Professionele bachelor Verpleegkunde | UCLL

Bachelor Verpleegkunde

Verpleegkunde is een veelzijdige studie. Tijdens de opleiding tot bachelor Verpleegkunde aan Hogeschool UCLL word je voorbereid op een uitdagende functie in de zorgsector waarbinnen jij echt een verschil kan maken. Bij ons vul je je rugzak met kennis. Die zet je meteen om in de praktijk tijdens je stages waar je proeft van verschillende zorgdomeinen, van een heelkundige afdeling tot thuis- of ouderenzorg. 

Zo ontdek je al snel waar je grootste passies liggen en leer je vlot met patiënten en collega’s communiceren. Het is dan ook geen toeval dat onze campussen pal langs de grootste zorginstellingen van de regio liggen. Samen met onze buren creëren we innovatieve stagevormen die jou definitief op weg zetten naar een droombaan in de zorg. 

Is verpleegkunde jou op het lijf geschreven?

  • Je bent zorgzaam, sociaal en gaat graag met mensen om.  
  • Je wil werken met je hoofd, handen én hart
  • Je komt op voor jouw rechten en die van je patiënten. 
  • Wetenschap en innovatie boeien je mateloos. 
  • Je bent ondernemend en houdt van variatie en uitdagingen. 
  • Stilzitten is niet aan jou besteed. 
  • Je wil graag een job met veel verantwoordelijkheid, misschien wel als leidinggevende. 
Jij kiest je traject

Bij Hogeschool UCLL kies je het traject dat het best bij jouw unieke situatie past. Uiteraard bieden we de studies verpleegkunde aan in het voltijds dagonderwijs

Als je al over een HBO5-diploma (België) beschikt, is onze brugopleiding de kortste weg naar een bachelor Verpleegkunde. 

Je kan werken en studeren ook combineren. Als werkzoekende kan je - onder bepaalde voorwaarden - je studies hoger onderwijs ook volgen via de VDAB.   Daarnaast biedt FeBi sinds kort financiële ondersteuning voor geïnteresseerden die uit een andere sector komen en verpleegkunde willen studeren.

Ben je vroedvrouw? Dan kan je het traject verpleegkunde na vroedkunde volgen. Hierdoor verwerf je het bachelor diploma van verpleegkunde en worden je tewerkstellingskansen vergroot.

Een diploma dat deuren opent

Na een boeiende studie van vier jaar ben je polyvalent verpleegkundige. Verpleegkundige is een knelpuntberoep met veel werkzekerheid. Je kan onder meer aan de slag in ziekenhuizen en woon- en zorginstellingen. Wil je werken met patiënten, ouderen, mensen met een beperking of kinderen? Zie je je toekomst eerder in de geestelijke gezondheidszorg? Dat kan allemaal!  En er zijn nog veel meer mogelijkheden… Je bachelor-diploma opent de deuren naar een carrière als verpleegkundig specialist, onderzoeker, medewerker bij een overheidsinstelling of farmaceutisch bedrijf, leidinggevende, lector ... Of misschien droom je wel van een internationaal avontuur? 

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een vervolgopleiding (zie 'na je studie') en je nog verder specialiseren.  

Waarom verpleegkunde aan Hogeschool UCLL?

Je bent niet alleen

Vrijheid én verantwoordelijkheid. Oneindige kansen en uitdagingen. Bij Hogeschool UCLL weten we als geen ander dat studeren leuk maar ook stresserend is. Daarom kan je altijd rekenen op onze lectoren en je studentencoach, of je nu kampt met examenstress of twijfels over je studiekeuze.

Frederick Albert die lesgeeft aan studenten Verpleegkunde
Je leert van professionals

Wereldvreemde professors? Die vind je niet bij ons! We werken nauw samen met regionale en universitaire ziekenhuizen. Veel van onze lectoren hebben een tweede baan in de gezondheidszorg. Zo verneem je uit de eerste hand hoe het er écht aan toegaat op de werkvloer. 

Studenten Verpleegkunde
Je werkt met hoofd en handen

Verpleegkunde is een wetenschappelijke richting waar je een stevige theoretische dosis meekrijgt. Daarnaast steek je de handen uit de mouwen in de simulatielabs en tijdens je stage. Je kan er gebruik maken van de meest moderne materialen en hightech snufjes. 

Skill-lab Verpleegkunde
Je leert meer dan verplegen

Je leert niet zomaar een berg skills aan, maar krijgt ook het grotere plaatje mee. Zo leer je niet enkel een infuus prikken, maar ontdek je ook hoe de achterliggende anatomie werkt en hoe je met patiënten kan omgaan. 

Voltijds studieprogramma

Van student naar verpleegkundige

De zorg is een zeer brede sector. Tijdens je vierjarige opleiding tot polyvalent verpleegkundige aan Hogeschool UCLL kom je met uiteenlopende zorgdomeinen in aanraking. Zo kan je alvast proeven van de vele mogelijkheden die je diploma je straks zal bieden. Combineer een stevig theoretisch fundament met verrijkende praktijkervaringen en veelzijdige stages. Zo ontdek je waar jij écht blij van wordt!  Bekijk en beluister hiernaast alvast hoe een voltijds curriculum eruit ziet.

Andere studietrajecten

Verhalen

Studenten aan het woord

Bekijk hiernaast de getuigenissen van studenten Verpleegkunde, campus Gasthuisberg, Leuven

Trajecten van onze alumni Verpleegkunde

Mayim, alumnus Verpleegkunde campus Genk

Ontdek hier de trajecten van onze alumni Verpleegkunde.  Je leest welke opleiding ze voor, tijdens én na hun studie Verpleegkunde volgden en/of waar ze momenteel werken.

Innovatief onderwijs

Simulatieonderwijs

Simulatieonderwijs

Door praktijksituaties na te bootsen in een zo realistisch mogelijke setting met levensechte hoogtechnologische poppen leer je - in een veilige leeromgeving – hoe je met concrete en vaak moeilijke patiëntensituaties omgaat. Hierbij zijn zowel kennis, inzicht, vaardigheden als een professionele houding van belang. Het simulatieonderwijs is een passende voorbereiding op je stage en helpt je om de overstap naar de praktijk te maken. 

Studeren zonder grenzen

Verpleegkunde over de grenzen heen

Heb je interesse in een internationale ervaring? Wil je deze ervaring dichtbij huis beleven? Of reis je liever naar de andere kant van de wereld? Het kan allemaal binnen de opleiding bachelor verpleegkunde. Internationalisering is immers een speerpunt binnen onze hogeschool.

Campussen

Campus Gasthuisberg Leuven

Campus Gasthuisberg ligt pal naast het Universitair Ziekenhuis Leuven (UZ) en biedt onderdak aan zo'n 2500 studenten van de UCLL-opleidingen verpleegkunde, vroedkunde, voedings- en dieetkunde, biomedische laboratoriumtechnologie, mondzorg en chemie.

De kruisbestuiving met het tot over de landsgrenzen befaamde UZ, maakt dat je hier uitzonderlijk dicht bij de praktijk staat. Naast aula’s en klaslokalen, biedt Campus Gasthuisberg labo’s, skill labs, goed uitgeruste simulatielabs, een mediatheek en een restaurant waar je geniet van een gezonde hap met je medestudenten. Veel studenten komen met de fiets of een van de talloze bussen die voor de deur stoppen.

Campus Genk

Recht tegenover Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) vind je de hypermoderne campus Genk. Zo’n 1200 studenten van de opleidingen verpleegkunde en vroedkunde van UCLL en HBO5 genieten hier van de samenwerking met het vermaarde ZOL.

Deze zorgacademie ligt in een prachtige, groene omgeving en is voorzien van een ruime parking, fietsstallingen en bushaltes op wandelafstand. De leslokalen, skill labs en goed uitgeruste simulatielabs zijn volledig afgestemd op jouw noden als student in de gezondheidszorg. Genieten van een gezonde maaltijd doe je in het restaurant of een van de picknickruimtes.

Na je studie

Vervolgopleidingen

Je hebt je bachelordiploma Verpleegkunde net op zak, maar je leerhonger is nog niet helemaal gestild? Of je hebt misschien heel wat ervaring, maar wilt jezelf verder ontplooien of doorgroeien in je vakgebied? Of je wil levenslang leren omzetten in de praktijk?

Sinds academiejaar 21-22 bieden we een uniek modulair systeem (free, mixed, fixed) van postgraduaten aan, die voldoen aan de regelgeving van BBT (Bijzondere Beroeps Titels) en BBK (Bijzondere Beroeps Bekwaamheden).

  • Bij free kan je 4 modules van 5 studiepunten volledig zelf kiezen. 
  • Bij mixed kan je 1 van de 4 modules vrij kiezen uit (een voorgedefinieerde lijst van modules). 
  • Bij fixed liggen de modules vast.   

Bijzondere beroepstitels

Onderstaande 3 postgraduaten, tellen elk 60 studiepunten en leiden tot een 'bijzondere beroepstitel'.

Andere vormingen?

Praktische info

Studeren met financiële steun?

Verpleegkunde is een knelpuntberoep. Werk jij in een andere sector? Wil je in een tweede carrière in een zorgberoep starten? Dan zijn er kansen om met financiële ondersteuning een opleiding tot verpleegkundige te volgen. We geven je enkele nuttige links mee waarop je alvast de eerste informatie kan terugvinden:

Studeren via VDAB:

Studeren via initiatieven van FeBi:

Meer info? Aanvraagformulieren laten invullen? Stuur je aanvraag door naar mia.jespers@ucll.be voor campus Gasthuisberg Leuven, gezondheid.genk@ucll.be voor campus Genk.

        ​Vlaamse opleidingsincentives

Tinne Janssen - VDAB-student

Tine Janssen

"In mijn vorige loopbaan was ik naast laborant ook EHBO’er. Daar werd mijn interesse gewekt om mensen te helpen op medisch vlak. Een carrièreswitch naar Verpleegkunde was dan ook een logische stap. Tijdens mijn zoektocht naar de ideale school kwam ik bij UCLL uit. Hun manier van opdracht-gestuurd lesgeven, sprak mij onmiddellijk aan. En ook het gemoedelijke contact tussen student en docent. Maar een echt pluspunt zijn de verschillende domeinen die we doorlopen in het 2de en 3de jaar. Hierdoor kunnen we proeven van alle facetten die verpleegkunde te bieden heeft en ontdekken waar onze passie ligt, om in het laatste jaar af te studeren als professionals met een passie voor hun beroep."

Verpleegkunde, iets voor jou?

Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Lieve Haumont Opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde Genk
Lieve Haumont
Opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde Genk
Ingrid Moldenaers Opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde Leuven
Ingrid Moldenaers
Opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde Leuven
Karen Vansteenkiste Opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde Leuven
Karen Vansteenkiste
Opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde Leuven
Marlies Declerck Opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde Leuven
Marlies Declerck
Opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde Leuven
Enya Bastin
Enya Bastin
Opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde Genk

Kwaliteitsfiche

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: