Prikongevallen in het ziekenhuis: studenten verpleegkunde vinden de ideale oplossing | UCLL

Je hebt het je misschien ook al eens huiverend afgevraagd bij een ziekenhuisbezoek: prikken verpleegkundigen met die injectienaalden zichzelf soms niet? En is daar niets op te vinden? Vijf laatstejaarsstudenten bachelor Verpleegkunde vroegen het zich ook af, en ontwikkelden Sharpy.

Volgens Vanessa Neubourg, één van de studenten gebeuren ongevallen helaas nog te vaak: “Prikongevallen gebeuren door het recappen van de naald, de naald in een nierbekken van de patiënt of op de matras te leggen of door zelf met de naald rond te lopen. Prikongevallen veroorzaken veel persoonlijk leed. Bovendien veroorzaken ze een hoge financiële kost. Tijdens ons projectwerk gingen we de uitdaging aan hier iets op te vinden.”

Op zoek naar een veilige tussenstap

Tine Claes demonstreert het kussen: “De Sharpy bestaat uit een klein kussen, gemaakt van een afwasbaar materiaal en omkaderd door een rand en bodem uit kunststof, zodat naalden niet per ongeluk aan de zij- of onderkant kunnen uitsteken. Men kan dan na de verpleegkundige handeling de naald meteen met één hand in het kussen prikken waar deze veilig blijft steken tot men met beide handen en ongestoord de naald kan verwijderen in de naaldcontainer.”

Met dank aan ZOL en VLAJO

De Genkse studenten gingen alvast met het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) aan tafel zitten. Maxine Gesquiere: “Onze Sharpy is interessant voor de hele gezondheidssector. De doelgroep is dan ook zeer ruim: ziekenhuizen, woonzorgcentra, thuiszorg-instanties … Dankzij het ZOL hebben we alvast de eerste stappen kunnen zetten.” Jarne Bertho vult aan: “We hebben een prototype klaar, gemaakt op de basis van een reeds bestaand product met een andere toepassing. We voeren nu gesprekken over prijzen en aantallen en we mogen Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) als referentie gebruiken om het te lanceren. Vlajo brengt ons ook in contact met financiële instellingen.”

Je leert als verpleegkundige je blik te verruimen; en innovatief en ondernemend te denken door een oplossing te ontwikkelen voor een uitdaging van de zorgsector. Een hele challenge!

Lore Keil

Sterk staaltje innovatie en ondernemingszin

Opleidingsverantwoordelijke Katherine Nelissen is alvast bijzonder tevreden met het resultaat. “In 2016 werd de bacheloropleiding Verpleegkunde met een jaar verlengd naar 4 jaar. De eerste afgestudeerden komen nu met een meer kritische blik en meer ondernemingszin uit de vernieuwde oplei­ding. Het project Challenge Your Talents zit hier voor iets tussen, want gedurende vijf weken worden de laatste­jaarsstudenten getraind in hun ondernemingszin en leiderschapskills. Ze krijgen in groepjes een uitdaging uit het werkveld voorgeschoteld, waarvoor ze een innovatieve oplossing dienen te bedenken, waarmee het werkveld aan de slag kan. Sharpy is daar zeker en vast in geslaagd.”

Ik onthou zeker hoe fijn het kan zijn om te leren samenwerken. Je leert elkaar motiveren en groeien.

Lore Keil

Meer weten