Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Mondzorg:

Wil jij je medemens een stralende glimlach bezorgen – letterlijk en figuurlijk?
Onze opleiding Mondzorg verklapt hoe je dat doet.

Wie je bent

Jij wil weten wat optimale mondzorg en preventie is. En je wil kennis hebben van anatomie, fysiologie en communicatie. Terecht, want je werk draait om deskundige mondzorg, maar ook om mensen en vertrouwen.

Meer info

Je bent uiteraard handvaardig en je bent geboeid door wetenschappen zoals biologie en chemie.

Je bent zelfstandig en verantwoordelijk. En stress, daar kun jij wel tegen. Je werkt prima samen met collega-deskundigen in de mondzorg en met tandartsen. En natuurlijk ook met je zorgcliënten.

Je bent rationeel en geïnteresseerd in hoe communicatie werkt. En je wilt weten hoe je mensen het best informeert en hun gedrag ten goede beïnvloedt. Je praat makkelijk met volwassenen, ouderen én kinderen en weet zorgcliënten te motiveren en te stimuleren. Je houdt van samenwerken en kan goed luisteren. Dat zijn belangrijke eigenschappen van een goede zorgprofessional.

In crisissituaties houd je het hoofd koel. Je weet precies wat je moet doen.

Je bent behulpzaam en hebt oog voor mensen. Samen met hen, hun omgeving en andere professionals leer je mensen hoe ze zelf ook optimaal voor hun mond en tanden kunnen zorgen. Hiervoor is creativiteit, ondernemerschap en analytisch vermogen nodig.

Je bent niet bang om kritisch naar jezelf te kijken, naar je manier van werken en leren. Zo haal je het beste uit jezelf.

Je toont verantwoordelijkheid en hebt een lerende en onderzoekende houding. Omdat je standpunten vanuit verschillende invalshoeken bekijkt, kan je multidisciplinair werken. Je kent de balans tussen zakelijk en sociaal. Werkplezier, gelijkheid en ontwikkeling van mensen zijn voor jou belangrijk. Je begrijpt andere meningen en je hebt het lef om je eigen visie neer te zetten.

"De veelzijdigheid spreekt me aan. Het is niet alleen theorie en praktijk. Het is een uitdagende studie met een hoog tempo."

Sofie

Wat je wordt

Bij UC Leuven-Limburg zetten we alles in om van jou straks een erg gegeerde bachelor in de mondzorg te maken.

We zorgen ervoor dat jouw vaardigheden van bij de fundamenten worden opgebouwd en puntgaaf worden bijgevijld naar het eind van je opleiding toe. Daarnaast bouw je wetenschappelijke kennis en inzicht op.

Meer info

Je leert tijdens je opleiding respectvol omgaan met zorgcliënten, verantwoordelijkheid nemen en geëngageerd samenwerken.

Onderweg krijg je de mogelijkheid om je eigen leertraject uit te stippelen en je persoonlijke klemtonen te leggen.

De Mondhygiënist krijgt een rol in de preventieve mondzorg. Hij maakt en bilan op van de mondgezondheid en geeft advies voor een gezonde mond. Bijkomend verwijdert hij tandsteen boven en onder het tandvlees. Een mondhygiënist is een internationaal beroep dat vanaf 1-7-2019 ook uitgeoefend wordt in België. Vermits preventie-gericht werken veel te maken heeft met gedrag van de zorgcliënt, is een facet van het beroep gedragsverandering en gezondheidsvoorlichting.

De Mondhygiënist is ook maatschappelijk geëngageerd. Hij brengt preventieve mondzorg in instellingen voor mensen met een beperking, in woon-zorgcentra, in OCMW’s ea.

En eens je afgestudeerd bent, zal je de expertise hebben en de kennis, vaardigheden en houding om als bachelor in de mondzorg aan de slag te gaan. Je kan daarbij kiezen uit een hele reeks boeiende werkomgevingen:

 • Je kan aan de slag in een samenwerkingsverband, bijvoorbeeld in een mondzorgkundig team met een tandarts en een tandartsassistent, in een groepspraktijk of in een ziekenhuis;
   
 • Je kan ook werken bij  een orthodontist, een kaak-chirurg of bij een parodontoloog (een specialist op het gebied van tandvleesproblematiek);
   
 • Een zorginstelling behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld bij personen met functiebeperkingen of ouderen;
   
 • Je kan ook werken als medewerker aan onderzoeksprojecten, als docent bij de opleiding mondzorg of in het bedrijfsleven;
   
 • Of waarom niet aan de slag als voorlichter of organisator van projecten in scholen, ziekenhuizen of woonzorgcentra met als doel: gedragsverandering voor een betere mondgezondheid.

De troeven?

De opleiding Mondzorg is Vlaanderen gloednieuw in Vlaanderen en zit nu al ijzersterk in elkaar. Reken op:

 1. Praktijklessen in moderne kliniek – Je leert de kneepjes van het vak in het gloednieuwe fantoomlab van UCLL.
 2. Internationale contacten – Wil je graag een buitenlands avontuur beleven? Wordt geregeld!
 3. Betrokken lectoren –  De (praktijk)lectoren staan dicht bij de studenten en veelal in het werkveld. Dankzij hun begeleiding, ervaring én respect word je alsmaar sterker. 
Analytisch nummer: 
2416050000