Educatieve bachelor Secundair Onderwijs | UCLL

Word een leraar die bijblijft

Een leraar kan het verschil maken voor veel jongeren, maar lang niet iedere leraar is je bijgebleven, toch? De leraren die bijblijven zijn zij die herinnerd worden omdat ze gepassioneerd vertellen, jongeren een stem geven in de klas, hen helpen groeien of een vak leuk maken. De leraren die bijblijven zijn ook zij die contact maken met jongeren, die luisteren, die hun leerlingen nabij blijven. En leraren die positief bijblijven blijven op de hoogte van de ontwikkelingen in hun vak en de laatste pedagogisch-didactische methodieken. Vanuit onze lerarenopleiding word je een leraar die leerlingen bijblijft, die net dat extra doet en verschil maakt in vele levens. Dat is waar lesgeven over gaat.

Waarom kiezen voor de Lerarenopleiding Secundair Onderwijs aan UCLL?

Maak kennis met alle troeven van onze Lerarenopleiding Secundair Onderwijs. Hier helpen we je groeien tot een sterke, authentieke leraar. Je weet wel, zo eentje die écht het verschil maakt.

1. We leiden je op tot een vakbekwame en inspirerende leraar

Aan UCLL word je een vakexpert. Na je opleiding ken jij je vakken vanbinnen en vanbuiten. Maar lesgeven is meer dan alleen vakexpertise en goede punten. Als inspirerende leraar neem je jongeren mee op een boeiende ontdekkingsreis. Met passie en liefde neem je ze mee in je leerstof en geef je ze lessen voor het leven. Zo vorm je mee hun toekomst.

2. We leren je alle pedagogische kneepjes van het vak

Een goede leraar weet hoe hij zijn leerlingen écht kan bereiken. Aan UCLL leer je alle kneepjes van het vak. Wanneer komt je leerstof goed over? Hoe bouw je een les duidelijk op? Wanneer zet je welke opdracht of werkvorm in? We reiken je alle pedagogische skills aan die jij nodig hebt om een pro in lesgeven te worden.

3. We helpen je eigen, unieke lerarenstijl ontwikkelen

Er is geen vaste regel om de ‘beste’ leraar te zijn. Wat telt, is jouw unieke manier van lesgeven. Bij UCLL helpen we je die te vinden. We begeleiden je op een persoonlijk manier en gaan samen op zoek naar je eigen, verantwoorde en authentieke manier van lesgeven. Een vorm van lesgeven die dicht bij jezelf ligt en jongeren weet aan te spreken. Door ervaring op te doen in de les, in het groeilab en in de praktijk word jij een leraar die écht het verschil maakt. Je toekomstige leerlingen zullen je dankbaar zijn!

Dankzij de opleiding sta ik vol passie, vakinhoudelijke expertise en pedagogische kunde voor de klas. Nu kan ik voor mijn leerlingen écht een voorbeeld zijn, een inspiratiebron en een vertrouwenspersoon.

Hasna El Moussaoui
Oud-studente Lerarenopleiding Secundair Onderwijs

Dagopleiding Diepenbeek

Dé Lerarenopleiding Secundair Onderwijs in Limburg. Dé plek waar je inhoudelijk expert wordt in verschillende onderwijsvakken én je jongeren leert motiveren, inspireren, begeleiden en ondersteunen. Hier word je de meest bekwame, meest deskundige en meest inspirerende leraar.

Dagopleiding Heverlee

In de Lerarenopleiding Secundair Onderwijs in Heverlee werken we samen aan jouw authentieke, persoonlijke manier van lesgeven, aan maximale deskundigheid in jouw selectie uit 17 onderwijsvakken, en aan jouw pedagogische en people skills om zo de samenleving van morgen vorm te geven.

Trajecten op maat

Heb je al een andere studie in het hoger onderwijs gevolgd en/of voltooid? Of wil je een carrièreswitch maken en leraar worden? Dan kan je het educatief graduaat of de (verkorte) bachelor in dag of avond volgen. Afhankelijk van je vooropleiding heb je mogelijks recht op vrijstellingen.

Check hier alle mogelijke trajecten

Verkorte educatieve bachelor

Na je bachelor- of masterdiploma kan je na 1 jaar dagonderwijs of 2 jaar avondonderwijs lesgeven in de vakken op basis van je vooropleiding. Hiermee behaal je je pedagogische bekwaamheid, voorheen gekend als de specifieke lerarenopleiding of D-cursus.

Avondopleiding Diepenbeek

Na je diploma secundair onderwijs of een andere bachelor kan je een educatieve bachelor secundair onderwijs behalen in 4 jaar avondonderwijs in Diepenbeek. 

Een extra onderwijsbevoegdheid

Heb je al een lerarendiploma? Dan kan je in 1 jaar 1 (extra) onderwijsbevoegdheid of 2 onderwijsvakken in 2 jaar behalen in dagonderwijs (Diepenbeek of Heverlee), of in 2 à 3 jaar in avondonderwijs (Diepenbeek). Interesse? 

Educatief graduaat

Ben je loodgieter, bakker, kapper, schrijnwerker of heb je een ander praktisch of technisch beroep? En heb je minimum 3 jaar relevante werkervaring? Dan kan je vanuit je werkervaringen leraar worden in het technisch of beroepssecundair onderwijs. Dat kan in dagonderwijs op 1.5 jaar of in avondonderwijs op 3 jaar.

Leraar in Opleiding (LIO)

Ben je voor minimum 50% tewerkgesteld als leraar, maar heb je nog geen lerarendiploma? Dan kan je via het traject ‘Leraar in Opleiding (LIO)’ een lerarendiploma behalen. Dit traject zet in op werkplekleren, waarbij de leerinhouden en de opdrachten rechtstreeks gekoppeld worden aan jouw klaspraktijk.

Je wordt een "Teacher on the MOVE"

Een leraar opgeleid aan Hogeschool UCLL heeft “de MOVE”.

Ontdek hier hoe je in onze Lerarenopleiding Secundair Onderwijs stap voor stap, met veel praktijkoefeningen en met veel kansen om jezelf te ontplooien, een inspirerende teacher on the move wordt.

LEES DE VOLLEDIGE VISIETEKST VAN DE UCLL LERARENOPLEIDING

 

De UCLL lerarenopleiding, dat is kiezen voor…

 • Positieve verandering teweegbrengen. Maatschappelijke transformatie begint bij leraren. Jij kan kinderen, jongeren, het onderwijs en de samenleving in beweging zetten. Jij MAAKT HET VERSCHIL. Misschien niet voor elke leerling of niet onmiddellijk. Maar jij kan wel de wereld veranderen. In ieder geval een stukje ervan.
 • Snel groeien en ontwikkelen als persoon. We zoeken naar jouw individualiteit en hoe jij anders bent, waarin jij je onderscheidt van de grote massa. We gaan aan de slag met jouw unieke talenten, jouw authenticiteit in alle OPENHEID, eerlijkheid, respect en dialoog.
 • Een vakbekwame leraar worden. Aan UCLL word je een vakexpert dankzij een opleiding van topkwaliteit. Je zal met passie, creativiteit en sterke inhoudelijke VAKKENNIS je leerlingen inspireren en laten groeien.
 • Veel verbinding en veel plezier in een community van mensen die jouw interesses, passies en engagementen delen. Je zal ECHT SAMENWERKEN, samen projecten opzetten, want lesgeven doe je niet op een eiland. Onderwijs maak je samen, in verbinding.
 • Het ruimste aanbod aan stage- en leerkansen in alle onderwijsnetten, met een netwerk van meer dan 1400 scholen, in binnen- en buitenland.
 • De meest persoonlijke, kwaliteitsvolle begeleiding en ondersteuning door lectoren en studentencoaches vanaf dag 1, met veel aandacht voor mentaal en emotioneel welzijn, en dus met de hoogste kans om te slagen en de beste leraar te worden.
 • Een maximaal praktijkgerichte opleiding waarbij je leert wat je écht nodig hebt om het verschil te maken: inhoudelijke kennis en pedagogische vaardigheden op topniveau, sterke skills in communicatie en samenwerking, denken met open én kritische geest, en uitdagingen creatief kunnen aanpakken om kinderen, jongeren, het onderwijs en de maatschappij in beweging te zetten.

 

Inschrijven?

Doe eerst de starttoets

Wie zich in Vlaanderen voor het academiejaar 2023-2024 wil inschrijven voor een lerarenopleiding moet een verplichte starttoets afleggen, behalve als je al een Nederlandstalig bachelordiploma hebt. De toets is geen toelatingsproef, iedereen mag starten aan de opleiding, ongeacht de resultaten van de test. Maar als je het streefcijfer op de toets niet haalt, moet je wel verplicht een remediëringstraject volgen om je tekorten weg te werken. Zo'n traject bestaat uit een online training voor of tijdens het academiejaar, bij UCLL aangevuld met extra oefenkansen en ondersteuning om nog sterker in je schoenen te staan.

De toets voor leraar Secundair Onderwijs bestaat uit een test Nederlands en duurt maximum 2 uur.

A day in the life of a stagiair

Noortje is studente aan de lerarenopleiding Secundair Onderwijs voor de vakken wiskunde en chemie (+ natuurwetenschappen).

Om haar stageperiode van het laatste jaar af te ronden geeft ze een kijkje in het leven van een stagiair. Daarvoor heeft ze zich al vloggend door de school begeven. 

Ik voelde mij meteen welkom bij UCLL door de kleinere klasgroepen, door de vele groepsopdrachten waardoor ik anderen snel leerde kennen, en door de docenten bij wie ik echt terecht kon om samen naar oplossingen te zoeken. Dit heeft een grote invloed gehad in wie ik nu ben als persoon en als leerkracht.

Jolien De Greef
Oud-studente Lerarenopleiding Secundair Onderwijs

De persoonlijke aanpak van de lectoren en de grote hoeveelheid leerkansen die aangeboden worden vanaf het eerste jaar maken de UCLL-lerarenopleiding een echte aanrader voor zij die hun passie voor een vak willen delen met jongeren.

Thomas Pex
Oud-student bachelor Secundair Onderwijs

Campus Diepenbeek

Campus Diepenbeek biedt plaats aan 4000 studenten verspreid over verschillende gebouwen. Centraal staat een nieuwe lestoren van 6000 m² met een modern leercentrum, mediatheek, nieuwe aula's en klaslokalen, ontmoetings- en werkplekken voor studenten. Er is een centraal gelegen restaurant met warme maaltijden, vers belegde broodjes, pasta’s en pizza’s, snacks en meer aan studentenprijzen. En je kan gebruik maken van een Starbucks Coffee Lounge, een Basic-Fit, heel veel groene ruimte en een dakterras van 530 m² voor ontspanning en sociaal contact.

Agoralaan, gebouw R
3590 Diepenbeek

Campus Hertogstraat Heverlee

Campus Hertogstraat is de thuisbasis van onze lerarenopleidingen in Heverlee. Deze ruime campus is gelegen in het groen en naast het Meerdaalwoud, op een kwartiertje afstand van centrum Leuven. In verschillende gebouwen vind je tal van aula's, praktijklokalen, een uitgebreide bibliotheek, een gloednieuw restaurant, een coffee lounge en de UCLL sporthal met klimmuur, outdoor fitness, sportterreinen en een zwembad, gedeeld met het Heilig Hart Instituut.

Hertogstraat 178
3001 Heverlee

Wat kan je doen met je diploma?

Verschillende onderwijsomgevingen

Met dit diploma kan je als leraar aan de slag in elke school, in diverse onderwijsnetten en in uiteenlopende onderwijsomgevingen:

 • in de a-stroom en b-stroom van de 1ste graad secundair onderwijs,
 • in de tweede graad van het aso, tso en kso,
 • in alle graden van het beroepssecundair onderwijs (bso),
 • in het volwassenenonderwijs,
 • in de basisschool, als je kiest voor het onderwijsvak lichamelijke opvoeding.
Buiten onderwijsomgevingen

Buiten het onderwijs kan je werken als medewerker:

 • bij diverse educatieve diensten,
 • in de sportieve vrijetijdssector, als je kiest voor het onderwijsvak bewegingsrecreatie,
 • in een cultuurcentrum, museum, kunsteducatieve vereniging ... als je kiest voor het onderwijsvak project kunstvakken,
 • bij de overheid of in de privésector.

Vervolgopleidingen

Wil je al graag weten wat je na je educatieve bachelor kan studeren? Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar is je leerhonger nog niet helemaal gestild? Heb je al wat ervaring als leraar, maar wil je jezelf verder ontplooien? Wil je doorgroeien in het onderwijs? Hogeschool UCLL biedt kwalitatieve en vernieuwende vervolgopleidingen die je helpen om sterker uit de hoek te komen op de arbeidsmarkt of je lerarenloopbaan een nieuwe richting te geven.

Andere bachelors of banaba's
Masters

Na je educatieve bachelor Secundair Onderwijs kan je een schakelprogramma volgen aan een universiteit. Daarna kan je daar een masteropleiding starten in heel wat domeinen.

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: