Let's talk about sex, met vroedvrouwen | UCLL

Vier vroedvrouwen-in-spe realiseerden drie workshops rond seksualiteit voor scholen en jeugdcentra. Ondertussen trainden ze ook tweejaarstudenten om het project verder te zetten. De rol van de vroedvrouw is breder dan je denkt. - Let’s talk about sex, met de vroedvrouw.

“Het is best pittig om over seks te praten in een jeugdhuis,” weten Jana Schijns, Selin Demir, Louka Bakker en Zeynep Alagöz. Ze testten hun workshops uit in Mine35, een intercultureel jeugdhuis in Houthalen. “Op een vrijdagavond zaten hier jongeren samen, van diverse leeftijden en achtergronden, jongens en meisjes. Het is niet evident om dan een gesprek op gang te brengen." Met uitdagende stellingen, zoals bijvoorbeeld dat de vrouw moet zorgen voor anticonceptie, brengen ze een discussie op gang. "En je mag er zeker van zijn dat je ook zelf persoonlijke vragen krijgt. Daarom bleven we na de workshop nog een tijdje ter plaatse zodat jongeren individuele vragen konden stellen."

Een condoom, de pil en euh ...

voorlichtingsmateriaal

Zeynep, Selin, Louka en Jana waren ontsteld over het gebrek aan basiskennis bij jongeren. Zeynep: “Als je vraagt naar voorbehoedsmiddelen, geraken de meesten niet verder dan een condoom of de pil. Van het vrouwencondoom hadden velen nog nooit gehoord. Vandaar dat we een koffer met materialen meenemen om alles te kunnen tonen.”

“Eerlijk gezegd hebben we zelf op school ook weinig te horen gekregen en zelfs tijdens onze opleiding vroedkunde was anticonceptie beperkt tot een paar uurtjes les,” vult Louka aan. "Vele jongeren weten niet dat je gerust met je huisdokter kan praten over anticonceptie want dat die werken met beroepsgeheim en ouders dus niet op de hoogte worden gebracht."

De studenten uit Genk ontwikkelden in totaal drie workshops. Anticonceptie was een voor de hand liggend thema. In de tweede sessie stond de menstruale cyclus centraal. Tot slot was er ook een sessie rond sexting en ander grensoverschrijdend gedrag.  

En de hopen realityseries op televisie die draaien rond seks, helpen ook al niet. In 'Temptation Island' of 'Ex on the beach' zal het nooit over een condoom gaan. 

Leraars vinden seksuele voorlichting moeilijk

Zeynep, Louke en Jana

Naast jeugdhuizen mikken de studenten met hun workshops ook op scholen. “Je merkt dat leraars zich vaak generen om over seks te praten met hun leerlingen, want je moet jezelf ook wat bloot geven,” vindt Jana. “Ook voor ons was het niet makkelijk om over je eigen grenzen te gaan.”

Ondertussen zijn Zeynep, Louka, Jana en Selin (niet op de foto) afgestudeerd, maar ze bezorgden hun pakket aan de tweedejaarsstudenten Vroedkunde. Selin: “We hopen dat het pakket verder kan gebruikt worden door onze opvolgers om er in scholen en jeugdhuizen gebruik van te maken. En er kan zeker nog voor uitbreiding gezorgd worden. SOA’s, seks na zwangerschap, met kinderen spreken over seksualiteit, ... er zijn zeker nog thema’s waar jongeren zich vragen rond stellen.”   

ondernemend wereldburgerschap

Docente Ellen Nijs is alvast in haar nopjes met het project. “De vroedvrouw heeft naast haar belangrijke positie in de perinatale periode ook een erg belangrijke maatschappelijke rol. Een vroedvrouw moet jongeren informeren en sensibiliseren omtrent vruchtbaarheid, seksualiteit, relatievorming en preconceptionele zorg. Binnen het opleidingsonderdeel ‘Ondernemend Wereldburgerschap’ maakten deze studenten het verschil door samen te werken met scholen en jongerenorganisaties. Je moet ook over een bijzondere persoonlijkheid beschikken om deze gesprekken aan te durven.”  

(juni 2022)