Jasmin Casier

Sociale Readaptatiewetenschappen aula

"Wat mij het meeste is bijgebleven van de opleiding SRW, is dat ik niet alleen een diploma op zak heb waar ik enorm trots op ben, maar ook mezelf beter heb leren kennen. Je komt doorheen de opleiding verschillende keren uit je comfortzone, maar wordt er zo goed in begeleid dat elke stap die je zet het waard is.

Door de praktijkvakken en stages heb je genoeg leerkansen en weet je perfect waar je eigen krachten en valkuilen zitten. Laat net dat iets zijn wat je als hulpverlener écht wel nodig hebt. Weten waar je goed in bent, weten wat je beter aan iemand anders kan overlaten. Maar evengoed je eigen grenzen kunnen stellen en toch steeds authentiek kunnen blijven, want ook dat is zo belangrijk voor kinderen/jongeren die het moeilijk hebben om hulpverleners te vertrouwen.  Het (zelf)vertrouwen dat ik kreeg in de richting SRW heeft me gemaakt tot wie ik nu ben als persoon, zowel op het werkveld als in mijn dagelijks leven. Dat zelfvertrouwen geef ik de komende jaren met plezier door aan kinderen/jongeren die net dat ene duwtje nodig hebben."

Wat SRW voor mij zo speciaal maakt is dat naast de theoretische vakken er ook vakken zijn waar we leren om een betere professional te zijn. In vakken zoals Creatieve Professionaliteit leer je echt om je eigen grenzen te verleggen. De lectoren geven je het gevoel dat jij voor verandering kunt zorgen in het leven van mensen.

Leye Abdirizak Farah

Céline Martens

"Zowel voor je stage als voor de hoorcolleges en oefensessies zal je regelmatig taken moeten maken. Doorheen het maken van deze taken en het doorlopen van je studieproces leer je jezelf beter kennen. Het voornaamste werkmiddel van een hulpverlener is zichzelf. Daarom vond ik deze zelfontplooiing en zelfontdekking heel belangrijk. Je leert om vanuit verschillende invalshoeken naar situaties te kijken en je begrijpt vanwaar bepaalde uitspraken of gedrag van mensen kunnen komen. In het derde jaar kan je op buitenlandse stage gaan; ook dit vond ik een enorm leerrijk avontuur. In het buitenland kom je nogmaals in contact met een wereld, een cultuur, die je niet gewoon bent. Je wordt er nogmaals vaardiger in het omgaan met nieuwe situaties en in het kijken naar de wereld met een open maar ook kritische blik."

Bertukan Vanhoutteghem

Sociale Readaptatiewetenschappen Groepsles

"Wat ik zo uniek vind aan SRW is dat je je niet alleen verdiept in je vakken, maar ook in jezelf. Door het vak communicatie kom je bijvoorbeeld veel te weten over hoe je communiceert als persoon en waarom je precies zo communiceert. Je gaat dus echt diep graven naar hoe je de persoon bent geworden die je nu bent. Dat is niet altijd gemakkelijk en zelfs zeer confronterend, maar het maakt je wel sterk. Sterk in de zin dat je je eigen valkuilen en vaardigheden leert kennen en die al dan niet kan toepassen in het werkveld later. Ook het gevoel te hebben iets te betekenen voor de kwetsbare kinderen en jongeren in de maatschappij, vind ik een reden te meer om SRW te studeren! Ik zit nog maar in de eerste fase en toch weet ik nu al één ding zeker: SRW is me op het lijf geschreven!"

Tijdens de opleiding krijg je uitgebreid de kans om een authentieke begeleidersstijl te ontwikkelen. De zoektocht naar je krachten en valkuilen als jeugdprofessional verloopt met de nodige ondersteuning van docenten en medestudenten. Het voortdurend reflecteren over jezelf en je eigen kunnen is zeker niet altijd gemakkelijk, maar het helpt uiteindelijk wel om stevig in je schoenen naar het werkveld te stappen.

Joke Moelans

Sociale readaptatiewetenschappen, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Opleidingsverantwoordelijke SRW - Sven Van der Aa
Sven Van der Aa
Opleidingsverantwoordelijke Sociale Readaptatiewetenschappen
Jan Van Branteghem
Lector Sociale Readaptatiewetenschappen
Kristel Martens
Lector Sociale Readaptatiewetenschappen
Lize Verbeke
Lector Sociale Readaptatiewetenschappen