Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Studenten Elektronica-ICT ontvangen Cera Award

dinsdag 16 oktober
Georges Grajchen en Wim Van Laer ontvangen Cera Award

Voor het vierde jaar op rij mochten UCLL’ers Elektronica-ICT van Campus Diepenbeek een Cera Award mee naar huis nemen. Georges Grajchen en Wim Van Laer werden in het hoofdgebouw van Cera erkend voor respectievelijk de projecten ‘Lengocook’ en ‘Wandelparcours voor mensen met dementie’ die ze uitvoerden als deel van hun afstudeerproef bij de hogeschool. De award is een erkenning van de communicatieve en sociale vaardigheden van de technologiestudenten, van hun creatieve aanpak en gerichtheid op gebruiksgemak van het product dat ze ontwikkelden. Onderzoek van hogeschool UCLL en Limburg Start-up wees nog uit dat meer en meer bedrijven belang hechten aan deze ‘soft skills’.

Lengocook

Georges Grajchen – ondertussen UCLL-alumnus – ontwikkelde samen met Autinet vzw uit Heusden-Zolder en jongeren met autisme Lengocook, een kookapplicatie om jongeren met autisme meer zelfstandigheid aan te leren. Autinet noemde Georges zelf en de samenwerking met UCLL “een godsgeschenk”. De jury van de Cera-award benoemde onder meer hoe hij door goed te luisteren naar de jongeren en Autinet het project beter maakte. Georges werkte de applicatie helemaal af; ze is gratis beschikbaar in de appstore.

Wandelen met mensen met dementie

Wim Van Laer – ondertussen niet langer student, maar UCLL-personeelslid – maakte samen met medestudenten een systeem voor een wandelparcours dat mensen met dementie meer vrijheid geeft en hen stimuleert om meer te bewegen. Door de persoon met dementie elektronisch te volgen in het woonzorgcentrum, weten medewerkers of familie waar de bewoner zich bevindt. Tegelijkertijd worden er op het traject ook fijne gepersonaliseerde ervaringen aangeboden: een filmpje, lievelingsmuziek of een foto van vroeger.

Wim getuigde over de verrukking van een bewoonster van Woonzorgcentrum Toermalien uit Genk toen ze tijdens het testen foto’s van vroeger zag en hierover in gesprek ging met haar zoon. Hij werd in zijn project door de jury van de Cera Award dan ook o.a. geprezen voor zijn goede interactie met de doelgroep en eindgebruikers.

Tweede award

Wim Van Laer werd vorige maand ook al bekroond met UCLL’s tweede Moving Minds Award, uitgereikt tijdens de academische opening van de hogeschool. Samen met zijn collega-studenten mocht hij een cheque van 2.500 euro in ontvangst nemen.