Impact Teams | UCLL
De handen uit de mouwen! 
Samen naar een duurzame hogeschool! 
Alle beetjes helpen! 
Ik ga mee aan de slag! 

Ben jij student of medewerker aan UCLL? Heb je duurzame ideeën maar weet je niet goed wat ermee te doen?

Of wil je gewoon heel graag mee je schouders zetten onder dit duurzaam project? 

Dan zijn de UCLL Impact Teams echt iets voor jou. 

UCLL Impact Teams zijn geëngageerde medewerkers en studenten, allen vrijwilligers, die duurzame acties opzetten in de hogeschool. 

Doe mee! Start hier!

infosessie 19/10 gemist? bekijk hier de opname!

De UCLL Impact Teams 2022-2023

Maak kennis met de Impact Teams van vorig academiejaar. Stuk voor stuk interessante voorbeelden die alles meteen heel concreet maken. 

Impact Team: En Velo!

Hun motto: duurzame mobiliteit. Dit team nam al deel aan de Roze Mars, zette een campagne op om de trap te nemen in plaats van de lift, en startte een alcoholpreventiecampagne. 

Impact Team: Groene Vingers

Zij organiseerden een workshop stek en kamerplanten, zorgden al voor zichtbare vergroening van de werkplek D330 op campus Proximus, en maakten met het campushoofd plannen om meer kikkers, vissen en salamanders in de vijvers rond campus Proximus te krijgen. Er volgt nog veel meer!

Impact Team: Duurzame ICT

Deze ICT-collega's gingen praktisch aan de slag om de levensduur van batterijen te verlengen of duurzaam te laten verwerken, om te zorgen voor selectieve ophaling van verpakkingsmateriaal, zij legden een stock aan met herbruikbare wisselstukken vanuit afgedankte toestellen, en zorgden voor een nieuwe vervangpolicy van laptops, ... Van impact gesproken!

Impact Team: De Djoppers

Dankzij hun werk wordt campus Diepenbeek binnenkort een stuk fleuriger. Zij gaan aan de slag voor meer bloemetjes. En ze organiseren activiteiten om iedereen aan het bewegen te krijgen. 

Impact Team: Green Beans

Hoe kunnen we op de beste wijze studenten een herbruikbare beker laten gebruiken?  Dit team zet stappen naar zero waste op campus Genk.

Impact Team: Voedselbos

Zij hebben een droom: een voedselbos op campus Diepenbeek. Samen met opleidingen onderzoeken ze de mogelijkheden daartoe op het terrein.

Impact Team: Opgeruimd staat netjes

Dit impact team heeft de ambitie om het afvalbeleid in UCLL een boost te geven.  Reuse, repair, refuse, reduce, recycle is hun mantra.  Binnenkort meer daarover op campus Diepenbeek! 

Impact Team: SSH - startteam

Zij zetten een hackathon op om de omgeving rond campus Sociale School Heverlee te vergroenen. En er komen 2 veggie-dagen voor een meer duurzame catering op de campus.

Impact Team: De Regenboogjes

Ken je de grote weggeefkast op campus Proximus? Daarin was al heel wat te vinden: van kerstballen en kindersportkleding tot boeken en zelfs een leren sofa... Wees er snel bij of leg er snel iets in!

Impact Team: Urban Jungle @ Diest 🏆

Campus Diest wordt een oase van groen met de mooiste kamerplanten, en een grote weggeefkast met speel- en knutselmateriaal voor alle leraren in spe! Vanuit alle campussen kan daar materiaal bezorgd worden.

Impact Team: Borstvoeding! 🏆

Hun droom: op elke campus een mooi en praktisch borstvoedingslokaal.  Om elke werkende en studerende moeder een plek te geven om voor het eten voor haar baby te zorgen, gingen ze aan de slag met campusdiensten en dienst HR!

Foto's UCLL Impact Teams Awards Ceremonie 2023

In mei 2023 zette de directie de leden van de Impact Teams in de virtuele bloemetjes. 
Meer in het Flickr-album


SOS International 

Students Organizing fot Sustainability (SOS) International ondersteunt het initiatief van de UCLL Impact Teams met het Green Impact Programma.  

Dit omvat o.a. een  - nieuwe! - online toolkit waaruit Impact Teams inspiratie voor hun acties kunnen putten. Uiteraard kan elk team ook eigen acties op poten zetten. 

In de video hieronder vertelt Ann-Sofie van SOS International hier meer over. 

Aan de slag 

Voel je het ondertussen ook kriebelen en heb je zin gekregen om mee de handen uit de mouwen te steken? Dan kan je snel aan de slag: 

UCLL-medewerkers
  1. Registreer je in de online toolkit 
  2. Verzamel enkele gelijkgestemde zielen en kies een naam voor je Impact Team (of sluit aan bij een bestaand Impact Team) 
  3. Laat je door de toolkit inspireren of lanceer met je team een eigen actie 

direct naar de online toolkit!

UCLL-student 
  1. Contacteer je participatiecoach: Yentl Biebaut (regio Leuven/Diest) en Linde Henkens (regio Limburg)
  2. Yentl en Linde helpen je een Impact Team kiezen, de online toolkit ontdekken, enz.
  3. Laat je door de toolkit inspireren of lanceer met je team over een eigen actie

Doe mee!

Thema's

Inclusie

Inclusie gaat om drempels proberen weg te werken. In het thema inclusie kunnen  studenten en medewerkers barrières en drempels die zij ervaren onder de aandacht brengen en zelf acties ondernemen om daarin beweging te brengen. Hierdoor kunnen we van onze hogeschool nog meer een plaats maken waar iedereen zichzelf kan zijn, zich welkom voelt en erbij hoort.

Afval

Met 16.000 studenten en 1700 medewerkers op 8 campussen genereren we heel veel afval. Ook binnen onze opleidingen wordt er heel wat afval geproduceerd. In dit thema kan je met jouw ideeën aan de slag om ervoor te zorgen dat we als hogeschool afval kunnen voorkomen en de afvalberg mee kunnen verkleinen.

Mobiliteit

In dit thema willen we nadenken en stimulansen ontwikkelen rond duurzame verplaatsingen van personeel en studenten naar stageplekken, naar de les, tussen de campussen, ... Onze campussen liggen niet altijd in de buurt van stations of bushaltes, en toch vinden we wellicht oplossingen voor een duurzamere mobiliteit.

Voeding

Binnen dit thema kan je je actief inzetten om voedselverspilling te voorkomen en variatie in voeding te optimaliseren. Dat kan gaan van onder de aandacht brengen van seizoensgebonden fruit en groeten of vegetarische opties tot portiegrootte en duurzame en afvalvrije catering bij kleine vergadering en grote evenementen.

Energie en Water

Ga aan de slag met al jouw kleine en grote ideeën om energie- en waterverbruik te verminderen. Medewerkers en lectoren kunnen allemaal een steentje bijdragen aan meer duurzaamheid en aan energiebesparing om van Hogeschool UCLL een nog betere werkplek en leerplek te maken.

Curricula

Om antwoorden te bieden op complexe vraagstukken binnen duurzaamheid is het belangrijk dat we als hogeschool concreet aan de slag gaan met de SDG's van de Verenigde Naties en dat we de competenties van medewerkers en studenten rond duurzame ontwikkeling versterken. Hoe kunnen we curricula optimaliseren? Hoe kunnen we onderzoeks- en dienstverleningsprojecten, opleidingen en de activiteiten van diensten linken aan SDG's? Hoe kunnen we de participatie van studenten in ons transdisciplinaire opleidingsaanbod versterken?

Milieu

Klimaatopwarming is een gigantisch probleem waar we met z'n allen voor staan. In dat kader is zorgen voor een groene omgeving heel belangrijk. Binnen dit thema kijken we wat we (verder) kunnen doen om onze campussen te vergroenen: bloemenweides, aanplanting van bomen, plantacties, groenbeheer, nestkasjes, voederhuisjes en zo veel meer om de biodiversiteit in en rond onze campussen te vergroten.

Heb je vragen, suggesties, ideeën...?

Contacteer Irene Hermans

IRENE.HERMANS@UCLL.BE