Overslaan en naar de inhoud gaan

Autisme en (rand-)normale begaafdheid
Postgraduaat

U bent hier

Eerstvolgend infomoment Postgraduaat Autisme en (rand-)normale begaafdheid:

Welkom in het postgraduaat autisme

Op dinsdag  22 september 2020 om 18.30 uur starten we de 16de editie van het postgraduaat autisme. Dit postgraduaat is bedoeld voor professionelen met minimaal een graduaatsdiploma, die zich willen bekwamen en eventueel een meer leidinggevende functie willen opnemen in het onderwijs, de opvoeding en hulpverlening aan personen met autisme.

Epidemie van autisme

Autisme is een bijzonder fenomeen en dit op vele gebieden.  Het is fascinerend hoe iemand, die er op het eerste zicht heel gewoon uitziet, zich toch heel anders kan voelen, gedragen en denken.  Het is momenteel de meest frequent voorkomende ontwikkelingsstoornis bij jongeren en sommige wetenschappers spreken zelfs van een 'epidemie van autisme'.

Wij krijgen zowel binnen het onderwijs als in de hulpverlening een steeds groeiende vraag naar knowhow en methodiek voor wat betreft opvoeding en onderwijs van personen met autisme.

Personen met autisme goed begeleiden

We beogen in dit postgraduaat professionelen op te leiden tot 'specialisten' in de begeleiding van autisme. Inhouds- en ervaringsdeskundigen van de KU Leuven, UZ Leuven, Hogeschool UCLL - Lerarenopleiding en Welzijn, Passwerk, UGent, DPB Antwerpen, KIDS en andere partners dragen bij aan deze praktijkgerichte opleiding.

Het vertrekpunt is een brede, algemene en actuele kennis van alle relevante aspecten van deze ontwikkelingsstoornis, vooral toegespitst op personen met autisme en een (rand)normale begaafdheid. Op basis van deze kennis ontwikkelen of verdiepen de cursisten specifieke competenties voor onderwijs en opvoeding/begeleiding/coaching van personen met autisme. 

Studenten aan het woord

"...Belangrijk voor jou om te weten is dat ik je zie, met al je liefde, al je mogelijkheden, al je beperkingen, al je humor, al je verdriet, al je ernst, al je levenslust en in en met je gezin. Je verbaast me met je wilskracht. Je leert, je groeit, je leeft. Al de hulp die je ontvangt heeft zin, al lijkt het proces soms te traag of te eindig. Al de mensen die je omringen, doen je groeien. Ook al is mijn inbreng eindig, ik wil je graag mee omringen zoveel ik kan en zolang als ik kan... (lees verder)"