Overslaan en naar de inhoud gaan
22 september 2021

Studenten SRW ontwikkelen Voel-Denk-Wandel gids voor begeleiders van jongeren

Voedewa is de Voel-Denk-Wandel gids die wandel- en bewegingstherapeuten en begeleiders van jongeren kunnen gebruiken tijdens gesprekken over stress, angsten en zelfbeeld … De bundel met houten kaft en fiches (voor duurzaam en buiten gebruik) is een tool waaruit begeleiders doelgericht fiches kunnen kiezen.

Op de fiches staan verschillende technieken en activiteiten concreet en hands-on beschreven, zodat begeleiders tijdens een gesprek meer kunnen doen dan de klassieke gesprekstechnieken. De technieken op de fiches zijn gebaseerd op mindfulness, ademhaling, metaforen, ... 

‘We wilden graag een gebruiksvriendelijke bundel. Daarom is het geheel gebundeld met verstelbare ringen, zodat je er fiche kan uithalen om te kopiëren, mee te geven aan de jongere etc.  De oorsprong, mogelijke doeleinden, stappen en materiaal staan er gestructureerd in genoteerd, zodat je snel vindt wat je zoekt,’ aldus Wouter Radeur, student SRW.

Zowel binnen de organisatie die de vraag stelde (Louve psychotherapie en coaching) als bij andere organisaties, die outdoor therapie/begeleiding inzetten als werkvorm, wordt de bundel ondertussen volop gebruikt (o.a. Tejo Leuven, kinderpsychiatrie Gasthuisberg Leuven, kinderpsychiatrie OPZ Geel, ...).

Tussen 2 corona-golven door mochten we ons werk gaan presenteren bij BATS (een collectief van adventure- en wandeltherapeuten) die ondertussen ook met de bundel aan de slag zijn gegaan.
Kato Lammens, student SRW

Wat deze bundel zo uniek maakt is het totaalplaatje:

  • Wandel- adventure- en bewegingstherapie zijn op zich nog erg vernieuwend. Dus is deze bundel, een "handleiding" voor de begeleidende technieken, al helemaal innovatief. Wat de wandeltherapeuten voordien zelf verzonnen of waar ze zich door lieten inspireren is nu hard gemaakt.
  • Elke techniek is (ongeveer) 25 keer getest mét jongeren. Dit gebeurde in kleine groepjes jongeren of met individuele jongeren. En de reacties van de jongeren waren enorm positief. Ze vonden het heel leuk, aangenaam en fijn om aan de hand van de technieken wat verder in te gaan op moeilijk bespreekbare thema's. Thema's konden gaan van een slecht uur wiskunde op school tot … zelfdoding.
  • De initiële doelgroep van kinderen en jongeren met angsten en stressproblemen is ondertussen ook ver overschreden. De bundel is breed inzetbaar en heel toegankelijk voor begeleiders met ook andere doelgroepen.
Voor mij is het echt een inspiratiebron. Ik vind het belangrijk om op het moment de juiste oefening te kunnen gebruiken en ook voor ik ga stappen met een jongeren, blader ik ook nog even door de bundel, zodat ik de methodieken weer fris in mijn geheugen zitten heb. Ik heb ook een “wandelrugzak” gemaakt, … zodat ik ten velde dit basismateriaal steeds bij mij heb.
Geert Vercruyce - coach bij Blink Brugge