Money talks in interactieve gelddag voor 500 leerlingen & studenten | UCLL

Hoe kan Goldband of de Gouden Schoen de hulp van een fiscaal adviseur gebruiken? In hoeverre is een carrière in bitcoin een strak plan? Zo’n 250 leerlingen uit de derde graad secundair middelbaar vonden de antwoorden in zelfgekozen workshops bij UCLL. Ze zetten zo hun eerste stap in de geldwereld én naar financiële opleidingen in het hoger onderwijs.

Tegelijkertijd maakten op de UCLL-campussen in Heverlee en Diepenbeek ook zo'n 300 studenten alvast de nodige IRL en Linkedin-links met elkaar en 10 grote namen uit de financiële wereld. Let's talk about tax, baby!

Connectie centraal

Op de Accountancy, Tax & Finance Day verwelkomt voor de eerste keer naast 270 jonge beloften ook zo'n 250 leerlingen uit het secundair onderwijs  op de Accountancy, Tax & Finance Day. Een logische stap volgens Carline Vuylsteke, de Leuvense opleidingsverantwoordelijke Bedrijfsmanagement: “In de financiële wereld draait het om connecties: tussen cijfers maar vooral ook tussen mensen. Dat kunnen leerlingen hier écht ervaren  in deze dag en in de richtingen zelf natuurlijk."  

Haar Limburgse collega UCLL-opleidingsverantwoordelijke Bedrijfsmanagement, Eva Vanspauwen, vult aan; “Zowel de studenten, het werkveld als de leerlingen halen een groot voordeel uit zo’n belevingsdag. Het is dus een win-win voor alle deelnemers en we zijn trots om daar als hogeschool aan bij te dragen.”

 

Zavo Zaventem

Eerste keer op de hogeschoolbanken

Wat vonden de leerlingen er nu zelf van? Voor Akasya Akcelik van Zavo Zaventem komt er alleszins nog een vervolg op de introductie; "Eigenlijk had ik niet veel interesse in economie in de toekomst maar ik wilde wel weten wat mijn mogelijkheden waren. Deze dag heeft me daar wel mee geholpen. Ik heb zelfs iets gevonden wat me interesseert en ga dat nu ook verder opzoeken. Dus ja, dan toch een financiële richting? Misschien wel! (lacht)"

Haar medestudente Laïs Marsé vult aan: "Ik zie na vandaag ook gewoon deze hogeschool meer zitten dan de universiteit. Het praktijkgerichte spreekt mij aan!"

Ook leerling Business Economics bij ColomaPlus, Alicia Nsasi Mavitidi, vond de Accountancy, Tax & Finance Day alvast geslaagd. “Wat echt interessant was voor mij is dat je nu kan weten wat verder studeren en die financiële richtingen nu juist inhouden. De hogeschool heeft best veel opties die interessant zijn!  We mochten ook vragen stellen en kwamen zo meer te weten over welke richting het beste bij ons paste. In het secundair is de leerstof meer algemeen en hier ben je duidelijk écht gericht op wat je later wil worden. ”

De hogeschool stond er niet alleen voor met warme contacten die de ‘toekomst van de sector’ graag wegwijs maakte. Ongeveer 10 bedrijven per regio tekenden present en zetten workshops op poten: de helft voor gevorderden en de helft voor beginners. 

Jong talent & warme contacten

Alle deelnemende organisaties werkten al vaker samen met Hogeschool UCLL in contact in functie van gastcolleges, stages en buitenlandse studiereizen, maar kwamen voor de eerste keer in contact met niet-studenten die de opleidingen enkel overwegen. 

Ernst & Young Global Limited (EY) is een van die grote namen die zich mee inzette voor het event in beide locaties. Aura Mercier uit het Talent Team van EY, benadrukt dat de  voor hen ook bijzonder is: “De nadruk lag in onze samenwerking tot nu toe steeds op studenten die al gekozen hadden voor een specifieke studierichting, terwijl we vandaag ook kennis maken met jongeren die op het punt staan om zo’n grote keuze te maken. We willen hen in de workshops tonen hoe afwisselend en boeiend financiële jobs zijn.”

Traditiegetrouw werd er op het netwerkevent achteraf ook al wat toekomst geschreven: “We hebben zeker wat LinkedIn-connecties gemaakt, ja”, glimlacht Arno François. “De workshops toonden op een interessante manier hoe de jobs waarvoor we studeren er in het dagelijkse leven uitzien. Het is ook de moeite om de alumni  die in de bedrijven aan de slag zijn te horen spreken over wat ze nu doen. Je merkt zo dat het uitdagend en leuk blijft en vooral ook dat onze digitale vaardigheden uit de opleiding een meerwaarde zullen zijn. De doorgroeimogelijkheden en het enthousiasme dat ze nog steeds hebben doet goesting krijgen om na mijn studies aan de slag te gaan!”

Onze geldgerichte startrichtingen

Je kan ook postgraduaten en banaba's volgen in economische richtingen bij UCLL. Deze richtingen benadrukken slechts de opties voor wie nog geen eerdere bachelor of graduaat behaald heeft.

Photowall

Ontdek meer foto's van de dag in Diepenbeek en in Heverlee (campus Proximus).

Met dank aan de deelnemende bedrijven

EY
SBB
VGD
Deloitte
Induver
Vandelanotte
BNP Paribas Fortis
Belfius
Ethias
Moore
Financial talents
Acco
Fineko
Allia-VHS
Finvision
Van Havermaet

Ook interessant