Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Secundair Onderwijs:

Studeren in het buitenland

Veel studenten gaan in hun laatste opleidingsjaar naar het buitenland. Wil jij ook op avontuur gaan binnen of buiten Europa? Dit zijn de opties:

  • korte of langdurige stage met leerlingen in een andere omgeving en cultuur,
  • internationaal programma aan een andere hogeschool,
  • alternatief project.

"Ik raad iedereen aan om een buitenlandse stage te doen. Het is een groot avontuur."

Louise Franck

 

Voor een internationale ervaring kan je ver reizen of dichtbij huis blijven. Kies je voor een warm of koud land? Wil je een vreemde taal leren? Ben je klaar voor een cultuurshock? Pak je koffer!

overzicht bestemmingen

Buitenlandse stageverhalen

Maaike zat tijdens corona in Suriname

Maaike vertrok als student-leraar in het tweede semester naar Suriname en werd na de uitbraak van corona, net als alle andere studenten, aangeraden om naar huis te komen. Maar ze bleef… en daar heeft ze nog geen minuut spijt van gehad!

“Ik betaal deze internationale stage helemaal zelf en wil er alles uithalen."

"Toen de scholen in Suriname dichtgingen, had ik nog maar enkele weken lesgegeven in wiskunde. Ik wilde vooral werken aan mijn klashouden, maar dat bleek hier niet nodig te zijn. De leerlingen hadden veel respect voor de leraar en leerlingen berispten elkaar als ze te luidruchtig werden. Ik moest dus niet tussenkomen. Wat ik wel heb meegenomen, zijn de individuele 1-op-1 gesprekken tussen de leraar en leerling. Die momenten versterken de interpersoonlijke relatie en dat heeft een gunstig effect op het klasmanagement.” 

Afstandsonderwijs is in Suriname helaas niet mogelijk wegens te weinig middelen, maar Maaike kreeg de kans om een online cursus programmeren van de Stanford University te ondersteunen. “Bij het onderwijsvak informatica aan hogeschool UCLL leerde ik programmeren in python en dat ging me goed af." 6 weken lang begeleidde ze een groep van 10 internationale studenten uit Frankrijk, Duitsland, Pakistan en India in een online werksessie op een hoogstaand niveau. “De studenten kregen les in variabelen, expressies, functies, animaties, data … en konden op het einde van de cursus programmeren in python. In België leer ik kinderen ook al wekelijks programmeren in Scratch met Codefever. Dat ben ik vanuit Suriname ook blijven doen via chatsessies.”

 

Meggie blikt terug op stage in Zuid-Afrika

 

"Ik ging naar Canada en volgde daar vakken zoals theater, film, feminisme en lgbt-rights. Ik was vooral geïnteresseerd in de academische verrijking en de cultuur."

Samuel Valor Reyes