Saar Pelgrims gaat Down the Road | UCLL

Saar Pelgrims studeerde Orthopedagogie aan Hogeschool UCLL en geeft les in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO). In het populaire Eén-programma ‘Down the Road’ begeleidt ze opnieuw (voor de 4e keer) samen met gastheer Dieter Coppens zes jonge mensen met het syndroom van Down, dit keer op reis naar Thailand. “Down the road heeft me veranderd, ook als leerkracht”, zegt ze meteen bij het begin van het interview.

Saar Pelgrims (34) heeft altijd geweten wat ze wou doen met haar leven. Om maar iets te zeggen: in het zesde leerjaar ontfermde ze zich tijdens de speeltijd al over de kleuters. Tijdens de laatste twee jaar van het middelbaar volgde Saar de richting Gezondheids- en Welzijnswetenschappen. “Tijdens praktijkstages in een kleuterklas voor buitengewoon onderwijs merkte ik dat het me aansprak om te werken met mensen met extra noden”, herinnert ze zich.

Logische stap

De opleiding Orthopedagogie was dan ook de volgende logische stap, en ze voelde zich goed in haar vel bij de praktijkgerichte aanpak. Met een bijkomende bachelor-na-bachelor Buitengewoon Onderwijs voelde ze zich gewapend om aan de slag te gaan. Tijdens dat extra jaar liep ze stage aan de BuSO-school Sint-Janshof in Mechelen. Na haar studies mocht ze er meteen beginnen. 

Grote fan

Groepsfoto

Saar staat ondertussen 10 jaar in diezelfde school met evenveel passie voor de klas. “Indertijd al kwam mijn ervaring goed van pas toen de makers van het programma polsten naar begeleiders. “Ik stuurde meteen mijn cv op en werd geselecteerd. Ik had het eerste seizoen gezien en was grote fan”, vertelt ze. “Het programma laat immers zien dat personen met een beperking wel degelijk veel in hun mars hebben.  Ik ben blij dat ik daar een steentje aan kan bijdragen, en dankbaar dat ik ook dit 5e seizoen weer mee op pad mocht gaan.”

Uitdaging

Drie weken op reis met jongeren die het niet gewend zijn om uit hun vaste stramien te treden, is niet evident. “De grootste uitdaging is om zo snel mogelijk hun specifieke handleiding te leren kennen”, legt Saar uit. “Ook al heb ik ondertussen 10 jaar ervaring met jongeren met het syndroom van Down, ze blijven aparte individuen met een eigen karakter en aanpak. Het vijfde seizoen was trouwens wat meer exotisch. We hebben best lang gevlogen om in Thailand te geraken. We zaten dan ook nog met het uurverschil (jetlag) en de warmte. Al die factoren maakte het voor mij persoonlijk fysiek misschien wel de pittigste reis die ik al mocht meemaken.  Maar de cast was wederom fantastisch en de activiteiten ronduit indrukwekkend! “ geeft Saar graag nog mee.

Onafscheidelijk

Groepsfoto Thailand Down the road

De band tussen Saar en de reizigers is elke keer erg bijzonder en blijft sterk na de reis. “Het is verrassend om te zien hoe je op zo’n korte tijd zo’n hechte band kan opbouwen”, meent ze. “Via Whatsapp houden we met de cast van elk seizoen contact. De ene deelnemer is daarin al wat actiever dan de andere. Sommige vragen ook regelmatig om nog eens te (video)bellen. Wanneer we elkaar weerzien tijdens een reünie of een feestje is dat telkens weer even hartelijk met heel veel knuffels!“

(augustus 2022)

 

Het vijfde seizoen van Down the road start maandagavond 29 augustus op één. 
Meer weten?
👉 Eén-programma "Down the road" trekt naar Thailand met zes nieuwe jongeren | VRT NWS: nieuws