Over Toegepaste Informatica

Je kiest voor een praktijkgerichte opleiding, waarbij je steeds kan rekenen op docenten die uitleg op jouw maat geven. Via kleine groepen en hands-on projecten weet je ook meteen waar jouw interesses binnen Toegepaste Informatica liggen. Ideaal, gezien je in het tweede jaar kiest voor één van 6 keuzetrajecten! Als bonus is jobzekerheid - hier of in het buitenland- ook 100% gegarandeerd!

Wie je bent
Openvouwen
Wat je wordt
Openvouwen
Startpositie
Openvouwen

De troeven uitgelicht

Praktijkgericht

Je krijgt een theoretische basis, maar je leert vooral door te doen.  Je  wordt dus ook betrokken in lopende onderzoeksprojecten - die mooi op je cv staan! 

Op jouw maat mét persoonlijke begeleiding

Afgestemd op wat jij nodig hebt.  Enthousiaste docenten en betrokken studiebegeleiders loodsen je door je digitale parcours. 

Internationale ervaring

In de les zitten is maar een klein deel van wat Moving Minds doen. Ze verschuiven hun blik via projecten, onderzoek, stage en/of internationale uitwisselingen.  Samen met bedrijven en organisaties, gaan ze op zoek naar nieuwe kansen.

100% jobzekerheid

Een diploma in TI geeft je een vrijgeleide naar heel wat jobs, meteen nadat je bent afgestudeerd. Wil je liever verder studeren? Ook dat is geen enkel probleem.

Studieprogramma Toegepaste Informatica

Klaslokaal les Toegepaste Informatica

Eerste jaar: algemene basis

Je maakt bij toegepaste informatica via de combo van theorie praktische voorbeelden al in je eerste jaar kennis met alle aspecten van IT.

Toegepaste informatica -UCLL student achter laptop

Vanaf het tweede jaar: keuze uit 6 keuzetrajecten

Na die brede basis kan jij kiezen om die brede  opleiding verder te zetten of te gaan voor de specialisatie die jou het meest aanspreekt. Ontdek elke keuze-optie onderaan in meer detail!

 1.  Business IT Management
 2. Infrastructure & Cybersecurity,
 3.  Digital Experience
 4. Artificial Intelligence (AI)
 5.  Software Development
 6. Allround

Ontdek je vakken

Hieronder vind je een algemeen overzicht van de verschillende vakken die je zal volgen tijdens je professionele bachelor toegepaste informatica. Ons onderwijsaanbod biedt een meer gedetailleerd beeld van elk vak. Neem gerust een kijkje indien je meer informatie wenst.

Fase 1 Openvouwen
Fase 2 Openvouwen
Fase 3 Openvouwen

Vrijstellingen

Vragen over vrijstellingen?  Neem contact op met een van onze studietrajectcoaches. Om je snel op weg te kunnen helpen, kies je voor de letter die overeenkomt met de eerste letter van je achternaam:

Tot binnenkort? 

Jouw lessen, jouw coaches

Benieuwd hoe een les eruit ziet bij Toegepaste Informatica? In deze video's zie je een van onze lectoren aan het woord over hoe zij lesgeeft. Wat kan je zoal verwachten? Ze vertelt je het zelf. Ontdek bij 'verhalen' ook zeker een van onze andere toplectoren Serhat!

Business IT Management

Keuzetraject

Dit keuzetraject bereid je voor op een rol als ondernemende bruggenbouwer tussen de technische en business kant van IT. Via innovatieve technologie optimaliseer jij de werking van organisaties, in overleg met (internationale) collega’s en partners.

WEBMARKT: VAN SEO TOT SOFTWARE

Victor Engelen werkte samen met studenten management en gezondheid aan ‘Délicé’: een start-up die duurzame en lekkere granola op de markt brengt. Naast de technische kant van het opzetten van het e-commerce & dataplatform leerden ze ook heel wat bij over samenwerken in een interdisciplinair team.

Infrastructure & cybersecurity

Keuzetraject

Met dit keuzetraject kent het internet geen geheimen voor je: jij maakt kennis met allerhande technologieën. zo leer je onder andere hoe thuisnetwerken én die van grote bedrijven te automatiseren én beveiligen. Maar je weet ook precies hoe streamingservices films en series bij je thuis krijgen en hoe je je kan wapenen tegen cyberaanvallen.

NASA ACHTERNA

Pieter Fiers en Simon Germeau ontwikkelden een rover die dankzij machine learning volledig zelf bospaden kan volgen en ze in kaart kan brengen. Ze zorgden voor een goede integratie van het algoritme dat de weg herkent, de web-interface om mee te kijken en alle radio, WiFi en bedrade connecties.

Digital experience

Keuzetraject

In het keuzetraject Digital Experience ga je op zoek naar de creatieve & visuele kant van IT: je codeert een aantrekkelijke User Interface en maakt gebruik van VR en AR om een virtuele wereld tot leven te brengen. Je werkt samen met studenten Creative Media Management aan originele 3D toepassingen volgens de principes van gamification op maat van de eindgebruiker.

MEEKIJKEN MET MERKEN IN TWITCH STREAMS

Volg jij al Twitch-steamers? De software van Bram Verbist, Roel Sprimont, Lisa Ramaekers, Raf Zegers alleszins wel! Zij ontwikkelden voor AdShot een applicatie voor streamers en hun sponsors die meekijkt om te checken of hun promo-content voldoende in beeld komt. Ze deden dit met de focus op de User Experience (gemak in gebruik) voor de streamer en de integratie in het bestaande systeem.

Software development

Keuzetraject

In dit keuzetraject ontwikkel jij vlot toekomstgerichte en schaalbare software voor mobiele, web- en andere applicaties. Python en Java zijn slechts het startpunt; je gaat individueel én in team aan de slag met geavanceerde frameworks & tools.

Guido-team
ROUTE-APP

We weten allemaal hoe handig onze smartphone kan zijn, maar zijn ons toch bewust van de nadelen: een klein schermpje, gebrek aan mogelijkheden of minder handige functies. Zo leer je onder meer om een straffe app te maken! GuidO gidst je door eender welk gebouw met 3D-rendered beelden. 

Allround

Keuzetraject

Ontdek je tijdens de eerste helft van de opleiding een brede interesse in de verschillende aangeboden domeinen en wil je graag afstuderen als polyvalente IT’er? Dan hoef je bij ons geen keuze te maken: een combinatie van keuzevakken en projecten uit de 5 specialisaties geeft je ook een gegeerd profiel op de jobmarkt.

Software development

Focus op:   programmeren, frameworks, webprojecten, applicatie-ontwikkeling en rendering.
Dit is jouw ideale keuzetraject indien je ...

 • ... vlot toekomstgerichte en schaalbare software voor mobiele, web- en andere applicaties wil ontwikkelen
 • ... nog meer dan enkel Python en Java wil leren kennen
 • ... individueel én in team aan de slag wil met geavanceerde frameworks & tools
 • ... webprojecten een boost wil geven
Business IT management

Focus op:   technische aspecten van TI én management van het achterliggende proces  (management & onderhandelen met klanten)
Dit is jouw ideale keuzetraject indien je ...

 • ... een carrière als ondernemende bruggenbouwer tussen de technische
  & business kant van IT wel ziet zitten
 •  ... de werking van organisaties wil optimaliseren via innovatieve technologie
 • ... meer interesse hebt in het  onderhandelen met klanten en het proces achter programmeren in goede banen wil leiden
Infrastructure & cybersecurity

Focus op: cloudbeheer, thuis- en bedrijfsnetwerken, cybersecurity, automatisatie. 
Dit is jouw ideale keuzetraject indien je ...

 • ... je wil kunnen wapenen tegen cyberaanvallen en netwerken wil beveiligen
 • ... wil weten hoe streaming werkt 
 • ... kennis wil maken met allerhande technologieën om taken te automatiseren
 • ... typische thuisnetwerken en netwerken van grote bedrijven wil beheren
Digital experience

focus op:  user interface, 3d-toepassingen, gamification, virtual reality, augmented reality
Dit is jouw ideale keuzetraject indien je ...

 • ... je creatieve en visuele kant in IT wil kunnen ontwikkelen
 • ... wil  graag straffe User  Interfaces wil creëren:  gebruiksvriendelijkheid? Check!
 • ... via nieuwe ontwikkelingen zoals AR (augmented reality) en VR (virtual reality) de virtuele wereld tot leven wil brengen
 • ... gamification en originele 3D toepassingen wil inzetten (in samenwerking met studenten Creative Media Management)
Artificiële intelligentie

Focus op:  zelflerende machines, dataverwerking,  chatbots, zelfsturende toepassingen

Dit is jouw ideale keuzetraject indien je ...

 • ... interesse hebt in machines die zonder hulp van de mens functioneren en leren: van chatbots tot zelfrijdende auto's
 • ... aan de slag wil in het sterk groeiende AI-domein dat de komende jaren ons dagelijkse leven zal veranderen 
 • ... een expert wil worden die achter de schermen  aan de slag wil met  toenemende hoeveelheid data om  nog meer mensen verder mee te helpen
Allround

Focus op: van al het bovenstaande een stukje
Dit is jouw ideale keuzetraject indien je ...

 • ... een  brede interesse hebt in verschillende aangeboden domeinen 
 • ... je liever een brede blik bouwt dan een gerichte expertise 
 • ... jezelf ziet als een polyvalente IT'er die zich in elk gebied van IT thuis voelt

Artificiële intelligentie (AI)

Afstudeerrichting

Artificiële intelligentie of ‘AI’ is een sterk groeiend domein dat de komende jaren ons dagelijkse leven zal veranderen. Van chatbots tot zelfrijdende auto’s: achter de schermen werken experts die aan de slag gaan met de toenemende hoeveelheid data en hoe deze om te zetten tot bruikbare  input voor zelflerende machines.

Jouw projecten met experts

Onze Moving Minds genieten mee van de bevindingen, het onderzoek en de expertise van ons R&E-Team. Dat toont zich onder meer in het VODO-principede vervlechting van onderzoek, dienstverlening en onderwijs.

Workshops 

 Een voorbeeld daarvan is  behaviour-driven development. Onze onderzoekers hebben daarvoor workshops ontwikkeld, die deel uitmaken van het curriculum van de tweedejaarsstudenten TI. 

Projectweken

Je kan wat je geleerd hebt ook meteen  omzetten in de praktijk tijdens de projectweek met een case van een bestaand bedrijf. 

Er werden ook extra seminaries gegeven, zodat iedereen zeker alles goed begreep. Het is een hechte groep en ik heb er veel goede vrienden aan overgehouden.

Kwinten Delrue
System engineer KBC Verzekeringen  

Onze studenten en alumni aan het woord

Zo gepassioneerd door wat je leert bij ons dat je je kennis wil doorgeven aan wie in jouw voetsporen treedt? Onze lector - en alumnus - Serhat deed het! Bekijk de video en lees via onderstaande link nog meer verhalen, projecten en getuigenissen van studenten van de richting toegepaste informatica

Het leukste aspect was de creatieve kant van het project. De probleemstelling die aan ons gegeven werd, werd niet gebonden aan een manier om deze op te lossen. We waren vrij om verschillende technieken uit te proberen en te brainstormen over alle mogelijke uitwerkingen en technologieën.
Studentengetuigenis Toegepaste informatica - Lisa Ramaekers

LISA RAMAEKERS
Data engineer Solita

Internationale ervaringen

toegepaste informatica map

on the move’.​

Zowel off- als on-campus krijg je de kans je  internationale skills aan te scherpen: vorm een team met onze buitenlandse studenten of neem deel aan online projecten, zoals Hack the Waste. De BusIT weeks geven je de kans om met studenten uit alle hoeken van de wereld samen te werken aan boeiende projecten. Dat kan al vanaf je eerste jaar!

De smaak te pakken? We bieden ook internationale uitwisselingen en stages aan!

Campus

Je kan de Bachelor toegepaste informatica volgen op Campus Proximus, Heverlee. 

Aan de slag met je diploma

Dit diploma biedt 100% jobzekerheid met een brede waaier aan mogelijke jobs in IT. Je kan kiezen voor een functie achter de schermen of eentje dichtbij klanten of als deel van het management.

De meeste van die jobs zijn niet gebonden aan tijd of locatie, wat een grote troef kan zijn bij het combineren van je professionele loopbaan met je privéleven. Zin om aan de slag te gaan als:

 • Software Developer,
 • Business Analyst
 • System Administrator
 • IT Consultant
 • Data engineer
 • ...

Verder studeren na je bachelor

Bij UCLL

Met een bachelordiploma van UC Leuven-Limburg kun je twee dingen doen: meteen aan de slag of verder studeren. Neem een kijkje bij de bachelor-na-bacheloropleidingen en postgraduaten van UC Leuven-Limburg.

Aan de universiteit

Je kan ook voor een master gaan aan een universiteit na een verkorte bachelor of een schakeljaar. Start je zoektocht in de databank overstapmogelijkheden van de Associatie KU Leuven. Hieronder vind je een aantal van de opties met richtingen waar je heen kan na een schakeljaar

Toegepaste informatica, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: