Enya Bastin over haar cochleair implantaat | UCLL
Enya Bastin

Ik ben Enya Bastin en studeerde in 2014 af als verpleegkundige aan hogeschool UCLL. Na mijn master in de verpleegkunde werkte ik zowel als verpleegkundige en als verpleegkundig specialist traumatologie in UZ Leuven.  Sinds kort ben ik een van de Opleidingsverantwoordelijken Verpleegkunde in campus Genk.

Sinds jonge leeftijd lijd ik aan unilateraal conductief ernstig gehoorverlies aan de rechterkant. Simpeler gezegd ben ik halfzijdig doof. Te wijten aan chronische oorontstekingen als kind, waardoor geluid niet meer geleid wordt door mijn gehoorgang.  Ik probeerde reeds verschillende apparaten en leerde mezelf enkele trucjes zoals bijvoorbeeld steeds naast iemand lopen of zitten aan de rechterkant.

Wereld CI dag

25 februari is het wereld CI dag, een dag die wellicht niet meteen een belletje doet rinkelen. CI staat voor cochleair implantaat en is een type hoortoestel. Op 25 februari 1957 plaatsten twee Franse artsen het allereerste cochleair implantaat. Een CI stimuleert rechtstreeks de gehoorzenuw wanneer de haarcellen in het slakkenhuis (de cochlea) van het binnenoor beschadigd zijn. Een CI bestaat uit twee delen: een microfoon en een chip die de geluiden opvangt. De chip stuurt elektrische geluidspulsen door naar de gehoorzenuw, zodat het geluid wordt waargenomen. 

Nieuw cochleair systeem

In december 2022 werd bij mij een Cochleair® Osia 2 systeemgeplaatst. Het Cochleair® Osia 2 systeem is een nieuwe beengeleidingshoortoestel en bestaat uit twee onderdelen.

  1. Onder de huid werd op mijn schedel een magnetisch beengeleidingsimplantaat geplaatst dat geluiden rechtstreeks naar het binnenoor stuurt. Mijn niet-functionerend middenoor wordt zo als het ware omzeild.
  2. Op de huid breng ik een magnetische geluidsprocessor aan. Die is eerder subtiel. De kleur kan ik aanpassen afhankelijk van mijn humeur of outfit. De geluidsprocessor is voorzien van slimme technologie en past zich aan aan de omgeving waarin ik mij bevind.

Slechthorendheid of andere functiebeperkingen?

Graag willen we van de wereld CI dag gebruik maken om slechthorendheid tegen het licht te houden. Slechthorendheid kan een grote impact hebben op het functioneren van een persoon. Het kan leiden tot communicatieproblemen, sociaal isolement en verminderde prestaties op school. Zelf bleef ik over mijn doofheid communiceren, zowel op school als tijdens mijn stages en op het werk. Dit vraagt zeker daadkracht en zelfzekerheid. Maar het zorgt er wel voor dat zowel lectoren als mentoren hier rekening mee kunnen houden en je mee kunnen begeleiden.

Heb jij als student gehoorproblemen of een andere functiebeperking waardoor je extra ondersteuning kan gebruiken? Dan kan je steeds terecht bij de studentendienst voor specifieke begeleiding.

Enya Bastin op Campus Genk