Autisme en (rand-)normale begaafdheid | UCLL

Postgraduaat autisme

Epidemie van autisme?

Autisme is een bijzonder fenomeen en dit op vele gebieden.  Het is fascinerend hoe iemand, die er op het eerste zicht heel gewoon uitziet, zich toch heel anders kan voelen, gedragen en denken.  Het is momenteel de meest frequent voorkomende ontwikkelingsstoornis bij jongeren en sommige wetenschappers spreken zelfs van een 'epidemie van autisme'.

Wij krijgen zowel binnen het onderwijs als in de hulpverlening een steeds groeiende vraag naar knowhow en methodiek voor opvoeding en onderwijs van personen met autisme

Personen met autisme goed begeleiden

Je wordt in dit postgraduaat 'specialist'  in de begeleiding van autisme. Inhouds- en ervaringsdeskundigen van de KU Leuven, UZ Leuven, Hogeschool UCLL - Lerarenopleiding en Welzijn, Passwerk, UGent, DPB Antwerpen, KIDS en andere partners dragen bij aan deze praktijkgerichte opleiding.

Het vertrekpunt is een brede, algemene en actuele kennis van alle relevante aspecten van deze ontwikkelingsstoornis, vooral toegespitst op personen met autisme en een (rand)normale begaafdheid. Op basis van deze kennis ontwikkel of verdiep je specifieke competenties voor onderwijs en opvoeding/begeleiding/coaching van personen met autisme. 

Studieprogramma

Dit postgraduaat omvat 20 studiepunten (sp).

De planning van de sessies vind je hier

Vakken en studiepunten Openvouwen
Postgraduaat autisme
...Belangrijk voor jou om te weten is dat ik je zie, met al je liefde, al je mogelijkheden, al je beperkingen, al je humor, al je verdriet, al je ernst, al je levenslust en in en met je gezin. Je verbaast me met je wilskracht. Je leert, je groeit, je leeft. Al de hulp die je ontvangt heeft zin, al lijkt het proces soms te traag of te eindig. Al de mensen die je omringen, doen je groeien. Ook al is mijn inbreng eindig, ik wil je graag mee omringen zoveel ik kan en zolang als ik kan...

Een brief aan Lucas, het achtjarig jongetje met ASS dat ik aan huis begeleid in zijn gezin.

Campus Diepenbeek

Praktische info

Het postgraduaat Autisme start op dinsdag 19 september 2023 om 18.30 uur. 

Hoorcolleges

Je kan elk hoorcollege ook apart volgen. De deelnameprijs hiervoor bedraagt:

  • Ouders/gezinsleden/personen met autisme en Hogeschool UCLL-studenten/personeel: € 20 
  • Anderen: € 35 euro of per 10 hoorcolleges €250 euro (via 10-beurtenkaart)

Een 10-beurtenkaart is vooral bedoeld voor organisaties en dient op voorhand besteld te worden. Hun medewerkers moeten zich dan niet telkens inschrijven via het inschrijfformulier, maar registreren zich rechtstreeks bij kathleen.lantin@ucll.be, uiterlijk zondagavond voor elk hoorcollege. 
Ook vanuit privé-initiatief kan je een 10-beurtenkaart bestellen.

Inschrijven

Vooraleer je je inschrijft voor dit postgraduaat, dien je contact op te nemen met Kathleen Lantin (kathleen.lantin@ucll.be). Na een intakegesprek, zal zij jou toelating geven tot de opleiding. Tijdig aanmelden wordt aanbevolen, omwille van het succes van deze opleiding. 

Contactpersonen

  • Voor inhoudelijke vragen kan je terecht bij coördinator Kathleen Lantin (kathleen.lantin@ucll.be).
  • Voor vragen/inschrijvingen in verband met opengestelde hoorcolleges voor externen kan je contact opnemen met Kim Luckermans (navormingen@ucll.be). 
  • Alle andere administratieve afhandelingen gebeuren door Wendy Vandormael (wendy.vandormael@ucll.be). 

Autisme en (rand-)normale begaafdheid, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Kathleen Lantin
Coördinator Postgraduaat Autisme en (rand-)normale begaafdheid
Kim Luckermans
Inschrijvingsverantwoordelijke
Wendy Vandormael
Administratieverantwoordelijke