Heating, Ventilation and Air conditioning (HVAC) | UCLL

Jouw ideale match?

Graduaat HVAC (Heating, Ventilation and Air conditioning)

Jij wil een échte problem solver worden. Na deze opleiding weet je meteen wat te doen wanneer een storing zich voordoet:

  • Je gaat na op welke plaats het probleem zich precies voordoet (lokalisatie).
  • Je gaat na wat de kenmerken (identificatie) en de oorzaak (diagnosticeren) van de storing zijn.
  • Je herstelt frequent voorkomende storingen zelfstandig.
  • Je zorgt voor de installatie van de verschillende systemen.

SMART SYSTEMS 

Je leert werken met airco’s maar krijgt ook de nodige vaardigheden met verwarmingsinstallaties (fossiel én hernieuwbaar)  en verschillende soorten ventilaties. Daarnaast laat je ook al  deze systemen ‘smart’ met elkaar praten via domotica of een  gebouwbeheersysteem.

ENERGIEZUINIG

Je werkt ook op een maatschappelijk verantwoorde manier. Na  deze opleiding zie je de meerwaarde van milieuvriendelijke  materialen, energiezuinig werken en hernieuwbare energiebronnen.

VEILIGHEID EERST

Je wordt opgeleid om risico’s van gevaarlijke producten zoals  ammoniak, CO2 en brandbare gassen in te schatten en er juist  mee om te gaan. Zo werk je veilig en houd je de systemen veilig voor jezelf én anderen.

DUURZAAM

Je werkt ook op een maatschappelijk verantwoorde manier. Na deze opleiding zie je de meerwaarde van milieuvriendelijke materialen, energiezuinig werken en hernieuwbare energiebronnen.

Kan je starten zonder voorkennis?

Ja! Je hoeft geen technologische vooropleiding hebben afgerond om aan de slag te gaan. Met de nodige inzet van jou en de coaching van onze lectoren, ga je van de eerste stappen in technologie naar een volleerde HVAC-kenner.

Studieprogramma

Ontdek hier je studieprogramma in meer detail.

FASE 1 Openvouwen
FASE 2 Openvouwen

Wil je meer details weten? Lees de vakinhouden van het huidige academiejaar na in ons onderwijsaanbod:

Klima
Afstudeerrichting klimaatsystemen

Je zorgt voor een evenwicht in temperatuur, luchtkwaliteit en luchtvochtigheid. Je kan deze  op industrieel niveau beheren om zo de juiste klimaatcondities in het gebouw (goederenruimtes en werkruimtes) te garanderen. Je focust op werken in een residentiële omgeving.

verwarming
Koeltechnisch Certificaat

Je kan al tijdens je opleiding het koeltechnisch 
certificaat behalen. Dat heb je nodig om installatie, 
onderhoud, reparatie, buitendienststelling, controles 
op lekkages
en de terugwinning van koelmiddelen te 
mogen uitvoeren

OVER KLIMATISATIESYSTEMEN

Je specialiseert je bij deze opleiding in klimatisatiesystemen. Dit zijn een aantal highlights binnen je studie en  jobmogelijkheden achteraf: je zorgt voor een evenwicht in temperatuur, luchtventilatie en luchtvochtigheid.  Dat evenwicht valt onder de naam klimatiseringssystemen.

Industrieel en residentiëel

Je kan deze op industrieel en residentiëel niveau beheren om zo de juiste klimaatcondities in het  gebouw te garanderen:

  • Goederenruimtes van hardware, levensmiddelen en materiaal
  • Leefklimaat van werk- en leefruimtes
Smart systemen

Je maakt de klimatiseringssystemen ‘smart’, voor optimaal gebruik door jouw klanten:

  • de zonnewering “weet” wanneer de zon te fel  schijnt op basis van sensoren, en gaat naargelang  daarvan naar beneden of naar boven.
  • De warmtepomp wordt automatisch aangestuurd  in functie van de opgewekte energie
GASTLESSEN EN BEDRIJFSBEZOEKEN

Gastlessen in verschillende bedrijven? Ook deel van je lessenrooster – zowel lokaal als internationaal! Een paar van die bedrijven?
• Bij Mitsubishi Electric in Duitsland gaat het specifiek over lucht/water–warmtepompen 
• Bij Climapulse in Hasselt kregen studenten toegang tot  unieke Climapulse-software. Leer de voordelen van digitale  registratie en het beheer van klimaatinstallaties! 

Ik heb altijd een passie gehad voor alles van verwarming en koeltechnieken. Ik wou hier studeren om mij daar in te kunnen verdiepen en dan met de certificaten die ik daarin haal te kunnen werken.

Jan Maho, student HVAC
 

COLLAB MET COLRUYT GROEP TECHNICS: PROPAANCHILLER

Al jaren weten UC Leuven-Limburg en Colruyt Group Technics elkaar te vinden als het over duurzame koeling gaat.  De installatie die we van Colruyt Group Technics kregen, is  deel van een topsamenwerking. 

Campus Diepenbeek

Aan de slag met je diploma

Dit diploma biedt 100% jobzekerheid: je kan je technische vaardigheden inzetten voor het verbeteren van toestellen in bedrijven en woningen. Je wordt een gewilde werkkracht in heel wat bedrijven.

Verder studeren na je bachelor

Via een vervolgtraject (kort traject van ongeveer 2 in plaats van 3 jaar in modeltraject) kan je de Professionele Bachelor Elektromechanica - Klimatisering behalen.

 

Carrièreswitch of nieuwe wending aan je studietraject?

Op zoek naar een carrièreswitch? Ook wie geen technische vooropleiding heeft maar wel in de sector aan de slag wil, kan deelnemen aan dit traject.

Al een andere gelijkaardige richting in hoger onderwijs gevolgd? Je kan ook navragen of je vrijstellingen kan krijgen. Deze mogelijkheid bespreek je met de trajectcoach van de opleiding. Voor dit graduaat is dat Marc Van Volsom.

Heating, Ventilation and Air conditioning (HVAC), iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: