Werken met State-of-the-art apparatuur in het Hill | UCLL

Het ‘Health Innovation Living Lab’ (HILL) bestaande uit een ‘Assessment Street’ op campus Gasthuisberg is officieel opgestart. Het HILL is een gezonde samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en dienstverlening aan onze Hogeschool. Studenten en onderzoekers gaan samen aan de slag met lichaamsmetingen én de interpretatie daarvan.

Het Health Innovation Living Lab, of kortweg HILL genoemd is een labo waar we kijken hoe we de gezondheid van mensen kunnen verbeteren. Het bijzondere aan het HILL is dat het labo dus gebruikt wordt om enerzijds praktijkgericht onderzoek en dienstverlening te doen. En anderzijds dat onze studenten hun vaardigheden doorgedreven kunnen trainen tijdens de lessen over het meten en interpreteren van gegevens rond lichaamsmeting.  Studenten verzamelen klinische parameters, leren sensoren gebruiken en voeren anamnese- en intakegesprekken binnen educatieve werkvormen.

Dankzij de komst van het HILL krijgen onze studenten de kans om met absolute state-of-the-art sensortoestellen en -apparatuur te werken.

Als student heb je niet overal de kans om zo'n apparatuur te gebruiken. Dus dat is echt een enórme meerwaarde. Die ervaringen zijn essentieel om als diëtiste aan de slag te kunnen gaan en zo je cliënt de beste behandeling te geven.

Marthe Ooms, studente Voedings- en Dieetkunde

Studenten kunnen oefenen op échte patiënten met hun échte aandoening, maar kunnen ook -via het mobiele labo- gezondheidsadvies geven rond voeding, lichaamsbeweging,... aan gewone voorbijgangers of geïnteresseerden...  Ze bepalen dan op maat welke metingen van het HILL nodig zijn. 

'Er is immers véél vraag naar persoonlijk advies over: Hoe kan ik gezond eten? Wat betekent dat? Kan ik bewegen in mijn dagelijkse gewoontes brengen? Hoe kan ik dat aanpakken?   En dan is het ook belangrijk dat je deze adviezen kan geven op maat van de persoon.  Hiervoor zijn dan die metingen die we doen van groot belang.   Mensen krijgen een mooi verslagje van de resultaten en tips voor een gezondere levensstijl, waarmee ze dan meteen aan de slag kunnen,' besluit Marthe Ooms, studente Voedings- en dieetkunde.

Er is een vast uitgebreid labo op onze campus in Gasthuisberg en een kleiner mobiel labo. Met dat mobiel labo kunnen we dus ook op locatie gaan.   Alles gebeurt onder begeleiding van onderzoekers én lectoren Erika Vanhauwaert en Frank Delaere, die het onderzoeksproject* achter dit living lab samen runnen.

*Onderzoek gesteund door VlAIO, Agentschap Innoveren en Ondernemen