Voorbereidend Jaar Hoger Onderwijs | UCLL

Een praktijkgerichte 1-jarige opleiding na je 6de jaar BSO - arbeidsmarktgerichte finaliteit

 • Wil jij na je 6de jaar in een arbeidsmarktgerichte opleiding (BSO) graag verder studeren? Of ben je 18 jaar en was je niet geslaagd in je 5e of 6e jaar ASO/TSO maar droom je toch van verder studeren?
 • Wil je graag je diploma secundair onderwijs behalen?
 • Heb je een groot hart voor kleuters en droom je ervan om kinderen te helpen groeien in hun ontwikkeling?
 • Wil je niet enkel theorie, maar ook praktijkvakken?

Deze praktijkgerichte 1-jarige opleiding levert je een diploma secundair onderwijs (Onderwijskwalificatie 4, OK4) op en is jouw ideale opstap naar het hoger onderwijs of een leidinggevende job in de kinderopvang!

Na je 6de jaar BSO heb je een waaier aan opties:

 • Je kan gaan werken;
 • Je kan een algemeen 7de jaar in je secundaire school volgen waarbij je algemene theoretische kennis opdoet en taalvaardigheden ontwikkelt;
 • Of je kan na je 6de jaar een 1-jarig ‘voorbereidend jaar hoger onderwijs - kindgericht werken’ aan Hogeschool UCLL volgen. Dat is een uniek specialisatiejaar om je op een praktijkgerichte manier voor te bereiden op een bacheloropleiding in het onderwijs of de welzijnssector. Én je behaalt hiermee je diploma secundair onderwijs!

Het specialisatiejaar 'kindgericht werken' wordt gegeven door Qrios op de campus van Hogeschool UCLL. Het is praktijkgerichter dan het 7de jaar in je secundaire school. Of je nu een carrière in het onderwijs of in de kinderzorg overweegt, onze opleiding biedt je de algemene kennis, de praktische vaardigheden en de begeleiding die jij nodig hebt om te slagen.

Kom nu al naar Hogeschool UCLL!

Het voorbereidend jaar hoger onderwijs van Qrios - in samenwerking met Hogeschool UCLL - is een specialisatiejaar om je voor te bereiden op een Lerarenopleiding Kleuteronderwijs of als kinderbegeleider. 

 • In 1 jaar tijd verdiep je je in Nederlands, Engels, wiskunde, wetenschappen, ICT, de maatschappij, en leren studeren, steeds met focus op het jonge kind.
 • Daarnaast maak kennis met de praktische fundamenten van kleuteronderwijs zoals kinderpsychologie, pedagogie en communicatie, zoals het kijken naar jonge kinderen wat ze al kennen, kunnen, hoe ze bewegen, met welk materiaal ze spelen, hoe ze zich voelen, spelbegeleiding, op een warme manier in relatie gaan met jonge kinderen, ...
 • Je doet reeds praktijkervaring op met jonge kinderen als kindbegeleider buiten een klascontext. Dit is de ideale voorbereiding op het eerste jaar bachelor kleuteronderwijs waar je dan meteen deze skills kan inzetten in de kleuterklas.
 • Je behaalt een diploma secundair onderwijs.

Je wordt begeleid door ervaren docenten die jou het zelfvertrouwen geven om jouw carrière, je bacheloropleiding Kleuteronderwijs, Orthopedagogie of Sociale Readaptatiewetenschappen succesvol te beginnen.

Studieprogramma

Het studieprogramma bestaat uit 2 grote pijlers.

Onder pijler 1 vallen de algemene vakken.
Pijler 2 omvat alle modules van kinderbegeleider.

Algemene vakken Openvouwen
Kindgericht werken | Kinderbegeleider Openvouwen

Traject op maat

Via de leerloopbaanbegeleider bekijken we welk traject best bij jouw profiel past. We zoeken de meest haalbare weg om tot jouw doel te komen: werken met kinderen in het onderwijs of de kinderopvang!

Voor de algemene vakken kan je vrijstellingen krijgen op basis van:

 • je schoolrapporten en studiebewijzen uit het secundair onderwijs
 • je deelname aan vrijstellingsproeven voor de vakken Nederlands, wiskunde, Engels, wetenschappen en ICT. Voor de MaCuSa-vakken kan je geen proeven afleggen. Je krijgt wel automatisch een vrijstelling voor Organisatie en samenwerking.

Kostprijs

De prijs wordt bepaald naargelang je individueel traject,
met een maximum van €300 per semester.

Campus Diest

Campus Diest is een fijne campus, op een boogscheut van het centrum van Diest. De campus beschikt over alle moderne faciliteiten zoals nieuwe lesruimtes, een coffee lounge en een uitgebreide mediatheek. De campus ligt vlakbij de Diestse cafeetjes en restaurants, en is maar een paar minuutjes wandelen of fietsen van het station. Ook als je met de auto komt zijn er parkeermogelijkheden aan zeer voordelige tarieven.

Weerstandsplein 2
3290 Diest

Deze studie afronden levert een diploma secundair onderwijs op.

Bovendien behaal je ook een begeerd certificaat van kinderbegeleider: dit heb je nodig als je binnen de kinderopvang aan de slag wil.  Na afronding van onze opleiding ben je niet alleen helemaal klaar om te werken als gekwalificeerde kinderbegeleider, maar je kan ook doorgroeien naar een leidinggevende rol in de kinderopvang.

En nog beter: je hebt een stevige basis meegekregen om succesvol te starten aan de lerarenopleiding Kleuteronderwijs in het hoger onderwijs, eventueel met ondersteuning van VDAB.

Kortom, je behaalt verschillende waardevolle leerbewijzen waarmee je echt iets bent!
 

Contacteer ons