
Kruimelpad
Voorsprongfondsprojecten UCLL
Het Voorsprongfonds (VSF) dat de Vlaamse regering lanceerde legt het accent van de relance naar aanleiding van de pandemie op een toekomstbestendig en wendbaar opleidingsaanbod, levenslang leren in het hoger onderwijs en de kwaliteitsvolle verduurzaming van digitale onderwijsvormen.
De drie speerpunten voor de versterking van het hoger onderwijs via het VSF zijn:

Speerpunt 1:
een toekomstbestendig en wendbaar opleidingsaanbod
Biomedische actoren van de toekomst: de impact van ontwikkelingen in de gezondheidszorg op de invulling van de competentieontwikkeling binnen de zorgopleidingen
De gezondheidszorg is in versneld tempo onderhevig aan ontwikkelingen die zich voordoen in verschillende domeinen van de maatschappij. Op basis van een geconsolideerde analyse van de ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de daaruit voortvloeiende verwachtingen m.b.t. de profielen en vereiste competenties van de gezondheidszorgwerker heeft dit project tot doel de impact op het onderwijs concreet te maken. Het moet de betrokken opleidingen ondersteunen in het soepel inspelen binnen hun curricula op vragen van de arbeidsmarkt en op maatschappelijke noden. Dit gebeurt in dit project door eventuele wijzigingen aan de OLR’s zonder de DLR’s te wijzigen, zoals die op dit ogenblik Vlaanderenbreed gedefinieerd werden.
Biomedische actoren van de toekomst: ontwikkeling van levensechte multi professionele simulatietrainingen voor de zorg(opleidingen)
Internationale studies hebben uitgewezen dat gebrekkige mulitprofessionele interactie kan leiden tot minder kwalitatieve zorg. Onvoldoende getrainde multiprofessionele interventies en interacties kunnen leiden tot patiëntveiligheidsincidenten. Om een kwaliteitsvolle opleiding en praktijkvoering te garanderen, is doorgedreven levensechte (highfidelity) simulatietraining noodzakelijk (analoog aan vluchtsimulator), waarin risicovolle waarheidsgetrouwe scenario’s over de diverse disciplines en beroepen heen worden nagebootst. Dit project beoogt 1) de inventarisatie en uitwisseling van (interprofessionele) scenario’s in het simulatieonderwijs; 2) gezamenlijke expertiseopbouw en expertisedeling omtrent welke infrastructurele systemen simulatietrainingen maximaal ondersteunen; 3) de ontwikkeling van additionele multiprofessionele scenario’s voor het simulatieonderwijs in een aangepaste hoogtechnologische omgeving.
Biomedische actoren van de toekomst: technologie in de zorg: aanpassen van basisopleidingen en ontwikkelen van interdisciplinaire opleidingen over technologie en zorg
De technologische ontwikkeling neemt een hoge vlucht in de medische wereld en de zorg via robotisering, wearables, IoT, AI, apps, toepassingen op nanoschaal, sensoren, …. Hoewel er al een aantal opleidingen werden vormgegeven in medische technologie voor mensen met een technologisch profiel, zijn deze momenteel onvoldoende ontwikkeld voor actoren in de zorg en het biomedisch domein. Dit vertraagt de technologische revolutie in de zorg en belemmert dat het volle potentieel hiervan wordt benut.
Basiskennis over de ontwikkeling, evaluatie, implementatie en gebruik hiervan zal in de basiscurricula in het biomedische domein worden geïntroduceerd. Nieuwe interdisciplinaire opleidingsprogramma’s zullen worden ontwikkeld onder meer onder de vorm van microcredentials, honoursprogramma’s en postgraduaten, waarbij blended leren en MOOC’s zullen aangewend worden om deze kennis op hoogkwalitatieve wijze te kunnen aanbieden aan diverse doelgroepen. Deze laten toe tegemoet te komen aan de noodzaak van afstandsleren, wendbare curricula en levenslang leren.
Inter- en transdisciplinair onderwijsaanbod verankeren in UCLL organisatiestructuur
In het kader van de uitbouw van een toekomstbestendig en wendbaar opleidingsportfolio heeft de hogeschool al stappen gezet met de inrichting van opleidingsoverstijgende, transdisciplinaire en cocreatieve opleidingonderdelen. Onze onderwijsorganisatie is hier evenwel niet op voorzien. Doel van dit project is om alle drempels voor opleidings- en instellingsoverstijgende OPOs in UCLL in kaart te brengen en er een onderwijsorganisatorische structuur voor uit te bouwen.
Organisatiemodellen voor toekomstbestendig onderwijsaanbod
Toekomstgericht opleidingsaanbod uitbouwen, daarbij voluit rekening houden met lll en hun specifieke leertrajecten, alsook de digitalisering versnellen, stelt de huidige onderwijsinstellingen voor organisatorische en financiële vraagstukken. Dit nieuw aanbod en de bijhorende werking vereisen nieuwe organisatorische en ook financiële modellen, en een nieuwe geïntegreerde aanpak op opleidingsniveau.
Met het voorliggend deelproject willen we tot 5 opleidingen in nauwe samenwerking met diensten binnen de hogeschool de kans bieden om zich hierin voldoende te bekwamen en zo vanaf september 2023 tot een toekomstgericht financieel en organisatorisch model te komen, dat groei en/of toenemende complexiteit van opleidingen toelaat binnen de (extern en intern gedefinieerde) (onderwijs)organisatorische en financiële kader.
Toekomstbestendig onderwijsaanbod
Hogeschool UCLL ontwikkelt nieuw onderwijsaanbod, gericht op de snelle ontwikkelingen in het werkveld, en rekening houdend met de diverse strategische plannen over rationalisatie/vernieuwing in specifieke vakgebieden alsook op regionaal en Vlaams niveau.
Duurzame curricula
UCLL implementeert haar kader voor duurzaamheid in alle delen van de organisatie, in het bijzonder in haar onderwijs. Dit project zal via begeleidingstrajecten educatie voor duurzame ontwikkeling inbedden in minimaal 10 UCLL opleidingen. De focus ligt op het ontwikkelen van competenties voor duurzame ontwikkeling bij studenten. De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties vormen daarbij het kompas. Studenten van de betrokken opleidingen zitten bij deze duurzaamheidstransitie aan het stuur ondersteund door en omkaderd via de thematische studentenparticipatie #UCLL duurzaam. Er wordt ingezet op sensibilisering en professionalisering van het docententeam.
Lerarenopleiding vakdidactiek
Een vernieuwing van het aanbod in de cluster nijverheidsvakken van de educatieve bachelor- en graduaatsopleidingen secundair onderwijs door een gezamenlijke ontwikkeling en deling van kwaliteitsvol vakdidactisch materiaal, gebaseerd op een Vlaanderen-brede analyse van het bestaande materiaal.
Remediëring
Het ontwikkelen van een online, asynchroon, gedifferentieerd traject dat instappende studenten lerarenopleiding zelfstandig kunnen doorlopen. Het traject bevat remediëringsmateriaal en -adviezen Nederlands, Frans, Wiskunde en komt tot stand na een Vlaanderen-brede analyse van het bestaande materiaal en een intensieve samenwerking tussen vakexperten om nieuw kwaliteitsvol materiaal te ontwikkelen.
Vrije hogescholen kiezen voor een rationeel opleidingsaanbod in Vlaanderen
De Vlaamse regering beoogt een flexibel, rationeel en verantwoord opleidingsaanbod in Vlaanderen.
De vrije hogescholen willen hierin meedenken en -werken, vanuit hun eigenheid als vrije hogescholen, en engageren zich tot een gezamenlijke analyse en plan van aanpak, met als doel concrete voorstellen uit te werken met inbegrip van noodzakelijke randvoorwaarden
Speerpunt 2:
levenslang leren in hoger onderwijs
Micro-credentials & stackable credits als basis voor flexibilisering in aanbod en organisatie van Levenslang leren
Het uitwerken, binnen de huidige en een mogelijks vernieuwde juridisch-financiële context, van een omvattend afsprakenkader voor de ontwikkeling en organisatie van micro-credentials en stapelbare credits, en het toetsen van dit afsprakenkader aan de hand van een aantal nieuw te ontwikkelen micro-credentials. Dit alles moet ons toelaten naar de noodzakelijke flexibilisering in ons LLL aanbod te gaan. Om die flexibilsering ook administratief en educatief-technologisch mogelijk te maken beoogt dit project een creatieve, kostenefficiënte en ingrijpende vernieuwing van de bestaande backbone (ACP - Associatie Concern Platform) met tools en concepten, die de eigenheid van de verschillende onderwijsvormen binnen het Levenslang leren aanbod zowel inhoudelijk als administratief zullen ondersteunen en aldus een noodzakelijke voorwaarde zijn om micro-credentials verder uit te bouwen.
Dit project reikt dan ook de noodzakelijke hefbomen aan voor project UCLL07 ' Een Academie voor Levenslang Leren'.
Een academie voor Levenslang leren
KU Leuven, LUCA, Odisee, Thomas More, UCLL en Vives bundelen de krachten in levenslang leren door als Associatiepartners één geïntegreerde Academie voor Levenslang Leren (werknaam) uit te bouwen. Zo wil de Associate KU Leuven de ambitie van de Vlaamse Regering om levenslang leren in het hoger onderwijs uit te bouwen, maximaal ondersteunen. Door de krachten van academisch en professioneel hoger onderwijs te bundelen kan (a) meer ‘op maat’ van de vraagzijde gewerkt worden, (b) wordt duplicatie van aanbod verkleind, en (c) worden expertise- en schaalvoordelen gerealiseerd. Met dit project willen we (I) een adequaat organisatie- en businessmodel voor deze Academie ontwikkelen, (II) mede op basis van een screening van vraag en aanbod een programma uitwerken van (gezamenlijke) voortgezette opleidingen, online en on campus, en al dan niet i.s.m. externe partners, (III) het aanbod van de Associatiepartners via een gezamenlijk digitaal platform op een vraaggerichte manier ontsluiten.
Toegankelijke EVC-procedures
Met dit project willen de hogeschoolpartners van de associatie KU Leuven inzetten op toegankelijke, flexibele en performante EVC-procedures en een versterkte samenwerking met partners in het werkveld.
EVC-procedures vormen de brug tussen het professionele en persoonlijke parcours en het verwerven van een (eerste of bijkomend) diploma of certificaat en zijn zo een belangrijk instrument voor levenslang leren (scholing, herscholing en bijscholing). Dit project resulteert in (1) een digitaal aanmelding- en beoordelingssysteem voor de EVC procedure, met (2) e-portfolio en (3) nieuwe assessmentinstrumenten voor specifieke doelgroepen.
Bouwstenen voor een duurzame professionele ontwikkeling van leraren
Met dit project willen partners van de Associatie KU Leuven een stevig fundament bouwen voor een flexibel en geïntegreerd professionaliseringsaanbod voor leraren in het basis- en secundair onderwijs. Dit fundament omvat (1) de ontwikkeling van een bevragingsmethodiek om het aanbod af te stemmen op de noden van leraren, (2) de ontwikkeling van een methodiek om een professionaliseringsplan op te maken, (3) de uitwerking van modulaire en flexibele pakketten over de grenzen van de instellingen heen die via microcredentials kunnen leiden tot certificering van competenties en (4) een solide financieel-organisatorisch model voor dit aanbod van levenslang leren.
Speerpunt 3:
kwaliteitsvolle verduurzaming van digitale onderwijsvormen
Versterken van kwaliteitsontwikkeling voor Vlaanderenbreed Afstandsonderwijs
Om de kwaliteitsontwikkeling voor het Vlaanderenbreed uitrollen van afstandsonderwijs te versterken, selecteerden we 10 pilootprojecten (4 graduaatsopleidingen en 6 micro-degrees). Deze worden telkens exclusief Vlaanderenbreed aangeboden door 1 partnerinstelling van de Associatie KU Leuven. Deze exclusiviteit leidt de facto tot het rationaliseren van het opleidingsaanbod voor afstandsonderwijs én het efficiënt inzetten van ontwikkelkosten.
Een analyse van de noden die de opleidingsverantwoordelijken van de pilootprojecten opgaven om Vlaanderenbreed afstandsonderwijs op te starten, identificeerde verschillende structurele en onderwijskundige uitdagingen. Deze uitdagingen zijn nieuw.
Met dit project willen we vooral vanuit de praktijk (‘real world setting’, cf. ontwerpgericht onderzoek) een antwoord formuleren op de geïdentificeerde uitdagingen. De bekomen inzichten uit de pilootprojecten stellen we ter beschikking van andere (verwante) opleidingen en vormen mee de basis voor het verder uitwerken van een businessplan voor Vlaanderenbreed afstandsonderwijs.
Versterken van het online leerplatform en evolueren naar een doorgedreven flexiblisering van de onderwijsorganisatie
De Associatie KU Leuven beschikt al sinds 2004 met Toledo over een slagkrachtig Learning Experience Platform dat zowel binnen de instelling als in de schoot van de associatie, één van de centrale hefbomen is voor het digitaliseren van ons onderwijsaanbod. Dit online leerportaal biedt toegang tot een leer-ecosysteem dat bestaat uit een veelheid aan componenten en toepassingen. Dit platform is bovendien gekoppeld met de administratieve backbone die het leerplatform voedt met informatie omtrent de onderwijsorganisatie zodat het leerplatform het materiaal aanbiedt in lijn met het gekozen leerweg. Met dit project willen we de verdere uitbouw van dit ecosysteem (leerportaal en administratieve backbone) aanzienlijk versnellen. Onze ambitie omvat vier assen, waarbij we met name ons leerportaal en administratieve backbone willen (1) rijker en gepersonaliseerder maken door meer in te zetten op tools die de aanmaak van rijkere content toelaten en minder gestoeld is op het onze size fits all principe, (2) flexibeler en gebruiksvriendelijker maken wat betreft het inplannen van leerwegen en wat betreft de ontsluiting van content voor specifieke doelgroepen en ook (3) opener en toegankelijker maken qua ontsluiting en qua integreerbaarheid van externe content (4) met mogelijkheden om on campus, hybride en online onderwijs te organiseren. We voorzien daartoe een aantal vernieuwingen en innovatieve uitbreidingen aan het portaal en aan de administratieve backbone. Op deze manier willen we ons leer-ecosysteem performanter maken en beter afstemmen op de snel evoluerende noden. Dit project zal in een nauwe samenwerking worden uitgevoerd met alle instellingen van de Associatie KU Leuven op het Associatie Concern Platform (ACP). Dit is de gemeenschappelijke IT omgeving waarop onder andere het leerplatform en de administratieve backbone gehost worden.
Online assessment
IT-ondersteund evalueren is reeds enkele jaren een belangrijk aandachtspunt in het hoger onderwijs en de meerwaarde ervan is in de Corona periode nog duidelijker geworden. Via het voorsprongfonds wensen we de technologische infrastructuur om meer geautomatiseerd online te evalueren, sterk te verbreden en ook performanter te maken. Dit initiatief combineert een aantal deelinitiatieven die samen zullen bijdragen aan extra mogelijkheden voor het online evalueren, met name: Het genereren van vragen vanuit gemetadateerde vragenpools voor het (her)gebruiken van vragen en toetsen over opleidingsonderdelen en evaluatieperiodes heen; Een tool voor het automatisch genereren van toetsen voor formatieve en summatieve evaluatie; Het uitbreiden van de mogelijkheden voor on campus online assessment; Proctoring (digitaal toezicht) in haalbare en verantwoorde use-cases inzetten; En mogelijkheden voorzien voor het evalueren/examineren voor studenten die in het kader van een uitwisseling in het buitenland zijn. Dit project zal in een nauwe samenwerking worden uitgevoerd met 5 van de 6 instellingen van de Associatie KU Leuven (*) op het Associatie Concern Platform (ACP). Dit is de gemeenschappelijke IT omgeving waarop onder andere het leerplatform en de administratieve backbone gehost worden.
Digitale transformatie – BOYD
Met dit project wil UCLL via een gecoördineerde aanpak van alle relevante deelaspecten (“deelwerven”) bereiken dat alle studenten over de nodige hard- en software beschikken om volwaardig deel te nemen aan alle digitaal ondersteunde onderwijsactiviteiten. Dit is een belangrijke basisvoorwaarde om de visies rond het nieuwe leren en de digitale transformatie waar te maken.
Didactische professionalisering
De ontwikkeling en het proefdraaien van een gedifferentieerd, duurzaam en gedragen aanbod didactische professionalisering, in de vorm van een knooppuntennetwerk, met bijzondere aandacht voor didactiek hybride onderwijs. Het aanbod gaat samen met de opbouw van een intern expertisenetwerk en ondersteunende UCLL-brede visie en beleidsacties didactische professionalisering.
Digitale transformatie – materiële investeringen
Om de visie rond het nieuwe leren en de digitale transformatie waar te maken dienen een aantal basisvoorwaarden vervuld te zijn. Essentieel daarbij is dat de nodige infrastructuur hiervoor aanwezig is op de diverse campussen. Met dit project wordt in de eerste plaats de uitwerking en één of meerdere pilootimplementaties van state-of-the-art technische concepten beoogd voor een aantal vernieuwende onderwijsvormen, meer bepaald synchroon en asynchroon blended leren, hybride groepsoverleg en het gebruik van eigentijdse tools bij vaardigheidstrainingen.
Digitale praktijkobservatie en -begeleiding
Ontwerpen en ontwikkelen van didactische scenario’s, draaiboeken, handleidingen en instrumenten voor digitale observatie en begeleiding van leren in de (beroeps-)praktijk.
Het duurzaam ondersteunen van docenten en opleidingsteams doorheen het proces van instructional design van bestaande opleidingsonderdelen
Docenten/opleidingsteams maken hun opleidingsplannen qua omschakeling naar het hybride leren waar. Ze kunnen hiervoor een beroep doen op de ondersteuning van een team dat zowel praktisch als conceptueel met hen op weg gaat. De ondersteuning zit in dit project volledig in de bekostiging van het team hybride leren.