Werken & Leren Verpleegkunde

Altijd al verpleegkundige willen worden of je carrière een nieuwe wending willen geven? Wil je verpleegkunde studeren op latere leeftijd? En past het voltijds dagtraject niet binnen jouw schema? Wil werken en leren combineren? Dan biedt UCLL je een opleiding aan die zorgt dat jij de nodige competenties ten volle kan ontplooien. Je kan kiezen voor het traject om je studie te combineren met een gezin en/of werksituatie, een alternatieve route om via een deeltijds programma Bachelor in de Verpleegkunde te worden.

Kom jij in aanmerking voor dit traject?

Voor wie is dit traject?
 • Je ambieert een carrièreswitch naar de zorgsector.
 • Mogelijks heb je nog geen diploma hoger onderwijs en heb je de moed en ambitie om te studeren en een verantwoordelijkheid op te nemen in de zorgsector.
 • Misschien moest je ooit je opleiding verpleegkunde voortijdig stopzetten? Of ben je zorgkundige of logistiek medewerker die graag verpleegkundige wil worden?
 • Je bent een kandidaat met een bachelor- of masterdiploma en wil je graag heroriënteren naar verpleegkunde. Je krijgt in dit geval standaard vrijstelling voor 30 studiepunten. Bijkomend kan je in aanmerking komen voor extra studieduurverkorting door het bekomen van vrijstellingen via eerder verworven kwalificaties of competenties (EVK of EVC):
  • op basis van EVK (eerder verworven kwalificaties) via leerinhouden gevolgd in een andere opleiding.
  • op basis van EVC (eerder verworven competenties) die verworven werden door middel van leerprocessen, die niet met een studiebewijs werden bekrachtigd. Hiervoor dien je een goedkeuringsprocedure te doorlopen. Deze procedure is van toepassing voor alle hogescholen die deel uitmaken van de Associatie KU Leuven en wordt via het Assessment Center van de Associatie KU Leuven behandeld (meer info vind je op de volgende website)
Belangrijk om te weten
 • Je opleiding start in februari van het desbetreffende academiejaar.
 • De studie van Bachelor in de verpleegkunde is een niet te onderschatten opleiding. Daarom bevelen we je sterk aan om deze opleiding te combineren met een deeltijdse tewerkstelling van maximaal 50%. Het laat je toe om de combinatie werken en/ of gezin en studeren haalbaar te houden en je stages te kunnen inplannen.
 • Na het behalen van je eerste 60 studiepunten kan je je als ‘zorgkundige’ laten registeren. Dit laat je toe om, tijdens het verdere traject, als zorgkundige onder verantwoordelijkheid van een verpleegkundige in een team te werken.
 • Ben je als student tewerkgesteld in een voorziening binnen de zorgsector? Dan kan je, onder bepaalde voorwaarden, een stage in deze voorziening lopen.
 • Kijk zeker na of je in aanmerking komt voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof). Onze bacheloropleidingen zijn erkend voor VOV.
 • Je krijgt les in een vaste groep studenten.
 • Je krijgt een studentencoach gedurende je volledige traject. Deze lector coacht en ondersteunt je bij alle vragen en is ten allen tijde een aanspreekpunt.
 • Je kan ondersteuning krijgen via de VDAB als je als werknemer met een opleiding hoger onderwijs gestart bent in functie van je carrièrewending en je deze opleiding in een voltijds traject wil afwerken. Voor meer info https://www.vdab.be/diploma/hoger

Download het document voor meer informatie om je studies te combineren met je job.

Studieprogramma Leuven

Fase 1 Openvouwen
Fase 2 Openvouwen
Fase 3 Openvouwen
Fase 4 Openvouwen
Fase 5 Openvouwen

Studieprogramma Genk

Fase 1 Openvouwen
Fase 2 Openvouwen
Fase 3 Openvouwen
Fase 4 Openvouwen
Fase 5 Openvouwen

Campussen

Voor verdere informatie kan je terecht bij:

Verpleegkunde (werken en leren), iets voor jou?

Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Astrid Paenhuys
Coördinator Werken en Leren Verpleegkunde (Leuven)
Lieve Haumont
Opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde (Genk)
Ingrid Moldenaers
Opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde (Leuven)
Karen Vansteenkiste
Opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde (Leuven)
Marlies Declerck
Opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde (Leuven)