Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Mondzorg:

Wil jij je medemens een stralende glimlach bezorgen – letterlijk en figuurlijk?
Onze opleiding Mondzorg verklapt hoe je dat doet!

Wie je bent

Jij wil weten wat optimale mondzorg en preventie is. En je wil kennis hebben van anatomie, fysiologie en communicatie. Terecht, want je werk draait om deskundige mondzorg, maar ook om mensen en vertrouwen.

Meer info

Je bent uiteraard handvaardig en je bent geboeid door wetenschappen zoals biologie en chemie.

Je bent zelfstandig en verantwoordelijk.  Je werkt prima samen met collega-deskundigen in de mondzorg en met tandartsen. En natuurlijk ook met je zorgcliënten.

Je bent rationeel en geïnteresseerd in hoe communicatie werkt. Je wil weten hoe je mensen het best informeert en hun gedrag ten goede beïnvloedt. Je praat makkelijk met volwassenen, ouderen én kinderen en weet zorgcliënten te motiveren en te stimuleren. Je houdt van samenwerken en je kan goed luisteren. Dat zijn belangrijke eigenschappen van een goede zorgprofessional.

Stress, daar kun jij wel tegen. In crisissituaties houd je het hoofd koel. Je weet precies wat je moet doen.

Je bent behulpzaam en hebt oog voor mensen. Samen met hen, hun omgeving en andere professionals leer je mensen hoe ze zelf ook optimaal voor hun mond en tanden kunnen zorgen. 

Je bent niet bang om kritisch naar jezelf te kijken, naar je manier van werken en leren. Zo haal je het beste uit jezelf.

Omdat je standpunten vanuit verschillende invalshoeken bekijkt, kan je multidisciplinair werken. Je kent de balans tussen zakelijk en sociaal. Werkplezier, gelijkheid en ontwikkeling van mensen zijn voor jou belangrijk. Je begrijpt andere meningen en je hebt het lef om je eigen visie neer te zetten.

Wat je wordt

Bij UC Leuven-Limburg zetten we alles in om van jou straks een erg gegeerde bachelor in de mondzorg te maken. We zorgen ervoor dat jouw vaardigheden van bij de fundamenten worden opgebouwd en puntgaaf worden bijgevijld naar het eind van je opleiding toe. Daarnaast bouw je wetenschappelijke kennis en inzicht op.

Meer info

Je leert tijdens je opleiding respectvol omgaan met zorgcliënten, verantwoordelijkheid nemen en geëngageerd samenwerken. Onderweg kan je je eigen leertraject uitstippelen en je persoonlijke klemtonen  leggen.

De Mondhygiënist krijgt een rol in de preventieve mondzorg. Hij maakt een staat op van de mondgezondheid en geeft advies voor een gezonde mond. Vermits preventie-gericht werken veel te maken heeft met gedrag van de zorgcliënt, is een facet van het beroep gedragsverandering en gezondheidsvoorlichting. Bijkomend verwijdert hij tandsteen boven en onder het tandvlees. 

De Mondhygiënist is ook maatschappelijk geëngageerd. Hij/zij brengt preventieve mondzorg in instellingen voor mensen met een beperking, in woon-zorgcentra, in OCMW’s ea.

En eens je afgestudeerd bent, zal je de expertise hebben en de kennis, vaardigheden en houding om als bachelor in de mondzorg aan de slag te gaan. Je kan daarbij kiezen uit een hele reeks boeiende werkomgevingen:

 • Je kan aan de slag in een samenwerkingsverband, bijvoorbeeld in een mondzorgkundig team met een tandarts en een tandartsassistent, in een groepspraktijk of in een ziekenhuis;
   
 • Je kan ook werken bij  een orthodontist, een kaak-chirurg of bij een parodontoloog (een specialist op het gebied van tandvleesproblematiek);
   
 • Een zorginstelling behoort ook tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld bij personen met functiebeperkingen of ouderen;
   
 • Je kan werken als medewerker aan onderzoeksprojecten, als docent bij de opleiding mondzorg of in het bedrijfsleven;
   
 • Of waarom niet aan de slag als voorlichter of organisator van projecten in scholen, ziekenhuizen of woonzorgcentra met als doel: gedragsverandering voor een betere mondgezondheid.

Een mondhygiënist is een internationaal beroep dat sinds  1-7-2019 ook uitgeoefend wordt in België. 

De troeven?

De opleiding Mondzorg is  nieuw in Vlaanderen en zit nu al ijzersterk in elkaar.

Reken op:

 1. Praktijklessen in  moderne faciliteiten
  Je leert de kneepjes van het vak in het nieuwe fantoomlab van UCLL.
 2. Internationale contacten – Wil je graag een buitenlands avontuur beleven?
  Wordt geregeld!
 3. Betrokken lectoren –  De (praktijk)lectoren staan dicht bij de studenten en veelal in het werkveld. Dankzij hun begeleiding, ervaring én respect word je alsmaar sterker. 

 

"De veelzijdigheid spreekt me aan. Het is niet alleen theorie en praktijk. Het is een uitdagende studie met een hoog tempo."

Sofie

Analytisch nummer: 
2416050000