Hernieuwbare energiesystemen | UCLL

Graduaat Hernieuwbare Energiesystemen

In dit graduaat word je een eerstelijns energiespecialist die op kwalitatieve wijze hernieuwbare energiesystemen kan inzetten Je leert een groot aantal energiebronnen omzetten in een nuttige vorm:

 • elektriciteit
 • warmte
 • biobrandstof
 • sanitair warm water
 • grondstoffen voor chemische energie
 • mechanische energie
Woning en bedrijf

Je kan zowel in een residentiële omgeving (woningen) als in een industriële omgeving met deze vaardigheden aan de slag  .

Tijdens de opleiding leer je:

 • Probleemoplossend denken en handelen;
 • Veilig in team en zelfstandig werken;
 • Duurzame  oplossingen en aanpassing voor te stellen;
 • Communiceren met je klant en je leidinggevende.
Digitale tools

Via digitale tools leer je met je coaches te bepalen hoe krachtig de systemen moeten zijn.

Je leert werken in woningen: fotovoltaïsche zonnepanelen, zonnecollectoren, hybride panelen, zonneboilers, warmtepompen en pellet kachels installeren, functioneel maken en afregelen.

In een industriële omgeving leer je te werken aan de installatie, indienstneming en afregeling van dezelfde energiesystemen en ook van windturbines en systemen voor waterenergie en biomassa

Duurzame batterijen

Je wordt opgeleid om duurzaam om te gaan met energie. In kader hiervan leren we je hoe grote, oplaadbare batterijen in woningen en in de industrie werken en hoe je ermee kan omgaan, wat de voordelen zijn van duurzame verlichting en het belang van isolatie en passief bouwen.

Samenwerking met Loxone

Loxone zet zich in voor Smart Homes die de meeste taken rondom veiligheid, comfort en energie-efficiëntie volledig op zich nemen.  Onze studenten krijgen via onze samenwerking met hen dan ook innovatie als deel van hun opleiding zonder een meerkost voor de student. 

Lessentabel

FASE 1 Openvouwen
FASE 2 Openvouwen

Bekijk je programmagids meer in detail in de ECTS-fiche.

Ik vind Hernieuwbare Energiesystemen vooral interessant in hoe praktijkgericht het gegeven wordt. We kregen van alles een goede basis.

Jan Maho, alumnus HES en huidige student HVAC

Natuurlijke batterijen 

“Voor mij was waterkracht ook tof om te krijgen. We zijn bijvoorbeeld naar de watervallen van Coo geweest om het principe te  leren dat dat eigenlijk een batterij is. Die uitstap was wel echt  de moeite. We leren hoe we energie uit de elementen optimaal kunnen inzetten.” - Jan Maho, student HVAC

Limburg sterk merk

Een energy boost nodig? Onze studenten zorgen voor vonken in hun gloednieuwe energielabo (in werking sinds juni 2023)!  Een aantal voorbeelden van waar ze binnen zowel  industriële als huishoudelijke context mee leren  werken:

 • Batterijen in alle vormen en maten
 • Slimme energiemeters
 • LED- en klassieke lampen
 • Zonnepanelen 
 • DC en hoe toestellen daarop over te zetten

Dit labo is tot stand gekomen met dank aan  Limburg Sterk Merk (#LSM) in kader van ‘Talent Mining Provincie Limburg’.

Breed inzetbaar

In residentiële omgevingen (woningen) leer je hoe  je fotovoltaïsche zonnepanelen, zonnecollectoren,  hybride panelen, zonneboilers en warmtepompen kan  installeren, in dienst kan nemen en hoe je ze moet  afregelen zodat ze juist werken.

In een industriële omgeving leer je, onder begeleiding, te werken aan de installatie, indienstneming  en afregeling van dezelfde energiesystemen en ook  van windturbines en systemen voor waterenergie en biomassa.

Kwaliteitsvolle relaties

UCLL Research & Epertise werkte samen met studenten om van Pukkelpop een “groener” en “duurzamer” festival te maken door een deel van het  festival, van hernieuwbare energie te voorzien. Een  hele uitdaging voor alle studenten en medewerkers! 

We slaagden er met onze Mobiele energie unit in  om energie op te wekken zonder vervuilende dieselgeneratoren, waardoor er ook geen CO2 uitgestoten  werd.

Campus Diepenbeek

Aan de slag met je diploma

De technologie breekt volop door en hernieuwbare energie wordt steeds meer gevraagd in zowat iedere sector, binnen privé- en industriële omgevingen. Snel een job vinden die perfect aansluit bij jouw opleiding is dus gegarandeerd.

Verder studeren na je bachelor

Via een vervolgtraject (kort traject van ongeveer 2 in plaats van 3 jaar in modeltraject) kan je de kan bij UCLL een Professionele Bachelor Energietechnologie behalen.

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: