Oud-studente Ashley Biesmans finalist van de Future Proef Award | UCLL

Proficiat met je nominatie, Ashley! Vertel eens wat meer over jezelf?

Ik ben Ashley Biesmans, intussen afgestudeerd aan de Professionele Bachelor Voedings-en Dieetkunde. Waarom ik voor deze opleiding koos? Door mensen die me inspireerden in het middelbaar en door het feit dat ik heel graag bezig was en ben met chemie en voeding. Het keuzevak ‘Food Technology’ was dan ook een evidente keuze voor mij. Momenteel volg ik de opleiding Leraar Secundair Onderwijs om o.a. beter voor groepen te kunnen spreken. Mijn droom is om in de voedingsindustrie aan de slag te gaan: kwaliteitscontroles uitvoeren, nieuwe en bestaande dingen verder uitdiepen en onderzoeken. 

Waar haalde je de inspiratie voor jouw onderzoek? 

Eén van mijn docentes, mevrouw Kristel van Hoof, kwam op de proppen met dit idee. Zonnebloemhoofden, wie zou daarop komen om ze op te eten? Je ziet ze wel overal als bloem, maar niet als voedingsbron. Het is zo standaard dat we eiwitten zoeken in wormen en larven en daar is ook al veelvuldig onderzoek naar gedaan, maar naar zonnebloemhoofden was dit nog nooit gebeurd. Dat maakt het onderzoek ook interessant: het is de eerste keer dat dit onderzocht werd! Toen mevrouw van Hoof ook sprak over een deelname aan de Future Proef Award, was ik eerst wat overdonderd maar wel meteen enthousiast. 

Wat houdt de Future Proef Award precies in? 

Met de Future Proef Award maak je kans om met je eindproef een mooie geldprijs te winnen. Met als voorwaarde dat je eindproef of eindproject inzet op een duurzame toekomst. Alle eindproeven maken een kans: zowel master, professionele bachelor- als graduaatsproeven, groepswerken of individuele werken. Je zet in op duurzaamheid en draagt zo bij aan een maatschappij in verandering. Mee een klein verschil maken is wel een fijn gevoel. 

Hoe ging je aan de slag?

Kathelijne Ferket van Praktijkpunt Landbouw was de begeleider voor mijn Bacehelorproef. Zij nam me mee naar de zonnebloemvelden, waar ik enkele keren ging kijken naar de status van de bloemen. Zo kon ik een beeld scheppen van o.a. de invloed van verschillende oogstmomenten. Chef-kok Steppe Wouters van restaurant De Jacht in Heverlee experimenteerde mee door verschillende bereidingsmethoden te testen en stak enkele gerechten in elkaar op basis van zonnebloemhoofden. Hij geeft nu nog steeds work-shops hierover. Zo creëerde hij o.a. een pesto van zonnebloemhoofdjes. 

Waren er uitdagingen in het proces en je onderzoek? 

Doordat het de eerste keer was dat er onderzoek naar gedaan werd, waren de bronnen beperkt. Daarom ben ik naar de basis gegaan: op het veld maar ook vertrekken vanuit de basis van een zonnebloem. Elk deeltje werd ontleed. Mijn tip voor studenten? Stel je vragen, ook aan grote bedrijven of instanties! Hou daarnaast alles goed bij: cijfers, details, elke stap in het proces. Dat was ook niet altijd evident: ik had cijfers en feiten nodig en een chef-kok werkt graag op gevoel. Maar het is toch gelukt! 😊 

"De periode waarin je de bloemen plukt, bepaalt mee de smaak. Daarnaast is ook de bereidingsmethode cruciaal: koken of blancheren, frituren of rauw,… Het gaat van bijna neutraal naar heel bitter. "

Ashley Biesmans, oud-student Voedings-en dieetkunde (campus Gasthuisberg)

Hoe kan jouw onderzoek bijdragen aan een duurzamere wereld ? 

Zonnebloemen zijn droogtetolerant en hebben bodemverbeterende eigenschappen, wat bijdraagt aan duurzame voedselproductie en positief is qua ecologische voetafdruk. Economisch zou het ook voordelig zijn: zonnebloemhoofden worden niet als “Novel Food” beschouwd, wat betekent dat ze zonder aanvullende regelgeving op de markt kunnen worden gebracht en geconsumeerd. We hebben nu maar enkele gerechten uitgetest maar hier kan nog veel meer onderzoek naar gebeuren. Samengevat: het zou op verschillende domeinen veel voordelen kunnen opleveren.

Welke impact hoop je dat je onderzoek heeft?

Er zijn alternatieve voedselbronnen nodig door de klimaatsverandering, dat is geen geheim meer. Ik hoop dus dat ik hieraan mijn steentje kan bijdragen. Voeding heb je je hele leven nodig. Ons ecosysteem blijft groeien en voeding vernieuwt ook constant, dus ik denk en hoop dat hier nog verder mee aan de slag wordt gegaan! 

Ook interessant