Voeding en oncologie (21SP) | UCLL

Postgraduaat Voeding en oncologie

Kanker is een complexe en zeer aangrijpende aandoening, waarmee één op drie Belgen, gedurende zijn of haar leven, wordt geconfronteerd. De fysieke en emotionele impact tijdens de behandelings-, de herstel- of palliatieve fase is groot. Tijdens elk van deze fases speelt voeding een belangrijke rol. Voedingsinterventies zijn immers ondersteunend bij de behandeling en dat zowel in de curatieve als palliatieve fase. Daarnaast zijn er een aantal patiënten met alternatieve dieetwensen, om zo zelf controle uit te oefenen op het eigen ziekteverloop. Als oncologische diëtiste is het belangrijk te weten in welke mate je mee kan gaan in de wens van de patiënt. Kunnen inschatten hoe veilig of onveilig de dieetwens van de patiënt is, is hierbij cruciaal.

Wie ben je?

Je wil kankerpatiënten op een intensieve manier begeleiden bij hun voeding. Je wil op de hoogte zijn van de mogelijke behandelingen en mogelijke nevenwerkingen. Je informeert, observeert en stimuleert de patiënten vóór, tijdens en na de behandeling. Je wil veerkrachtig zijn, want je hebt te maken met de emoties van patiënten en naasten. 

De opleiding richt zich vooral tot professionele bachelors in de voedings- en dieetkunde, die zich willen verdiepen in de oncologische diëtetiek. Andere zorgverleners zijn welkom in de opleiding en ontvangen een attest van deelname.

Wat mag je verwachten?

In de opleiding krijg je een ruim aanbod aan biomedische oncologische-, en diëtetische wetenschappen, met een stevige theoretische basis om evidence based te werken als diëtiste in de sector van de kankerzorg. Hierdoor kan je snel en adequaat de specifieke voedingsnoden en zorg bij kankerpatiënten herkennen, inschatten, begeleiden of aanpakken. Op stage leer je je aanpassen op diverse terreinen van oncologische voedingszorg.

Je kan ervaring opdoen op diensten van oncologie, hematologie, radiotherapie en palliatieve zorg. Je leert er voedingszorg te verlenen op een gestructureerde, ethisch en wetenschappelijk verantwoorde wijze.

Studieprogramma

De opleiding, goed voor 21 studiepunten, bestaat uit 4 opleidingsonderdelen.

Na het succesvol doorlopen van de 4 opleidingsonderdelen, kunnen professionele bachelors in de voedings- en dieetkunde, het getuigschrift van oncologische diëtist bekomen door deelname aan de evaluatie. De evaluatie bestaat uit een schriftelijk examen en de beoordeling van de stage en het stageverslag door de stagementor.

Studieprogramma Openvouwen

Campussen

Geen vooropleiding Voedings- en Dieetkunde?

Indien je niet in het bezit bent van een Professionele Bachelor Voedings- en Dieetkunde dien je eerst contact op te nemen met coördinator Marte Wuyts (marte.wuyts@ucll.be). Je kan dan geen stage afleggen en enkel deelname attesten verkrijgen voor het postgraduaat. Vermeld welke diploma's je reeds op zak hebt wanneer je contact opneemt met mevrouw Wuyts zodat zij kan kijken of je  kan starten aan de opleiding. Je kan haar contacteren door haar een mail te sturen via het bovenvermelde e-mail adres. Eens mevrouw Wuyts bevestigt dat je aan de opleiding kan starten, kan je je  registreren via bovenstaande knop.

Indien je al een permanente vorming in het kader van het postgraduaat gevolgd hebt en je nu de rest wil volgen om het getuigschrift te bekomen,  moet je eerst contact opnemen met Marte Wuyts (marte.wuyts@ucll.be).

Praktisch

Je  kan deze opleiding met opleidingscheques betalen. Kijk op de website van VDAB of je voldoet aan de voorwaarden voor het recht op opleidingscheques.

Inschrijven

Heb je je keuze gemaakt? Schrijf je dan zeker in! Indien je in het bezit bent van een Professionele Bachelor Voedings- en Dieetkunde kan je via onderstaande knop alle info vinden om je te registreren voor dit postgraduaat.

Voeding en oncologie (21SP), iets voor jou?

Opleidingstype