Chemie (afstudeerrichting) | UCLL

Afstudeerrichting chemie

Met je analytische en praktische ingesteldheid, leer je over thema’s zoals het milieu, nieuwe kunststoffen met specifieke eigenschappen en legeringen met andere samenstellingen. Je kan zo tijdens én na je opleiding helpen de kwaliteit van het leven verbeteren (bv. isolatiemateriaal) met stoffen en materialen die duurzamer, sterker en goedkoper zijn (bv. nieuwe componenten in de auto-industrie).

Iets voor jou?

 • Je zal problemen oplossen en de kwaliteit van een product controleren. Dat betekent in deze bachelor ook veel praktische ervaring: veel labo's en meteen toepassen wat je geleerd hebt.
 • Je werkt met een labopartner en onze coaches als teamspeler, maar werkt ook regelmatig zelfstandig
 • Actuele thema’s zoals groene chemie, milieu en duurzame technologie hebben een sterke plaats in deze opleiding.
 • De producten en stoffen die je zal ontwikkelen verbeteren de kwaliteit (van het leven): ze kunnen genezen of producten duurzaam, sterker en goedkoper maken.

Studieprogramma

Afhankelijk van de campus

De afstudeerrichting Chemie verschilt qua studieaanbod per campus. Het lessenpakket stemt grotendeels overeen, al stelt iedere campus zijn studieaanbod zelf samen. Bekijk de lesinhoud dus goed alvorens je je inschrijft.

Lessentabel Limburg

Opleidingsfase 1 Openvouwen
Opleidingsfase 2 Openvouwen
Opleidingsfase 3 Openvouwen

Lessentabel Leuven

Opleidingsfase 1 Openvouwen
Opleidingsfase 2 Openvouwen
Opleidingsfase 3 Openvouwen

Stages en projecten

Als je de nodige competenties hebt bereikt, beëindig je je opleiding met een stage en afstudeerwerk in een industrieel labo, in een  van de toonaangevende labo’s van KULeuven of in een groot bedrijf (Janssen pharmaceutica, Alken Maes brouwerij, Genzyme, ...) naar keuze.

NA JE STUDIE

Aan de slag

Een chemicus werkt voornamelijk in volgende domeinen: polymeerchemie, farmaceutische industrie, petrochemie, basischemicaliën en micro-elektronica. Als professionele bachelor in de chemie heb je een hoge graad van deskundigheid. Met de afstudeerrichting chemie word je meestal ingeschakeld in:

 • kwaliteitscontrole
 • onderzoek en ontwikkeling
 • chemische procesontwikkeling
 • polymeertechnologie

Naargelang je ervaring, je persoonlijke kwaliteiten en inzet, kan je doorgroeien tot leidinggevende:

 • laboratoriummanager
 • kwaliteits-, project- of productieverantwoordelijke
 • ploegleider 

Verder studeren

Bij UCLL

Met een bachelordiploma van UC Leuven-Limburg kun je twee dingen doen: meteen aan de slag of verder studeren. Neem eens een kijkje bij de bachelor-na-bacheloropleidingen en postgraduaten van UC Leuven-Limburg. Je kan ook voor een master gaan aan een universiteit.

Aan de universiteit

Je kan ook voor een master gaan aan een universiteit na een verkorte bachelor of een schakeljaar. Start je zoektocht in de databank overstapmogelijkheden van de Associatie KU Leuven. Hieronder vind je een aantal van de opties met richtingen waar je heen kan na een schakeljaar

 

Chemie (afstudeerrichting), iets voor jou?

Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Thomas Scheers
Opleidingsverantwoordelijke Chemie (Campus Gasthuisberg)

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: