Overslaan en naar de inhoud gaan

Hernieuwbare energiesystemen
Graduaat

U bent hier

Eerstvolgend infomoment Hernieuwbare energiesystemen graduaat:

De gegradueerde in de Hernieuwbare energiesystemen werkt hoofdzakelijk met hernieuwbare energiebronnen zoals de zon, wind, water, de aarde en biomassa (organisch materiaal).

Hernieuwbare energiesystemen zorgen ervoor dat deze energiebronnen worden omgezet in een nuttige vorm zoals elektriciteit, warmte, biobrandstof, sanitair warm water, grondstoffen voor chemische energie en mechanische energie. De gegradueerde in de Hernieuwbare energiesystemen is een eerstelijns energiespecialist die op kwalitatieve wijze kan werken met deze hernieuwbare energiesystemen.

Energiezuinig

Daarnaast leer je in de opleiding ook werken met niethernieuwbare energiebronnen en energiesystemen als gascondensatieketels en brandstofcellen op aardgas. Aardgas is immers geen hernieuwbare, maar wel een energiezuinige energiebron.

Woning en bedrijf

De gegradueerde kan zowel in een residentiële omgeving (woningen) als in een industriële omgeving aan de slag.

Tijdens de opleiding leer je:

  • Probleemoplossend denken en handelen;
  • veilig in team en zelfstandig werken;
  • duurzame oplossingen en aanpassing voor te stellen;
  • communiceren met je klant en je leidinggevende.

Het Graduaat in de Hernieuwbare energiesystemen is een opleiding van 120 studiepunten die we in voltijds dagonderwijs aanbieden (modeltraject is dan 2 jaar).

Digitale tools

Je leert hoe je de hernieuwbare energiesystemen zoals fotovoltaïsche zonnepanelen, zonnecollectoren, hybride panelen, zonneboilers, warmtepompen en pellet kachels in woningen kan installeren, in dienst nemen en hoe je ze moet afregelen zodat ze juist werken. In een industriële omgeving leer je, onder begeleiding, te werken aan de installatie, indienstneming en afregeling van dezelfde energiesystemen en ook van windturbines en systemen voor waterenergie en biomassa. Met de hulp van digitale tools leer je bepalen hoe krachtig de systemen moeten zijn.

Huisbatterijen

Je zorgt voor het onderhoud. Je wordt opgeleid om duurzaam om te gaan met energie. In kader hiervan leren we je hoe grote, oplaadbare batterijen in woningen en in de industrie werken en hoe je ermee kan omgaan, wat de voordelen zijn van duurzame verlichting en het belang van isolatie en passief bouwen.

Voor deze opleiding is een vervolgtraject voorzien naar de PBA:

Hernieuwbare energiesystemen:
PBA Energietechnologie