Primeur: hogeschool zet grootste opnamestudio van Europa in als lesgever | UCLL

MOL - De toekomst van audio binnenwandelen? Dat doen de 120 studenten Creative Media Management aan de UCLL letterlijk als ze de Galaxy Studios in Mol bezoeken. In deze meest technologische geluidsstudio van Europa krijgen de studenten les van topreferenties uit de audiowereld. Daarmee sluit de hogeschool een unieke samenwerking af. Coördinator en lector Dave Seré: “We geven een stukje opleiding uit handen. Voor onze studenten is dit een uitgelezen kans om les te krijgen van enkele grote namen uit de industrie én zelf de handen uit de mouwen te steken in een state-of-the-art-omgeving.” 

Unieke topprofielen

De UCLL-studenten Bedrijfsmanagement, keuzetraject Creative Media Management, hebben sinds kort Galaxy Studios als lesgever. Een meerwaarde van formaat, aldus Dave Seré, trajectcoördinator van UCLL: “Audiobranding in zo’n toonaangevende studio krijgen, is ronduit uniek. We zijn dan ook heel blij met dit partnership. Uiteraard hebben we wel vaker gastsprekers, maar dit is toch de eerste keer dat een studiocomplex een opleidingsonderdeel opneemt en zelf topprofielen selecteert voor de lessen, aansluitend bij het leertraject. Naast de vakkennis van Galaxy Studios is er natuurlijk de hoogtechnologische setting, waar wereldartiesten hun albums opnemen en er aan Hollywood-filmproducties wordt gewerkt met de baanbrekende audiotechnologie Auro-3D.”

Wilfried Van Baelen, uitvinder van het AURO-3D formaat en CEO van Galaxy Studios, zag de samenwerking met Hogeschool UCLL meteen zitten: “De kennis hier vergaard in zoveel aspecten van mediacreatie tot management in audio-visuele technologie is iets dat we graag willen delen met UCLL-studenten. De unieke set-up van onze diverse studio’s met elk een specifieke technische toepassing, laat toe dat de studenten parallel en hands-on kunnen werken. Hierdoor kunnen ze op efficiënte manier snel de juiste ervaringen opdoen.”

Meesters in hun vak


De lesgevers worden, afhankelijk van de specialisatie die het best aansluit bij de stap in het leerproces, geselecteerd door Galaxy Studios zelf. Elk van hen heeft roots bij Galaxy Studios, werken er nog steeds of hebben er jaren gewerkt om daarna hun horizon nog verder te verbreden. Jasper Derksen is als Managing Director van het Abbey Road Institute Amsterdam één van de coaches en een referentie in zijn audio-kennis.

 

Wat vinden de studenten zelf van hun nieuwe lesgevers? “Op het einde van het semester zullen we in teams een volwaardige podcast afwerken over een muziekgenre, top dus!”, aldus studente Luna Van den Branden. Medestudente Amy Cnops vult aan; “Ja, zot om hier te leren hoe we de beste settings en microfoons kunnen kiezen en afstellen, in dezelfde locatie waar Spider Man is gemixt en wereldsterren opnames maken.”

Audio in 3D

Student Arthur Amelang vult aan: “Hun Auro-3D-concept zelf ervaren, is mind-blowing. Dat is de toekomst van audio echt binnenwandelen. Je zit dan in een soort geluidscocon, alsof er iemand spreekt die fysiek naast je staat. En dat kan in een gewone zaal, huiskamer of zelfs op je koptelefoon hé!”

Mark Vanherck, Production Manager bij Galaxy Studios, licht toe; ” Het is alsof je dan zelf aanwezig bent in de concertzaal of op een groot sportevent terwijl je thuis in je zetel zit of eventueel in je auto. Dat is niet meer luisteren naar geluid, dit is een ‘emotionele beleving door middel van geluid’. Je moet het zelf meegemaakt hebben om het te kunnen geloven.”

Meer weten?

Over creative media management

Te volgen in Leuven & Diepenbeek

Creative Media Management stoomt studenten klaar om als hands-on campagnes op te zetten, uit te voeren en af te toetsen. Na deze opleiding kunnen deze studenten een marketingstrategie en business visie vertalen naar unieke media content met de nieuwe technologieën voor een klant, product of dienst en dit op alle mogelijke kanalen. Zo worden ze de perfecte schakel tussen de business en creative minds.

Over Galaxy Studios

De Galaxy Studios Group is een cluster van bedrijven die toegewijd zijn aan de kunsten van film-, muziek -en audiotechnologie. Het studiocomplex is op 35 jaar tijd uitgegroeid naar een voortrekker van geavanceerde technologie voor geluidsopnames en post-productie voor zowel muziek als film. Het immense en interactieve studiocomplex is gesitueerd in Mol en de grootste in Europa. Het vormt zo een inspirerende werk- en samenwerkingsruimte voor creatieve film- en muziekprofessionals. Onbeschaamde,  gepassioneerde soundgeeks, steeds meesurfend op het gevoel achter de audiowaves.

Ook interessant