Overslaan en naar de inhoud gaan

wat is de postgraduaat hartfalen

Hartfalen is een chronische, progressieve ziekte die meer dan 200.000 Belgen treft. Elk jaar worden 15.000 nieuwe diagnoses gesteld. Dit zijn bijna 40 diagnoses per dag. Het treft één op vijf Belgen na zijn 65ste jaar.. Door het hoge aantal hospitalisaties heeft deze aandoening een grote economische impact op de gezondheidszorg. Naast de economische impact weegt hartfalen op de levenskwaliteit van de patiënt en zijn directe omgeving.

Dankzij een state-of-the-art behandeling en een geoptimaliseerd zelfzorgmanagement kunnen deze chronische patiënten vandaag steeds langer en comfortabeler leven.

Juist door het chronisch karakter van de aandoening is er een stijgende nood aan gespecialiseerde hulpverleners om voor deze groeiende groep zorg te kunnen bieden.

Je kan door dit postgraduaat binnen de eigen organisatie de zorg voor personen met hartfalen optimaliseren en coördineren en patiënten ondersteunen in hun zelfmanagement. 

Dit postgraduaat wordt georganiseerd in samenwerking met de Belgian Heart Failure Nurses, de Belgian Working Group on Cardiovascular Nursing en de Belgian Working Group on Heart Failure.

De lespakketten worden verzorgd door nationale en internationale specialisten binnen de hartfalenzorg te samen met ervaren hartfalenverpleegkundigen en paramedici.