Overslaan en naar de inhoud gaan

School voor Allen
Postgraduaat

U bent hier

inclusief onderwijs 

Diversiteit is steeds meer aanwezig in het (Vlaams) onderwijs. Scholen erkennen de diversiteit, maar blijven het moeilijk vinden om het als de norm te beschouwen. Enkele vaststellingen:

  • binnen het ondersteuningsbeleid van de overheid is er een verschuiving van het M-decreet naar een nieuw begeleidingsdecreet;
  • ondersteuners zijn (nog steeds) zoekende naar een helder functieprofiel;
  • leerkrachten en directies vragen zich af hoe ze inclusief onderwijs haalbaar kunnen realiseren.

Diversiteit waarderen en benutten, duurzame partnerschappen opzetten en verbindend samenwerken, blijken een antwoord in de goede richting.

De nood aan professionalisering rond diversiteit en inclusie neemt opnieuw toe. Diversiteit waarderen en benutten, duurzame partnerschappen opzetten en verbindend samenwerken, blijken een antwoord in de goede richting. Maar hoe begin je daaraan? Waar zitten de valkuilen en vooral waar liggen kansen? Hoe zorg je ervoor dat een professionele en inspirerende cultuur ontstaat waar een collectieve inclusieve ambitie zichtbaar en voelbaar wordt? Hoe schep je een schoolklimaat waarin iedereen welkom is? 

Vraag je je daarnaast ook af hoe je op een positieve en haalbare manier aan de slag kan gaan met die brede diversiteit in je klas? Hoe je naast de leerlingen ook de leerkracht weer in zijn/haar sterkte kan zetten? Dan is deze opleiding iets voor jou.  Met het postgraduaat School voor allen, waarbij theorie en praktijk verweven worden, versterk je je basis om diversiteit op school- en klasniveau te integreren en bouw je aan de fundamenten van een betekenisvolle communicatie.

 

iets voor jou?

De opleiding richt zich op leraren(teams), ondersteuners, zorgcoördinatoren, leerlingenbegeleiders, CLB-medewerkers en directies, maar ook ondersteunende therapeuten en assistenten, zijn welkom. Je kan zowel individueel als in team inschrijven. De opleiding wordt ingericht vanaf 8 deelnemers.

Wanneer je reeds een diploma Buitengewoon Onderwijs hebt, kom je in aanmerking voor een aantal vrijstellingen in dit postgraduaat.

download folder