Educatieve bachelor Kleuteronderwijs | UCLL

Samen de wereld ontdekken

Kleuters zijn gedreven om de wereld rondom hen heen te leren kennen. Een kleuterleraar speelt een cruciale rol in het leven van kleuters door hen te helpen in het onderzoeken, ontdekken, dingen uitproberen en grenzen verleggen. Dat doe je door te zorgen voor een warm, positief, zorgend klasklimaat, kwaliteitsvolle interacties, en een rijk en creatief spelaanbod.

Troeven?

Waarom de Lerarenopleiding Kleuteronderwijs volgen aan Hogeschool UCLL?

1. Je leert in de praktijk

Vanaf de start ontdek je het leven en leren in de kleuterklas. Je gaat op verkenning, je draait en speelt mee. Je probeert het allemaal zelf uit. Je experimenteert. Je gaat op onderzoek en je leert hoe je een boeiende speelleeromgeving voor kinderen opbouwt, hoe je kinderen rijke taalimpulsen geeft, hoe je het kleuterbrein kan uitdagen met structuren, ruimte, getallen en denkprocessen. En nog zo veel meer.

2. Je groeit als persoon

Je ontdekt en ontwikkelt doorheen de opleiding je eigen talenten in het werken met kleuters: muziek, beeld, beweging, dans, drama, taal, media, communicatie... Doorheen levensechte opdrachten groei je zienderogen. En je kan een stuk van je opleiding zelf invullen met een eigen uitdagende opdracht, een stage in het buitenland of een ander vak dat je interesseert.

3. Je wordt persoonlijk begeleid

Met de steun van je begeleiders breng je opdrachten, presentaties, examens en observaties tot een goede einde. Je leert ook veel van en met je medestudenten, kleuterleraren in de praktijk en organisaties buiten het onderwijs. Door samenwerking verzet je bergen en kan je ook complexe situaties aan. Je leert in theorie en praktijk omgaan met grote klasgroepen, de diversiteit in de klas, jaardoorbrekende klasgroepen...

Kies hier de route die bij jou past

Om een educatieve bachelor Kleuteronderwijs te behalen heb je aan Hogeschool UCLL een ruime keuze aan trajecten: overdag, 's avonds en in het weekend, afhankelijk van je vooropleiding. Start jouw avontuur.

Dagopleiding Diepenbeek

De lerarenopleiding Kleuteronderwijs in Diepenbeek is de eerste "Warme School" in het Vlaamse hoger onderwijs. Tijdens de opleiding ligt de focus op samen kinderen zien, samen verwonderd zijn, samen spelen, en minstens evenveel op jouw sociaal-emotioneel welzijn.

Dagopleiding Diest

Op deze kleine campus ga je met medestudenten, lectoren en coaches samen op weg, samen op ontdekken. Je zal veel uitproberen, experimenteren en ‘mogen fouten maken’ zodat jij en de kleuters in de klas maximaal kunnen groeien.

Dagopleiding Heverlee

Van bij de start van de opleiding ga je aan de slag in de kleuterklas, en leer je op  een positieve manier omgaan met de eigenheid van ieder kind, hoe divers ook. Je gaat ontdekken, ontwikkelen en ontplooien samen met je medestudenten en met je docenten.

Het is zo mooi om als kleuterleerkracht bij te dragen aan het zelfvertrouwen van kinderen, aan de ontwikkeling van hun talenten en zo van betekenis te zijn voor hun verdere leven.
Joyce Bollaers

Joyce Bollaers
Oud-studente bachelor Kleuteronderwijs

Trajecten op maat

Heb je al een andere studie in het hoger onderwijs gevolgd en/of voltooid? Of wil je een carrièreswitch maken en leraar worden? Dan kan je de (verkorte) bachelor in dag- of avondopleiding volgen. Afhankelijk van je vooropleiding heb je mogelijks recht op vrijstellingen.

Check alle trajecten op maat

Avondopleiding Diepenbeek

Er zijn verschillende trajecten van 2 à 4 jaar die rekening houden met jouw vooropleiding en gezinssituatie. In elk traject krijg je alle nodige ondersteuning om een goede leraar te worden.

Verkort traject Diest

Heb je reeds een diploma hoger onderwijs, dan volg je een tweejarig traject. Heb je een diploma hoger onderwijs en een onderwijsbevoegdheid? Dan kan je op één jaar tijd het diploma kleuteronderwijzer behalen

Blended dagtraject Heverlee

Je volgt 1 avond per week en 1 volledige dag per week les. Het traject bestaat uit een combinatie van afstandsleren, coaching, zelfstudie, les volgen, digitale studievormen en leren op de werkvloer. 

Je wordt een "Teacher on the MOVE"

Een leraar opgeleid aan Hogeschool UCLL heeft “de MOVE”.

De UCLL lerarenopleiding, dat is kiezen voor...

  • Positieve verandering teweegbrengen. Maatschappelijke transformatie begint bij leraren. Jij kan kinderen, jongeren, het onderwijs en de samenleving in beweging zetten. Jij MAAKT HET VERSCHIL. Misschien niet voor elke leerling of niet onmiddellijk. Maar jij kan wel de wereld veranderen. In ieder geval een stukje ervan.
  • Snel groeien en ontwikkelen als persoon. We zoeken naar jouw individualiteit en hoe jij anders bent, waarin jij je onderscheidt van de grote massa. We gaan aan de slag met jouw unieke talenten, jouw authenticiteit in alle OPENHEID, eerlijkheid, respect en dialoog.
  • Een vakbekwame leraar worden. Aan UCLL word je een vakexpert dankzij een opleiding van topkwaliteit. Je zal met passie, creativiteit en sterke inhoudelijke VAKKENNIS je leerlingen inspireren en laten groeien.
  • Veel verbinding en veel plezier in een community van mensen die jouw interesses, passies en engagementen delen. Je zal ECHT SAMENWERKEN, samen projecten opzetten, want lesgeven doe je niet op een eiland. Onderwijs maak je samen, in verbinding.
  • Het ruimste aanbod aan stage- en leerkansen in alle onderwijsnetten, met een netwerk van meer dan 1400 scholen, in binnen- en buitenland.
  • De meest persoonlijke, kwaliteitsvolle begeleiding en ondersteuning door lectoren en studentencoaches vanaf dag 1, met veel aandacht voor mentaal en emotioneel welzijn, en dus met de hoogste kans om te slagen en de beste leraar te worden.
  • Een maximaal praktijkgerichte opleiding waarbij je leert wat je écht nodig hebt om het verschil te maken: inhoudelijke kennis en pedagogische vaardigheden op topniveau, sterke skills in communicatie en samenwerking, denken met open én kritische geest, en uitdagingen creatief kunnen aanpakken om kinderen, jongeren, het onderwijs en de maatschappij in beweging te zetten.

 

Inschrijven?

Doe eerst de starttoets

Wie zich in Vlaanderen voor het academiejaar 2023-2024 wil inschrijven voor een lerarenopleiding moet een verplichte starttoets afleggen, behalve als je al een Nederlandstalig bachelordiploma hebt. De toets is geen toelatingsproef, iedereen mag starten aan de opleiding, ongeacht de resultaten van de test. Maar als je het streefcijfer op de toets niet haalt, moet je wel verplicht een remediëringstraject volgen om je tekorten weg te werken. Zo'n traject bestaat uit een online training voor of tijdens het academiejaar, bij UCLL aangevuld met extra oefenkansen en ondersteuning om nog sterker in je schoenen te staan.

De toets om te kunnen starten aan de Lerarenopleiding Kleuteronderwijs bestaat uit een test Nederlands.

De opleiding is niet alleen enorm praktijkgericht, maar je krijgt de kans om een eigen stijl van lesgeven te ontwikkelen. In boeken staat het allemaal mooi beschreven, maar tijdens de opleiding maak je samen met docenten je eigen handleiding.
Jens Vos

Jens Vos
Oud-student bachelor Kleuteronderwijs

Alle lessen bevatten nuttige informatie waarmee je ook daadwerkelijk aan de slag kan. Je krijgt voldoende tijd om stage voor te bereiden, en de docenten coachen en begeleiden je van dichtbij zowel bij de stages als bij de lessen.
Xante Schoovaerts

Xante Schoovaerts
Student bachelor Kleuteronderwijs

Campus Diepenbeek

Campus Diepenbeek biedt plaats aan 4000 studenten verspreid over verschillende gebouwen. Centraal staat een nieuwe lestoren van 6000 m² met een modern leercentrum, mediatheek, nieuwe aula's en klaslokalen, ontmoetings- en werkplekken voor studenten. Er is een centraal gelegen restaurant met warme maaltijden, vers belegde broodjes, pasta’s en pizza’s, snacks en meer aan studentenprijzen. En je kan gebruik maken van een Starbucks Coffee Lounge, een Basic-Fit, heel veel groene ruimte en een dakterras van 530 m² voor ontspanning en sociaal contact.

Agoralaan, gebouw R
3590 Diepenbeek

Campus Diest

Campus Diest is kleine charmante campus, op een boogscheut van het centrum van Diest. De campus beschikt over alle moderne faciliteiten zoals nieuwe lesruimtes, een coffee lounge en een uitgebreide mediatheek. De campus ligt vlakbij de Diestse cafeetjes en restaurants, en is maar een paar minuutjes wandelen of fietsen van het station. Ook als je met de auto komt zijn er parkeermogelijkheden aan zeer volledige tarieven.

Weerstandsplein 2
3290 Diest

Campus Hertogstraat Heverlee

Campus Hertogstraat is de thuisbasis van onze lerarenopleidingen in Heverlee. Deze ruime campus is gelegen in het groen en naast het Meerdaalwoud, op een kwartiertje afstand van centrum Leuven. In verschillende gebouwen vind je tal van aula's, praktijklokalen, een uitgebreide bibliotheek, een gloednieuw restaurant, een coffee lounge en de UCLL sporthal met klimmuur, outdoor fitness, sportterreinen en een zwembad, gedeeld met het Heilig Hart Instituut.

Hertogstraat 178
3001 Heverlee

Vervolgopleidingen

Wil je al graag weten wat je na je educatieve bachelor kan studeren? Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar is je leerhonger nog niet helemaal gestild? Heb je al wat ervaring als leraar, maar wil je jezelf verder ontplooien? Wil je doorgroeien in het onderwijs? Hogeschool UCLL biedt kwalitatieve en vernieuwende vervolgopleidingen die je helpen om sterker uit de hoek te komen op de arbeidsmarkt of je lerarenloopbaan een nieuwe richting te geven.

Andere bachelors of banaba's
Masters

Na je educatieve bachelor Kleuteronderwijs kan je een schakelprogramma volgen aan een universiteit. Daarna kan je daar een masteropleiding starten in educatieve studies, pedagogische wetenschappen of seksuologie.

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Klik bovenaan deze pagina verder per regio en download daar de kwaliteitszorgfiche.