Poster - Groep 5 | UCLL

Over het project

Studententeam: Ines Boushah, Steven Deroost, Aline Lens, Ayme Montano

Afstudeerrichting: milieutechnologie en biochemie

Projectbegeleider: Laurent Jacoby

Inhoud project:
Door de toenemende aandacht voor klimaatverzorging, betekent dit ook dat een grotere zorg moet gedragen worden voor alle gebieden van het klimaat. Dit houdt ook in aandacht besteden aan controle en handhaven van watertoxiciteit.

Hieraan hebben wij als studenten binnen het OPO Onderzoeksproject 2 gewerkt en geeft deze poster een korte introductie over. Om preciezer te zijn gaat het project over de ecotoxiciteit bij Daphnea magna en Panagrellus redivivus. Er werden 2 posters gemaakt, één voor de Daphnia en één voor de Panagrellus. Deze poster gaat over de Daphnea magna beter bekend als watervlooien.

Na het opkweken van de Daphnia, die uit vijvers werden gehaald, werden verschillende toxische chemicaliën in verschillende concentraties geïntroduceerd aan de watervlooien. Er werd specifiek op gelet dat de geïsoleerde D.magna vrouwtjes waren omdat deze zich aseksueel kunnen vermenigvuldigen en zo “klones” van zichzelf maken, zodat we uiteindelijk watervlooien bezatten die grotendeels identiek met elkaar zijn en dus dezelfde eigenschappen bezitten. Na toevoeging werd een telling uitgevoerd om te tellen welke Daphnia nog mobiel waren en welke niet meer. Deze telling werd twee keer uitgevoerd, één keer na 24 uur en één, van dezelfde watervlooien, na 48 uur. Uit de resultaten bleek dat dat ZnSO4 en CuSO4 het meest toxisch waren voor de D. magna.

De conclusie die uit de bekomen resultaten kan getrokken worden is dat de Daphnea magna concentratie afhankelijk zijn voor de verschillende chemicaliën. De bevindingen benadrukken het langdurig dodelijk effect van het chemische materiaal, het is hierdoor belangrijk dat er moet gewerkt worden met 3de generatie Daphnea om zo potentiële genetische voordelen aan toxische tolerantie te vermijden.

Titel poster: “Acute (eco)toxicity on Daphnea magna