May The IOT Force be with you | UCLL

Why not make the droid you've been looking for yourself? Axel Verlaek maakte niet zijn eigen C3PO zoals Anakin, maar wel zijn eigen droid;  "In de presentatie van de opdracht zag ik 'een robot maken' als optie. Ik had een lego R2-D2 thuis staan dus het leek heel leuk om daar een échte robot van te maken. Ook omdat ik dat nog verder kan toepassen bij andere decoratiestukken die ik heb als de opportuniteit zich daarvoor voordoet."

Benieuwd hoe hij zorgde voor een levendiger model dat ons doet dromen van 'a galaxy far far away'?  This is the way!

Kan je wat meer vertellen over je project?

Ik had thuis al een eigen R2-D2 Lego set en wilde die graag wat meer karakter geven. De standaard zaken die LEGO aanbiedt zijn vrij duur en moeten in een set komen. Voor dit project was het echter mogelijk om kleine, goedkope bordjes te kopen en die zelf te ontwerpen en programmeren. 

Daarmee bedoel ik: deze laten bewegen, geluid laten maken, licht laten schijnen,... Er zit ook een buzzer in de robot dus hij kan de muziek van de film naspelen, zijn hoofd bewegen en er zijn een heleboel lichtjes die je aan of uit kan schakelen, in zowel het hoofd  als het lichaam. Ik heb hem enkel niet kunnen laten rijden omdat de poten te klein zijn om er wielen in te zetten.

Maar ook: ik kon hiermee zelf beslissen hoe alles wordt bestuurd zodat ik dat via zowel mijn computer als mijn gsm kan doen.

Hoe pakte je uitdagingen aan?

Elke stap van de weg liep er wel iets niet volgens plan, ik heb bijvoorbeeld fouten gemaakt met solderen en zo een paar chips gebroken. De eerste motor die ik gekocht had, bleek ook het foute type. Wat ik dan doe is even doorzoeken en dan een stapje terug zetten om een andere manier te vinden om mijn doel te bereiken. Het kan zijn dat er dan werk 'voor niks' is uitgevoerd maar zo weet je een betere richting om uit te gaan en leer je dat ook al voor het volgende deel.

Er zijn plannen die ik had voorzien die in de realiteit niet te verwezenlijken waren zoals het volledig ronddraaien van het hoofd. De hoeveelheid kabels tussen hoofd en lichaam maakten dat onmogelijk, want dan zouden ze uitgetrokken worden. Het alternatief ten opzichte van het originele plan werd dan het hoofd niet volledig laten ronddraaien. Nu kan het stilstaan op een nulpunt en draait het dan weer naar de andere kant op.

Op welke manier kon je daarbij gebruik maken van wat je gezien hebt in je lessen?

We hebben vorig jaar sensoren en interfaces gehad, waar ik het eerst de leerstof over de buzzer heb gezien. Wat ik daar geleerd heb, heb ik meegenomen naar het project. Ik heb ook het platform 'node-red' gebruikt, wat ik leerde te programmeren binnen het vak IoT Programmeren. Daarnaast gebruikte ik MQTT, een communicatieprotocol dat we hebben gezien bij het vak draadloze netwerken. Dat helpt ons met hardware-aspecten die eerder gedeeltelijk in de lessen aan bod zijn gekomen. 

De hardware-componenten die ik zelf heb gezocht zijn vooral gelinkt aan de motor: ik heb veel moeten zoeken naar welke makkelijk zijn om te besturen, op welke manier en of het paste binnen de functionaliteiten die ik wou. Contactmomenten met mijn docent hielpen om de correcte onderdelen te vinden. Ik had bijvoorbeeld een bordje nodig dat klein genoeg is maar ook draadloos kan communiceren en dat bleek lastig om zelf te vinden. Een van de links die hij mij doorgaf leidde tot het bord waar de hele intelligentie van dit project op staat.

Is wat je geleerd hebt in dit project ook een meerwaarde in je toekomst?

Ja, zeker. Alle onderwerpen  zijn veel interessanter als je ze in een project kan gebruiken en je er zelf actief mee bezig kan zijn. Er is altijd nog meer te ontdekken dan wat er in de les aan bod komt, maar door de lessen weet je waar je mee bezig bent.

Ik ben van plan om te gaan werken na mijn graduaat en dit heeft bevestigd dat programmeren binnen IoT is wat ik wil doen. Ik kan MQTT gebruiken als brug tussen het communicatieprotocol van mijn stageplek en om hun systemen meer open en aantrekkelijk te maken voor vlottere integraties. Dus op dat vlak ben ik zeker blij dat ik met mijn project de focus op MQTT heb gelegd omdat ik daar al een heel eind bij weg was.

Meer weten over de opleiding?

Volg zoals Axel het graduaat Internet Of Things of ontdek de hierbij aansluitende Bachelor Elektronica-ICT. Benieuwd naar het project van een van zijn medestudenten? Quinten is er met weer weer!