Kruimelpad
Studenten UCLL creëren Leuvense bijenburcht
Naast bruggen ook een 'bijenburcht' bouwen binnen je opleiding? Drie studenten van UCLL deden het. In samenwerking met De Villa, Stad Leuven en Week van de Bij haalden de studenten de schop, zandzakjes én hun promotievaardigheden boven om bijen een nieuwe thuis te bezorgen.
Kruisbestuiving
Studenten Ellen, Sarah en Annelies namen vanuit hun opleidingen Marketing, Rechtspraktijk en Toegepaste Informatica deel aan het Honours Degree van Hogeschool UCLL. In dit programma brengen verschillende studenten hun vaardigheden samen voor een maatschappelijk relevant doel, met focus op Sustainable Development Goals (SDGs). En dit groepje studenten koos ervoor om de bijenpopulatie in Leuven een hart onder de riem te steken.
De studenten gaan verder: “Ook onze samenwerkingen zijn hier belangrijk. De Villa heeft ons zelf gecontacteerd nadat ze onze poster op Facebook hadden gezien met de oproep of iemand ruimte had om een bijenburcht te bouwen. Voor de constructie van de bijenburcht, hebben we de materialen ontvangen van de Materialenbank, wat ons enorm heeft geholpen bij de realisatie van het project.”
Ellen Becuwe, studente Rechtspraktijk
Bezige (zand)bijen
De zandbij maakt 70% uit van de bijenpopulatie en nestelt in de grond, vaak in schuine of verticale wandjes of hellingen. De open, zandige grond van de bijenburcht, gebouwd door de studenten (zie foto's), voorziet dus in zéér geschikte nestgelegenheid. Inmiddels zoemen de bijen rond in de tuin van De Villa, in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Leuven.
“Ons aandeel in het bijenburcht project was tweeledig. Eerst hebben we, met de hulp van Bart Vandepoele (bezieler van de Week van de Bij) het ontwerp en de specificaties van de bijenburcht uitgewerkt. We bepaalden de ideale afmetingen, materialen en locatie voor de bijenburcht. Daarnaast hebben we actief promotie gemaakt en uiteindelijk hebben we samen de handen uit de mouwen gestoken en de bijenburcht gebouwd, waarbij iedereen zijn steentje heeft bijgedragen,” aldus de studenten.
Zin in een uitdaging met een maatschappelijke meerwaarde? Werk samen met studenten van andere opleidingen binnen multidisciplinaire teams. What's in it for you?