Moving Neighbours zet buurten in beweging | UCLL

“De mensen die deelnamen aan ons project hadden een heel uiteenlopende culturele achtergrond. Dat heeft mijn kijk op de wereld veranderd.” Nele Terlaeken is één van de dertig studenten die dit jaar Moving Neighbours realiseerden. Het project bestaat al drie jaar en is een samenwerking tussen  UCLL en enkele Leuvense buurtwerkingen.

Kim Laermans: “Met Moving Neighbours combineren we twee doelstellingen. Als studenten uit de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie (LO-BR) willen we mensen aan het bewegen krijgen. Daarvoor ontwikkelen we allerlei laagdrempelige oefeningen. Maar daarnaast hebben we ook een maatschappelijk doel voor ogen. We willen mensen uit eenzelfde buurt samen laten sporten om de sociale cohesie in de buurt te bevorderen.”

Student-coach

Heel wat tweedejaarsstudenten van de lerarenopleiding LO-BR stelden zich kandidaat voor het project. De meesten fungeerden als coach voor kleine groepjes bewoners, ondersteund door buurthuizen zoals ‘t Lampeke en Casablanca. Daarnaast werkten een aantal studenten samen met initiatieven rond migratie zoals Open School, Kom Binnen en Prego. Zij coachten 35 anderstalige vrouwen met een erg diverse achtergrond en van uiteenlopende leeftijd.

Nele: “Vanaf dag 1 schreven ze ijverig hun stappen op. Meerdere vrouwen spraken ook onderling af om samen te wandelen. Wij zorgden voor leuke beweegoefeningen op maat, bijvoorbeeld met een bezemsteel. Die konden ze makkelijk integreren in hun dagelijks leven.”

En toen sloeg Corona toe.

Kim: “Op dat moment zijn we overgeschakeld op maximaal digitaal. Via Facebook, WhatsApp en andere sociale media hebben we bewegingsoefeningen doorgestuurd.” De studenten produceerden heel wat prachtige beweegfilmpjes om de vrouwen samen met hun kinderen te blijven stimuleren in tijden van corona. Seppe: “We organiseerden ook challenges zodat ze konden tonen aan de andere deelnemers dat ze er nog mee bezig waren.”

Uiteindelijk is het de coaches gelukt om de doelgroep anderstalige vrouwen meer in beweging te krijgen, ook in de openbare ruimte. Waar de vrouwen vroeger enkel met de gordijnen dicht durfden bewegen, gingen ze nu met de coach sporten in de buurt.

Eline Van Nerum is alvast heel blij dat ze kon meewerken. “Ik heb gekozen voor de lerarenopleiding omdat ik zeker in het onderwijs wilde staan. Maar het is tof dat we via dit project ook met mensen van andere leeftijden en met diverse achtergronden konden werken. Ik heb ervaren dat ik met mijn opleiding meer kan doen dan enkel voor de klas staan.”

Sport als hefboom voor inclusie

Moving Neighbours inspireerde ook de docenten en projectmedewerkers van UCLL’s expertisecentrum Inclusive Society. Ze voerden samen met een drietal studenten een impactmeting uit. Alle deelnemers sporten immers met een bewegingsmeter (‘mi-band’).  Docente Ann Van Hooste: “Er is wel degelijk een effect op de fitheid, maar de mentale gezondheid van de deelnemers is zeker even belangrijk. Bewegen is voor de deelnemers vaak geen prioriteit. Ze hebben dat extra duwtje nodig. Ze zeggen alvast dat ze zich na die 10 weken beter voelen.” Seppe Rentmeesters vult aan: “Er is ook een mentaal effect. Als je jezelf gezond en fit voelt, bevordert dit ook je zelfbeeld. Mensen worden weer trots op wie ze zijn en hoe ze eruitzien.”

 

“35 allochtone vrouwen en hun kinderen haalden veel energie door in onze stad te bewegen. Het project zit op het kruispunt van leren en diversiteit.”

Lalynn Wadera, schepen van diversiteit en onderwijs van de Stad Leuven én peter van dit project

Research en expertise

Inclusive Society is één van de acht expertisecentra van UCLL voor innovatief praktijkgericht onderzoek. Vanuit de expertisecentra worden ook heel wat dienstverleningsprojecten opgezet. Inclusive Society bouwt praktijkrelevante expertise op inzake inclusie, participatie en diversiteit. Moving Neighbours is een van die dienstverleningsprojecten in samenwerking met de Stad Leuven.

 

Meer info: