Financiën & verzekeringen | UCLL

Over Financiën & Verzekeringen

Duurzaam financieel advies

In deze opleiding leer jij duurzaam financieel advies geven. Communicatie en risico-inschatting, gebaseerd op data, staan daarbij centraal.

 • Welke mogelijkheden zijn er om te sparen en te beleggen?
 • Waarom zijn sommige verzekeringen verplicht en andere niet?
 • Wat is financial planning en hoe adviseer je klanten daar het beste in?

Je bepaalt ook steeds sterker je eigen pad in verdiepende keuzemodules, waar je kiest voor vastgoed of voor financial planning. Zo word jij onmisbaar voor ondernemers en particulieren om hun nieuwe uitdagingen te financieren.

Wie ben je?

 • Je volgt economische ontwikkelingen op de voet.
 • Je droomt van een carrière in de financiële wereld.
 • Je bent sociaal en communicatief.
 • Je hebt zin om je digitale knowhow te verbeteren.
 • Je wil kennismaken met de wereld van het vastgoed.
 • Of je bent geïnteresseerd in de verzekeringswereld.

Studieprogramma Financiën & Verzekeringen

De concrete invulling van het studieprogramma hangt af van de campus waaraan je onze opleiding volgt. 

Keuzemodules

Ontdek de keuzemodules per regio:

Financial planning

Zie je carrière waarin geld spreekt en doet spreken volledig zitten? Ben je ervan overtuigd dat beleggen niet voor de happy few is weggelegd en dat ondernemers en gezinnen ook toegankelijke hulp moeten krijgen om de juiste financiële keuzes te maken?

Dan is kennis van data, fiscaliteit, nieuwe trends in de financiële sectoren en beleggen wat jou dé ideale persoon maakt om hen topadvies te bieden.

Vastgoed

Ben je gebeten door de microbe van de vastgoedwereld?  Wil je de betrokken partijen koper-verkoper of huurder-verhuurder met een lach en handdruk de overdracht zien maken? Of vind je gewoon alles wat met gebouwen te maken heeft superinteressant?

Je zal je dan helemaal thuis voelen in de nieuwe keuzemodule Vastgoed - én anderen ook verderhelpen met het vinden van hun volgend hoofdstuk!

FSMA

Je UCLL diploma professionele bachelor Financiën & Verzekeringen voldoet uiteraard aan de wettelijke FSMA-vereisten voor bankbemiddeling,  verzekeringsbemiddeling en kredietbemiddeling.  

Vrijstellingen

Heb je eerst iets anders gestudeerd? Het is soms wat zoeken naar welke opleiding jou op het lijf geschreven is. Stuur een e-mail naar de opleidingsverantwoordelijke Carline Vuylsteke (Leuven) of Eva Vanspauwen (Diepenbeek) en ontdek of deze studie bij jou past! . We helpen je ook graag met vragen over vrijstellingen

Sterke verhalen (ook voor je cv)

Je professionele uitdaging: Fin competition

We leiden met trots de 'next generation of finance' op!  De vakvereniging Febelfin wil  je (net zoals wij!)  tonen hoe  je je  potentieel kan  inzetten binnen de financiële sector. Onze studenten nemen ook deel aan hun jaarlijkse competitie, waarin de beste teams van verscheidene hogescholen tegen elkaar strijden voor een mooie prijs.

Vorig jaar werden studententeams Pecunia (Louise-Marie & Liam) en Virtubank (Kevin en Jorrit) van UCLL finalisten in de Fin Competition. 

Finance trip

Dat is een insider look in de financiële wereld over grenzen heen. We gaan op bezoek in verschillende financiële instellingen zoals het beursgebouw én komen straffe inzichten te weten via hun gastsprekers. Als we op financiële reis gaan, maken we meteen ook nieuwe vrienden natuurlijk. Netwerk voor mogelijke stageplaatsen of zelfs een toekomstige job! Maar geen zorgen, het moet niet altijd serieus zijn: vooral de stad verkennen zorgt voor een onvergetelijke ervaring met je medestudenten!

Studenten aan het woord

Marjolein Vertommen

 

Marjolein Vertommen

Tijdens de opleiding merkte ik dat verzekeringen helemaal mijn ding was. In het laatste jaar kreeg ik de kans om stage te doen bij D.A.S. Rechtsbijstand. Ik kon na mijn stage bij D.A.S. aan de slag te gaan, ik werk daar nog steeds als schadebeheerder.

De kennis die ik opdeed tijdens de lessen helpt mij zeker in mijn eerste job. Indien ik later nog zou willen overstappen naar het bankwezen, heb ik ook die kennis reeds op zak. De opleiding geeft je voldoende keuzemogelijkheden uit een hele waaier aan mogelijke jobs.

Over grenzen heen

Campus

Je kan deze afstudeerrichting zowel volgen op Campus Diepenbeek als Campus Proximus in Heverlee (Leuven). 

Aan de slag

Met Financiën & Verzekeringen vind je moeiteloos je weg in zowel de financiële sector (bank, financiële diensten, ....) als de verzekeringswereld (verzekeraar, makelaar, risk management, ...). Zo word jij onmisbaar voor ondernemers en particulieren om hun nieuwe uitdagingen te financieren!

 Heel wat van onze alumni hebben inmiddels een mooie carrière:

 • Adviseur verzekeringen
 • Vastgoedmakelaar
 • Financial planner
 • Financieel en beleggingsadviseur
 • Schadebeheerder
 • Riskmanager
 • Zelfstandig verzekeringstussenpersoon

...en groei daarna door naar managementjobs.

Verder studeren 

Na je bachelor Financiën & Verzekeringen zijn er heel wat mogelijkheden om je verder te specialiseren. 

Verkorte trajecten

Een tweede bachelor via een verkort programma: 

Ook de overige bachelors bedrijfsmanagement zijn mogelijk via een verkort programma. 

Bachelor-na-bachelors (banaba's)

Advanced Business Management - een bachelor-na-bachelor met maar liefst 9 keuzetrajecten.

Een andere optie is de Bachelor-na-bachelor Boekhoudkundige en fiscale expertise, die leidt tot nagenoeg volledige vrijstelling van het ingangsexamen van het ITAA (Institute for Tax Advisors and Accountants).

Postgraduaten

Je kan ook opteren voor een van onze postgraduaten, bijvoorbeeld het postgraduaat fiscaliteit, het postgraduaat vastgoed of het postgraduaat Financial Life Planning.

Master na een schakelprogramma

 • Handelswetenschappen 
 • Toegepaste Economische Wetenschappen 

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Je vindt ze in de databank overstapmogelijkheden van de Associatie KU Leuven

Navorming 

Raadpleeg de vele andere opties en de meest recente navormingen

Financiën & verzekeringen, iets voor jou?

Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Carline Vuylsteke
Opleidingsverantwoordelijke Financiën & Verzekeringen - regio Leuven
Eva Vanspauwen
Opleidingsverantwoordelijke Financiën & Verzekeringen - regio Limburg

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: