JONGEREN ONDERSTEUNEN JONGEREN: STUDENTEN UCLL OVERHANDIGEN €5.917,25 AAN TEJO-HUIS | UCLL

LEUVEN -  105 studenten Organisatie en management van Hogeschool UCLL zetten zich in via hun eerste opleidingsproject in voor TEJO Leuven; Therapeuten voor Jongeren. Gisteren mochten ze het resultaat van hun werk overhandigen; een cheque van €5.917,25. “Knap dat jongeren dit doen voor leeftijdsgenoten in nood,” vindt Luc Deneffe van TEJO Leuven. “Deze studenten dragen zo mee aan het mentaal welzijn van jonge mensen en kinderen uit het Leuvense.” 

De eerste stap

Via 23 inzamelingsacties, haalden 105 studenten van de bachelor Organisatie en Management samen €5.917,25 op. De jongeren kozen er zelf voor om zich in te zetten voor TEJO, een vrijwilligersorganisatie die anoniem en gratis kortdurende therapeutische begeleiding biedt aan jongeren.  Studenten Luna Truyen, Lien Borgions en Pauline Boogers overhandigden de cheque ter plekke: “We vonden, het heel fijn dat we dit voor TeJo konden doen. Je weet dat het bedrag een verschil maakt en dan ben je extra gemotiveerd om je best te doen. We staan volledig achter het TEJO-huis en iedereen die er hulp zoekt. Die eerste stap zetten is niet makkelijk maar maakt een wereld van verschil.”

De nood aan onmiddellijke therapeutische begeleiding blijft groot. Sinds de opstart (in september 2019) kregen meer dan 1000 jongeren therapeutische begeleiding, waaronder 40% studenten.  Elke week zetten 5 jongeren de eerste stap om hulp te vragen. In 2022 waren dat er 330 in totaal.  “Het idee dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk is een enorm hoge lat die door onze cultuur gecreëerd wordt. Dat brengt veel druk met zich mee,” aldus Filip Mels van TEJO Leuven. “Naast financiële hulp, weten meer jongeren via de acties van deze studenten weten dat ze bij ons terecht kunnen.”

"Die eerste stap zetten is niet makkelijk maar maakt een wereld van verschil.”

Samen in beweging

Het bedrag werd opgehaald via een grote variatie aan acties. Studenten kozen voor events zoals karaoke-, quiz- en fuifavonden tot de verkoop van onder meer kant-en-klaar kotpakketten. Er waren twee voorwaarden om een idee uit te werken: het moest realistisch en haalbaar zijn. Dat laat ruimte voor veel creativiteit. De groep van Luna, Lien, Pauline, Floor en Emma koos voor een verkoop van tweedehandskledij. “We zijn begonnen met een post-it sessie waar we al onze gekke ideeën opschreven,” aldus Luna. “Daaruit kozen we de meest haalbare dingen, want uit die zotte dingen komen er zeker ook goeie ideeën.“

Uit al die zotte dingen komen er zeker ook goeie ideeën.

Zonder wachtlijsten

Na wachttijden in april en mei, verzekert TEJO inmiddels hun werking met 31 therapeuten en 21 medewerkers. Ze ondersteunen ook diegenen die nood hebben aan een langer traject.  “Gelukkig neemt het aantal therapeuten dat bereid is om vrijwillig enkele uren per week gratis therapeutische begeleiding te geven toe,” deelt Luc Deneffe van TEJO. “Ze vinden het fijn deel uit te maken van ons team en staan klaar om met de hulpvraag van jongeren aan de slag te gaan.”

TEJO-therapeut Mia bevestigt dit; “Het is mooi om te zien hoe veerkrachtig jongeren kunnen zijn. Al komen ze bedrukt, angstig of verward binnen, we kunnen hen vaak in enkele gesprekken voldoende handvatten bieden om opnieuw verder te kunnen.”

De zesduizend euro zal besteed worden aan de jaarlijks kost van 40.000 euro die nodig is om het Leuvense TEJO-huis te runnen. Luc Deneffe van TEJO Leuven; “De Stad Leuven heeft voor de komende jaren een engagement uitgesproken voor de helft van dat bedrag. We kijken dus naar giften van burgers om de andere helft te realiseren. Met de inzet van de studenten van UCLL zijn we weer een eind op weg.” 

Over Bachelor Organisatie & Management

Welkom bij een opleiding met toekomst, waarin communicatie en organisatie centraal staan. Het is dan ook geen toeval dat de studenten van de bachelor Organisatie en Management snel een job vinden. Je kiest van je eerste jaar voor een keuzetraject of afstudeerrichting met focus op: zakelijke communicatie, events, gezondheidszorg, Human Resources (HR) of vertalen en tolken. 

Over TeJo Leuven

TEJO biedt in Vlaanderen laagdrempelige, therapeutische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis. Ze werken allemaal vanuit hun eigen therapeutische denkkader. De therapie heeft als hoofddoelstelling de jongeren te deblokkeren en hen opnieuw in hun kracht te zetten.

Ook interessant