Overslaan en naar de inhoud gaan

Autisme en (rand-)normale begaafdheid
Postgraduaat

U bent hier

Welkom in het postgraduaat autisme

Dit postgraduaat is bedoeld voor professionelen met minimaal een graduaatdiploma, die zich willen bekwamen en eventueel een meer leidinggevende functie willen opnemen in het onderwijs, de opvoeding en hulpverlening aan personen met autisme.

Epidemie van autisme

Autisme is een bijzonder fenomeen en dit op vele gebieden.  Het is fascinerend hoe iemand, die er op het eerste zicht heel gewoon uitziet, zich toch heel anders kan voelen, gedragen en denken.  Het is momenteel de meest frequent voorkomende ontwikkelingsstoornis bij jongeren en sommige wetenschappers spreken zelfs van een 'epidemie van autisme'.

Wij krijgen zowel binnen het onderwijs als in de hulpverlening een steeds groeiende vraag naar knowhow en methodiek voor  opvoeding en onderwijs van personen met autisme.

Personen met autisme goed begeleiden

Je wordt in dit postgraduaat  'specialist'   in de begeleiding van autisme. Inhouds- en ervaringsdeskundigen van de KU Leuven, UZ Leuven, Hogeschool UCLL - Lerarenopleiding en Welzijn, Passwerk, UGent, DPB Antwerpen, KIDS en andere partners dragen bij aan deze praktijkgerichte opleiding.

Het vertrekpunt is een brede, algemene en actuele kennis van alle relevante aspecten van deze ontwikkelingsstoornis, vooral toegespitst op personen met autisme en een (rand)normale begaafdheid. Op basis van deze kennis ontwikkel of verdiep je specifieke competenties voor onderwijs en opvoeding/begeleiding/coaching van personen met autisme. 

Studenten aan het woord

"...Belangrijk voor jou om te weten is dat ik je zie, met al je liefde, al je mogelijkheden, al je beperkingen, al je humor, al je verdriet, al je ernst, al je levenslust en in en met je gezin. Je verbaast me met je wilskracht. Je leert, je groeit, je leeft. Al de hulp die je ontvangt heeft zin, al lijkt het proces soms te traag of te eindig. Al de mensen die je omringen, doen je groeien. Ook al is mijn inbreng eindig, ik wil je graag mee omringen zoveel ik kan en zolang als ik kan... (lees verder)"