Kruimelpad
Moving minds in actie Secundair Onderwijs
Moving Minds zijn inspirerende, innovatieve en ondernemende professionals die vanuit een authentieke persoonlijkheid en een brede, geëngageerde kijk op de wereld en het eigen beroep bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving.
Bewegen met buren
Buurtbewoners bundelen hun krachten om de fitste en warmste wijk te worden. Ze krijgen daarbij ondersteuning van student-leraren lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie die hen begeleiden, coachen, motiveren en bewust maken van wat hun eigen wijk allemaal te bieden heeft. Moving Neighbours werkt aan een actievere en gezondere samenleving waar alle mensen elkaar inspireren ongeacht hun achtergrond, interesses, kennis, afkomst en cultuur.
Leerlingen leren 3D-printers gebruiken en robots programmeren onder begeleiding van student-leraren informatica. Ze ontdekken hoe boeiend het programmeren van technische hoogstandjes kan zijn. Jongeren gaan aan de slag met robots die op basis van allerlei sensoren verschillende opdrachten kunnen uitvoeren.
Student-leraren techniek begeleiden kinderen tussen 10 - 12 jaar op woensdagmiddag in het techniekatelier van hogeschool UCLL. De kinderen werken er gedurende 8 weken aan eigen creaties zoals een klok, juwelenboom en fotokader. De studenten helpen de kinderen met materialen, prototypes en technieken. Zo komen ze al op jonge leeftijd in aanraking met STEM.
Onderwijs in Ecuador
In het Doble Via-project werkten studenten en docenten uit verschillende opleidingen - waaronder de lerarenopleiding - samen met een universiteit van Ecuador rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Ze ontwikkelden samen lessenpakketten voor straatkinderen.
Bijzondere verhalen
Britt Taels dineerde, samen met 27 andere talentvolle leerkrachten, met Koning Filip en Koningin Mathilde. Britt, - leerkracht economie - kwam op de radar van het paleis toen ze vorig jaar samen met studenten van het zesde middelbaar van Bovenbouw Sint-Michiel in Leopoldsburg een minionderneming opstartte en daarmee een nationale prijs in de wacht sleepte. Ze werd uitgeroepen tot beste leerkracht van Limburg.
Het klimaat en de opwarming ervan is een complexe materie. Studenten gaan in de les op onderzoek en ondernemen tal van acties om studenten en docenten te sensibiliseren.
Een eigen small business project
Chloé, Niels en Jolien richtten vanuit hun vak economie een small business project op en maken duurzame en ecologische sleutelhangers. De sleutelhangers worden met de hand vervaardigd van afvalhout. Ze hebben al 350 stuks verkocht en verdelen hun winst aan Bos +.