Verhalen: graduaat sociaal-cultureel werk Campus Hasselt | UCLL

Jasmine Singh

Waarom heb je voor de opleiding graduaat sociaal-cultureel werk gekozen?  

De overgang van het middelbaar naar het hoger onderwijs is groot. Voor ik hier terecht kwam volgde ik de bacheloropleiding Sociaal werk. Door onzekerheid, faalangst en uitstelgedrag lukte het me niet om voldoende voortgang te maken. Daarom besliste ik om de graduaatsopleiding te proberen. Dat heeft mij geholpen om mijn zelfvertrouwen terug te krijgen. Op een iets rustiger tempo leerde ik opnieuw plannen maken en mijn plannen uitvoeren. Door te doen in de praktijk, onder andere via werkplekleren, krijg je de theorie onder de knie.

Hoe heb je de opleiding tot nu toe ervaren?

Ik steek evenveel tijd in mijn opleiding als bij een bachelor, maar op een andere manier: de lessen zijn interactiever en je moet dus meer meedoen, je krijgt meer taken, je gaat veel sneller op stage,… Verder zien de docenten je echt als een gelijke, je wordt echt als persoon gezien.

Ik heb niet alleen over sociaal-cultureel werk veel bijgeleerd, maar ben ook als persoon gegroeid. Met het vak ‘Leren van ervaringen’, leer je veel over jezelf. Dat valt bovendien mooi samen met je eerste stage. De driedaagse ‘Werken in groepen’ in het tweede jaar werkt voor mij zelfs therapeutisch: als klas durven we ons meer openstellen en daardoor ontstaat meer verbinding in de klasgroep.

Tijdens de eerste driedaagse ligt de focus vooral op jezelf uitdagen, voor een groep durven staan. Je moet durven om kleine sprongetjes te maken. Die sprongetjes worden steeds groter en die durf je gaandeweg wel maken door de steun van je klas en je docenten. Zo kun je op een veilige manier een aantal uitdagingen voor jezelf aangaan.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Hierna wil ik mijn bachelordiploma Sociaal werk behalen. Dan nog het postgraduaat Seksuologische hulpverlening, daar liggen mijn interesses. Ik zou later graag projecten opzetten om taboes rond seksualiteit te doorbreken. Eerst wil ik nog leren en weten waarover ik praat.

Ach, met sociaal-cultureel werk kun je alle richtingen uit: je kunt aan de slag als opbouwwerker, vormingswerker, jeugdwerker, in een vereniging,...

Soraya Makhtout

Waarom heb je voor de opleiding sociaal-cultureel werk gekozen?  

We leven in een wereld waar veel negativiteit is en veel mensen noden hebben. Ik haal er geluk uit om een luisterend oor te bieden en mensen te helpen. Volgens de Islam is het ook onze plicht als mens om goed te doen voor anderen. Zowel mijn geloof als mijn persoonlijke ingesteldheid hebben mij doen kiezen voor de opleiding sociaal-cultureel werk.  

soraya makhtout

Hoe ervaar je de opleiding tot nu toe?  

Ik voel me goed in de klasgroep, ik kan helemaal mezelf zijn. Er is veel respect voor het anders-zijn. De driedaagse voor ‘Werken met groepen’ heeft ervoor gezorgd dat we naar elkaar toe zijn gegroeid. Ik heb mijn medestudenten op een andere manier leren kennen en de ‘kliekjes’ zijn doorbroken.  

Hoe zie je jouw toekomst als sociaal-cultureel werker?  

Ik hoop ooit in een organisatie te werken waar mensen met al hun problemen terecht kunnen. Dan zou ik er zijn om hen een luisterend oor te bieden en hen eventueel door te verwijzen. Tegelijkertijd ben ik ook wel vastberaden om een aantal onrechtvaardigheden te bestrijden. En misschien richt ik ooit mijn eigen bedrijfje of organisatie op…   

Selle Van de Leest

Waarom koos je voor de graduaatsopleiding sociaal-cultureel werk? 

In het middelbaar deed ik een test om mijn interesses te achterhalen: sport en sociale wetenschappen stonden bovenaan. Daarna heb ik mogelijke opleidingen in die richting gezocht en met mijn trajectbegeleider besproken. Maatschappelijk werk en sociaal-cultureel werk spraken mij het meeste aan.  

Ik koos voor sociaal-cultureel werk omdat ik heel graag met mensen werk, vooral met meerdere mensen tegelijkertijd. Ik zie ook graag de vooruitgang in groepen. Tijdens mijn stage merk ik het al: het verschil tussen waar de groep gestart is en waar ze na enkele maanden staan. De interactie tussen de werknemers varieert van de fase waarin ze zitten. Ook in de klas is er een groot verschil tussen de driedaagse in het eerste of het tweede jaar: we kennen elkaar beter, durven ons meer open te stellen en de verbinding gaat veel dieper.  

Hoe heb je de opleiding tot nu toe ervaren?

Ik ben nog steeds blij met mijn keuze. De connectie met docenten en met de klas is goed, de communicatie gaat vlot. Als er dringende vraag is, dan kan ik iets sturen via Whatsapp. De klassfeer, vooral nu het tweede jaar, is heel goed: we vormen een close vriendengroep.

Ik heb best veel stress gehad om een eerste stageplaats te vinden, ook dit jaar was het niet zo evident. Via de docenten heb ik wel iets kunnen vastkrijgen. Stage lopen op verschillende werkplekken is interessant om je eigen netwerk te vergroten. Zo wordt het makkelijker om een stageplaats te vinden en bijvoorbeeld de eerstejaars te helpen. Ik jaag mij niet op tijdens de examens, want ik ga naar de les en weet dat ik de leerstof beheers.  

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?

Ik overweeg om het aanvullingstraject voor de bachelor sociaal-cultureel werk te doen, aan de UCLL in Leuven. De richting is wel iets voor mij. Ik moet alleen nog even bekijken hoe we dat gaan organiseren en betalen, studeren (en zeker op kot gaan) is duur. Daarna ga ik het werkveld in!

Sociaal-cultureel werk (Hasselt), iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Jet Daniëls
Jet Daniëls
Opleidingsverantwoordelijke Graduaten Welzijn Hasselt