Toegepaste informatica: verhalen | UCLL

studentenprojecten

De merken in twitchstreams

Volg jij al Twitch-steamers? Het programma van Toegepaste Informatica Bram Verbist, Roel Sprimont, Lisa Ramaekers, Raf Zegers  alleszins wel! Zij ontwikkelden voor AdShot een programma voor streamers en hun sponsors dat meekijkt om te checken of hun promo-content voldoende in beeld komt! 

Hoe doen ze dat? Via machine learning programma. De focus lag daarbij op 2 aspecten:

  • de User Experience (gemak in gebruik) voor de streamer en de integratie in het huidig systeem
  • Verificatie van of de streamer, die een campagne zou moeten uitvoeren, ook effectief het beeldmateriaal in zijn stream aan het uitzenden is

-

Lisa Ramaekers

Terugblik Lisa Ramaekers

“Het leukste aspect was de creatieve kant van het project. De probleemstelling die aan ons gegeven werd, werd niet gebonden aan een manier om deze op te lossen. We waren vrij om verschillende technieken uit te proberen en te brainstormen over alle mogelijke uitwerkingen en technologieën. Veel van onze vakken komen terug in het afstudeerproject: communicatie en probleemanalyse om de juiste wensen van de klant te definiëren, technische vakken om  oplossingen toe te passen en statistiek en business analyse zodat we  gevonden resultaten in statistisch relevante resultaten voor de klant konden teruggeven. “

NASA achterna

Pieter Fiers en Simon Germeau ontwikkelden voor hun thesisproject Toegepaste Informatica een rover die dankzij machine learning volledig zelf bospaden kan volgen en ze in kaart kan brengen.

Dat houdt in:

    het algoritme dat de weg herkent

    de web-interface om mee te kijken

     alle radio, WiFi en bedrade connecties

     heel wat soft skills

Ze blikken terug op hun project; “Ik vind de interactie van hardware en software altijd het leukst. Het zijn de plekjes waar je het systeem écht kan zien.”

Hack the waste

Het team van ‘Hack the Waste’ heeft in een 24 uur durende hackathon gestreden voor onze toekomst. Dit transdisciplinaire team van studenten Toegepaste Informatica en Management werkte innovatieve ideeën uit om consumentengedrag aan te passen en plastic te hergebruiken.

Van app tot web

We weten allemaal hoe handig onze smartphone kan zijn, maar zijn ons toch bewust van de nadelen: een klein schermpje, gebrek aan mogelijkheden of minder handige functies. Ewald Bervoets, Dylan Teugels, Ben Kada en Michiel Govaerts gingen aan de slag om van de 'Professional in Wording' (PIW)  app ook een webversie te maken.

PIW een opleidingsprocess voor studenten van de opleiding Sociale Readaptatiewetenschappen aan de UCLL. Studenten moeten aan de slag om zich eerst in zichzelf te verdiepen en een “growth mindset” te ontwikkelen. De PIW app helpt hen als vrije ruimte om kritisch te denken, te onderzoeken en gefascineerd te raken.

Erwald Bervoets

Terugblik Ewald Bervoets

"Een leuk aspect aan werken aan dit afstudeerproject was dat het daarna ook echt gebruikt kan worden. Tijdens het vak “IP Major” hebben we een framework (“Phoenix framework”) gebruikt waarmee we nu ook onze web versie hebben gemaakt. Dit is het framework waarop onder andere Discord, WeChat, WhatsApp en Facebook zijn gemaakt.   "

afspraakplanner voor dokters toegepaste informatica

Afsprakenplanner voor dokters

Seppe Lenaerts, Anthony Van Roost, Wout Van Kerkhoven en Heroen Verheyden creëerden een afsprakenplanner als afstudeerproject met als highlight een prachtige lay-out.

Ze zorgden voor een afsprakenplanner waarmee ze ook heel wat professionals  zouden kunnen ondersteunen. In deze coronatijden waar afspraken inplannen essentieel is, wordt die skill een toegevoegde waarde!

Jeroen Verheyden

 Terugblik Jeroen Verheyden

“Het leukste aspect hiervan was het werken naar een geslaagd eindresultaat in team. De sterktes van de ene persoon vulde de sterktes van de andere persoon aan en kwamen zo tot een resultaat dat onmogelijk individueel bereikt kon worden. We moesten veel bijleren maar door een uitgebreide ervaring met vele talen in onze opleiding ging dat vlot. De opleiding geeft een compleet pakket om later verder te groeien naar een expert IT’er.  “ 

remote deuren openen en sluiten toegepaste informatica

Remote deuren openen en sluiten

Dieter Claeesens, Jonas De Boeck, Rafael Backx en Thibault Magini  zorgden voor  IoT Access control systeem voor Heilighart Heverlee. Ze creëerden  een webportaal waarin je makkelijk en vlot deuren kan openen en sluiten.

Het doel was gebruiksvriendelijkheid en er voor zorgen dat de klant makkelijk en vlot deuren kan beheren. Een deur openen voor een bepaalde tijd, voor een bepaalde periode in de dag? Dat kan allemaal vanuit hun portaal - maar ook nagaan wie waar is binnengegaan.

Thibault Magini

Terugblik Thibault Magini

"De grootse uitdaging was het virtueel werken. Ondanks dat we veel tijd achter de computer doorbrengen, was dit toch een uitdaging. De brede kennis doorheen onze 2,5 jaar TI opleiding hielp ons enorm. Door de brede waaier van technologieën maar ook Business gerichte vakken, hadden we zeer goede kennis waar we op konden steunen. Ik kan het samenvatten als een leerrijke maar ook super boeiende en motiverende ervaring. We  konden een product opleveren waar we allemaal fier op zijn. "

op zwakke punten jagen toegepaste informatica

Op zwakke punten jagen

Het thema van Katerina Stavrinoudis, Stef Tweepennincks, Andreas Geysegoms en Mikkel Skovdal  was cyber security.  Ze kozen voor het vergelijken van vulnerability scanners (zoals GVM, Qualys, Nessus en Nexpose).  Een vulnerability scanner jaagt op de zwakke punten in computersystemen en netwerken.

Dat hield het volgende in:

  • scanners vergelijken op basis van verschillende factoren zoals eenvoud gebruik en installatie, consistentie, prijs en meer
  • een kwetsbaarheidsrapport uitvoeren op een paar IP-adressen van Ordina
  • een script schrijven om het genereren van zo'n rapporten te automatiseren

Getuigenissen van onze alumni

kwinten delrue

Kwinten Delrue

System engineer KBC Verzekeringen  

“Bij problemen konden we altijd bij de lectoren terecht. Dat was hetzelfde voor bemerkingen en opmerkingen over de opleiding. Hierdoor werd het mogelijk dat we inspraak hadden in vakken.

We kregen ook  de kans om in het buitenland op Erasmus te gaan. Dat is een heel leerrijke uitdaging en dan zie je ook dat het niveau van UCLL toch wel heel hoog aangeschreven staat in het buitenland. Ik heb dat zelf aan den lijve ondervonden op Erasmus in Cardiff.

Verder is studentenkring ISW ook een heel toffe aanvulling op onze studierichting, met workshops zoals wifi-hacking! Dan werden er ook extra seminaries gegeven, zodat iedereen zeker alles goed begreep.  Het is een hechte groep en ik heb er veel goede vrienden aan overgehouden.”

toma maes

Toma Maes

“Doorheen onze opleiding bij de UCLL hebben we de ingrediënten kunnen verzamelen om ons ondernemerschap vorm te geven.”

bart van meervenne

Bart van Meervenne

Student master Toegepaste Informatica

“UCLL biedt veel kansen aan studenten zodat ze hun interesses kunnen uitoefenen. Zo zijn er ook internationale ervaringen voor wie niet op Erasmus gaat, onder de vorm van internationale weken. Een van de projecten zorgde voor samenwerking tussen studenten uit Tsjechië, Nederland, Portugal,... dat was een heel fijne ervaring.

Verder ben ik ook 2 jaar lid geweest van de groep studentenparticipatie (POC) en daarin was het een heel fijne samenwerking tussen studenten en lectoren en daar zijn veel productieve dingen uitgekomen. Dat heeft enkele keren gebotst, maar het moet af en toe botsen zodat er iets sterks uit kan komen."

asmita adhikari

Asmita Adhikari

sharepoint developer at ku leuven icts

“Ik kwam uit Nepal naar België om in een nieuw land te kunnen studeren. Toen ik me inschreef aan UCLL had ik een heel ander onderwijssysteem als achtergrond en had ik heel wat twijfels. Nu weet ik dat UCLL de juiste keuze was: van de goede begeleiding door de lectoren, leerde ik dat je door hard genoeg werken kan leren wat nodig is om succesvol te zijn”

arin er

Arin Er

Data engineer Ordina Belgium

“Ik vond het leukst aan deze richting dat er zoveel projecten waren, waardoor je de theorie stap voor stap kon implementeren in een bepaald project.

Een voorbeeld was de projectweek over Internet Of Things: we mochten er meteen zelf inspringen en kregen niet enkel hoorcolleges. Dan merkte je op het einde van het vak dat je alles onder de knie had en begreep maar dat je ook een afgewerkt project had, wat echt wel voldoening geeft.

Je merkt ook dat er superveel flexibiliteit is binnen die projecten: het basislevel is hetzelfde maar je kan verschillende eindprojecten afleveren.”

 

sam hendrickx

Sam Hendrickx

Co-founder & digital product builder Raccoons

”Deze opleiding gaf me een brede en stevige basis op vlak van hard & soft skills die nu dagelijks van pas komen, terwijl we verder timmeren aan de weg van ons bedrijf.”