Poster - Groep 8 | UCLL

Over het project

Studententeam: Lucas Maassen, Andreas Mercenier, Niels Mertens, Largo Meurrens, Ruben Nafteux, Ewan Van Horebeek, Pieter-Jan Van Laere

Afstudeerrichting: chemie

Projectbegeleider: Geert Dehaen

Inhoud project:
Fossiele bronnen zijn tegenwoordig nog steeds de belangrijkste bron van brandstoffen en chemicaliën, maar het wordt erkend als een niet-duurzame bron die niet onuitputtelijk kan aangewend worden. Vanuit het onderzoekscentrum Sustainable Resources is vanaf academiejaar ’23-’24 een project opgestart waarbij biogebaseerde circulaire en nieuwe plantaardige bronnen, zoals innovatieve teelten, worden onderzocht voor het winnen van olie met antimicrobiële eigenschappen. De vraag naar biogebaseerde oliën voor gebruik in voeding en cosmetica is de afgelopen decennia namelijk enorm toegenomen en het potentieel van het gebruik van deze oliën in andere domeinen wordt ook meer duidelijk. Zo dienen ze o.a. als grondstof voor lijmen, coatings, geneesmiddelen, biopesticiden, biofertilizers en ook smeermiddelen. Plantaardige oliën zijn een geschikte bron voor de productie van biosmeermiddelen omwille van hun uitstekende biologische afbreekbaarheid.

Praktijkpunt landbouw Vlaams-Brabant zet als landbouwonderzoekscentrum al sinds enkele jaren in op dergelijke duurzame, innovatieve teelten en is op zoek naar een geschikte valorisatie ervan. In dit project zal de hoofdfocus in eerste instantie liggen op het winnen van olie uit de zaden van dergelijke innovatieve teelten. Veelgebruikte huidige methoden zijn koude persing, destillatie en extractie. Er wordt een vergelijkende studie opgezet om te onderzoeken welke techniek het meest interessant is voor het winnen van olie uit dergelijke oliehoudende zaden. De bekomen oliën worden hierna geanalyseerd via GC-MS om na te gaan welke vetzuren aanwezig zijn. In een volgende fase wordt de gewonnen olie omgezet tot een trimethylolpropaan ester waarbij het dienst kan doen als biosmeermiddel.

Titel poster: “Oil extraction from innovative crops and its potential use as a biolubricant”