Postgraduaat data & analytics | UCLL

Over Data & Analytics

Praktijkgerichte, brede, inleidende opleiding in data analytics, machine learning en AI voor professionals die willen starten met data science, en voor managers die willen weten wat het is, wat je ermee kan doen, maar vooral, hoe je dat kan toepassen binnen je eigen werkgebied.

In dit postgraduaat geven we je een stevige basis in alle facetten van (big) data & analytics, zowel wat betreft de bedrijfsmatige kant (business analyse, business intelligence) als de technische kant (data management, data analyse en machine learning).

Deze opleiding bestaat uit een aantal kernvakken die gegeven worden door praktijklectoren die zelf in het vak staan, aangevuld met een lezingenreeks met gastsprekers over diverse technische en beschouwelijke onderwerpen (toekomst van AI, …), en getuigenissen van praktijkcases binnen hun organisatie.

Iets voor jou?

(Big) data & analytics zijn overal: Google, Amazon, Facebook, Spotify, Netflix, Uber en aanverwanten zijn onze wereld aan het veranderen. In alle sectoren en functies laat deze disruptieve technologie zich gelden. Marketing, media, banken en verzekeringen, retail, productie, logistiek, HR, gezondheidszorg, overal zorgt een doorgedreven data-driven aanpak voor nieuwe producten en diensten en efficiëntere processen.

Wil je mee zijn met deze disruptieve technologieën en deel uitmaken van de vierde industriële revolutie? Met deze opleiding zetten we je op weg in business intelligence, dashoarding, data analytics, machine learning en big data.

Om te kunnen inschrijven voor de opleiding moet je minimum beschikken over een graduaatsdiploma.

Doelgroep

MANAGERS die mee willen zijn met de vierde industriële revolutie en dit willen toepassen binnen hun domein, niet noodzakelijk door zelf data scientist te worden, maar wel door de nodige kennis en inzichten op te doen om opportuniteiten te herkennen en dit projectmatig te kunnen uitrollen in samenwerking met meer gespecialiseerde profielen (IT, data scientists, …).

PROFESSIONALS die willen starten met het zelf uitvoeren van deze technieken (uitwerken data-analyse, visualisatie, machine learning), door de nodige basiskennis op te doen en voldoende inzichten te verwerven om zich daarna zelf verder te bekwamen in het domein.

De weg naar jouw droomjob

Heb je dit certificaat op zak? Ga dan voor een carrière als:

  • Data analist
  • Data engineer
  • Data scientist
  • Elke (management) functie waar een analytische en data-driven aanpak van belang is

Studieprogramma

Onze opleiding is opgebouwd rond data analytical thinking & techniques.

TECHNIQUES: we bieden een stevig introductie in wat data analyse en machine learning is, hoe het werkt, wat je ermee kan doen, wat de verschillende technieken zijn, en hoe je er mee aan de slag kan. De bedoeling is een basis te leggen zodat je weet wat de relevantie is voor jouw business, je voldoende onderlegt bent om bruggen te slaan naar de meer gespecialiseerde profielen (IT en data scientists), en voldoende inzicht in hoe je jezelf verder kan bekwamen in het domein.

THINKING: nog belangrijk dan data analytical techniques is data analytics thinking: hoe ga je de technieken toepassen binnen uw domein om concrete problemen op te lossen. Hoe ga je een bedrijfsprobleem omzetten in een “dataprobleem”, hoe kom je tot een vraagstelling, hoe zet je een data-analyse op vanuit een vraagstelling, hoe trek je conclusies uit een data-analyse, hoe presenteer je resultaten, hoe overtuig je mensen van je verhaal (storytelling).

Studieprogramma Data & Analytics

Studieprogramma (30 SP) Openvouwen

Meer info en inschrijven

Studiegeld en subsidies

Het studiegeld is afhankelijk van het aantal studiepunten dat je opneemt in een opleiding.

  • Per jaar: vaste kost € 600  + € 45 per studiepunt.
  • Totale prijs voor het volledige programma  = € 1950 

Ontvang tot 30% subsidie van de Vlaamse Overheid door beroep te doen op de KMO-portefeuille.  UC Leuven heeft als erkenningsnummer DV.O103479  (met na het punt de hoofdletter O). Voor nuttige info voor de aanvraag: kijk op www.kmo-portefeuille.be.
Wij raden aan de portefeuille meteen aan te vragen bij inschrijving voor de opleiding. Het vakje 'factuurnummer' laat je blanco. De portefeuille dient ten laatste 14 dagen na aanvang van de opleiding aangevraagd te zijn, anders kan je  geen aanspraak meer maken op de steun. Daarnaast kan je ook educatief verlof krijgen.

Kennismakingsgesprek

Het academiejaar start op maandag 23 september 2024 Interesse of klaar om te starten? Mail dan naar Inge Stas een intakegesprek in te boeken.

Het kennismakingsgesprek verbindt je tot niets maar is wel een voorwaarde om te kunnen inschrijven. Hier gaan we na welk doel jij hebt en gaan we na welke mogelijkheden dit postgraduaat je daarin kan bieden. 

Uitschrijven voor de opleiding kan enkel in uitzonderlijke omstandigheden en na goedkeuring van de betrokken modulemanager.

Campus Hertogstraat