Studenten Biomedische laboratoriumtechnologie aan de slag met LabOnline | UCLL

Aan de hogeschool UCLL wordt LabOnline sinds academiejaar ’22-‘23 ook gebruikt door studenten ‘Biomedische laboratoriumtechnologie’(BLT). Deze studenten komen na hun opleiding hoofdzakelijk terecht in biomedische en klinische laboratoria waarbij ze dagelijks zullen werken met een vergelijkbaar laboratorium informatie systeem (LIS). Voorkennis van een dergelijk informatiesysteem is dan ook essentieel wanneer een BLT-student in het werkveld terecht komt.

Een op maat gemaakte en laagdrempelige tool LabOnline

Vanuit deze toekomstgerichte visie heeft UCLL in samenwerking met Moonchase een op maat gemaakte en laagdrempelige tool LabOnline uitgewerkt. Zo hebben de studenten toegang tot een eigen, fictieve patiëntendatabase waarvan een uitgebreide medische historiek geraadpleegd kan worden. Dit leert hen beter om de stalenflow duidelijk in beeld te brengen en om beter verbanden te leggen tussen parameters van verschillende disciplines, wat zorgt voor een meerwaarde voor ze op stage vertrekken. Daarnaast gebruiken studenten LabOnline ook tijdens hun praktijklessen, zoals microbiologie, klinische chemie en hematologie. Ze bouwen controlekaarten op van interne kwaliteitscontrole stalen die ze zelf bepaald hebben. Daarna geven ze de verkregen resultaten van de patiëntstalen in. Op deze manier raakt de BLT-student vertrouwd met handelingen binnen een LIS.

De werkomgeving van een laboratoriumtechnoloog simuleren

Intussen gingen reeds meer van 100 studenten aan de slag met de LabOnline software van Moonchase op de campussen van UCLL in Diepenbeek en Leuven. De software zal bovendien verder uitgewerkt worden om ook bij de vakken anatomopathologie en humane genetica gebruikt te kunnen worden. Ook zullen koppelingen gelegd worden tussen laboratorium analyse toestellen en LabOnline, waardoor resultaten rechtstreeks naar LabOnline verstuurd zullen worden. Hiermee tracht de opleiding nog beter de werkomgeving van een laboratoriumtechnoloog te simuleren. Door dit samenwerkingsproject tussen Moonchase en UCLL zullen BLT-studenten beter voorbereid in het werkveld terecht komen.

Ook interessant