Business & Data Analyse | UCLL

Over Data & Analytics

(Big) data & analytics

Google, Amazon, Facebook, Spotify, Netflix, Uber en aanverwanten hebben onze wereld veranderd. In alle sectoren en functies laat deze disruptieve technologie zich gelden. Marketing, media, banken en verzekeringen, retail, productie, logistiek, HR, gezondheidszorg, overal zorgt een doorgedreven data-driven aanpak voor nieuwe producten en diensten en effici√ęntere processen.

Wil je mee zijn met deze radicale innovatie en deel uitmaken van de vierde industriele revolutie? Met deze eenjarige opleiding heb je een stevige basis in management én ben je helemaal mee met de bedrijfsmatige en technische kant van business analysis & intelligence, data management, analysis & dashboarding en big data.

Programma

 • BI & Dashboarding
 • Data infrastructure and preparation
 • Data exploration, visualization & data driven management
 • Predictive modeling & machine learning
 • Special topics

Kernvakken

Deze opleiding bestaat uit een aantal kernvakken die gegeven worden door praktijklectoren die zelf in het vak staan, aangevuld met een lezingenreeks met gastsprekers over diverse technische en beschouwelijke onderwerpen (toekomst van AI, …), en getuigenissen van praktijkcases binnen hun organisatie.

 • hoe kom je tot een vraagstelling, hoe zet je een data-analyse op vanuit een vraagstelling
 • hoe trek je conclusies uit een data-analyse
 • hoe presenteer je resultaten
 • hoe overtuig je mensen van je verhaal (storytelling)
Ons aanbod

Onze opleiding is opgebouwd rond data analytical thinking & techniques.

TECHNIQUES: we bieden een stevig introductie in wat data analyse en machine learning is, hoe het werkt, wat je ermee kan doen, wat de verschillende technieken zijn, en hoe je er mee aan de slag kan. De bedoeling is een basis te leggen zodat je weet wat de relevantie is voor jouw business, je voldoende onderlegt bent om bruggen te slaan naar de meer gespecialiseerde profielen (IT en data scientists), en voldoende inzicht in hoe je jezelf verder kan bekwamen in het domein.

THINKING: nog belangrijk dan data analytical techniques is data analytics thinking: hoe ga je de technieken toepassen binnen uw domein om concrete problemen op te lossen. Hoe ga je een bedrijfsprobleem omzetten in een ‚Äúdataprobleem‚ÄĚ, hoe kom je tot een vraagstelling, hoe zet je een data-analyse op vanuit een vraagstelling, hoe trek je conclusies uit een data-analyse, hoe presenteer je resultaten, hoe overtuig je mensen van je verhaal (storytelling).

Doelgroep

MANAGERS¬†die mee willen zijn met de vierde industri√ęle revolutie en dit willen toepassen binnen hun domein, niet noodzakelijk door zelf data scientist te worden, maar wel door de nodige kennis en inzichten op te doen om opportuniteiten te herkennen en dit projectmatig te kunnen uitrollen in samenwerking met meer gespecialiseerde profielen (IT, data scientists, ‚Ķ).

PROFESSIONALS die willen starten met het zelf uitvoeren van deze technieken (uitwerken data-analyse, visualisatie, machine learning), door de nodige basiskennis op te doen en voldoende inzichten te verwerven om zich daarna zelf verder te bekwamen in het domein.

Studieprogramma Business & Data Analyse

Studieprogramma Openvouwen

Klik op de ECTS-fiche voor meer details over het studieprogramma. 

  Inschrijven? Meer info?

  Wil je meer info? Mail dan naar Inge Stas of maak een afspraak voor een (digitaal) kennismakingsgesprek. 
  Het kennismakingsgesprek verbindt je tot niets maar is wel een voorwaarde om te kunnen inschrijven.

  Inschrijvingsgeld

  Het¬†inschrijvingsgeld¬†voor 2023-2024¬†bedraagt ‚ā¨ 450 (vast gedeelte) + ‚ā¨ 25 per studiepunt of
  ‚ā¨ 1950¬†voor het volledige programma.

  Gratis crash course management

  Heb je geen of weinig basiskennis management? Geen probleem! Na het volgen van de gratis crash course Management ben je helemaal klaar om succesvol aan de opleiding te beginnen. 

  Vrijstellingen

  Vrijstellingen worden in de Banaba ABM niet toegekend gezien de continue update van de vakinhouden en de unieke aanpak door de (soms buitenlandse) gastdocenten en partneruniversiteiten.

  Een greep uit onze partnerbedrijven

  Professionals uit deze organisaties werken met ons samen als gastdocent, projectbegeleider of bedrijfscoach bij Junior Consulting Projecten.

  Aan de slag

  jouw droomjob

  Heb je dit banabadiploma op zak? Ga dan voor een carrière als:

  • Data analist
  • Data engineer
  • Data scientist
  • Elke functie of sector waar beslissingen en processen geoptimaliseerd dienen te worden op basis van data
  • ‚Ķ

  Verder studeren

  Jij bent ongetwijfeld de moving mind waarnaar heel wat bedrijven op zoek zijn. Of wil je toch maar eerst die gedroomde master halen? 

  Een verkorte master in Belgi√ę

  Sinds september 2020 kunnen onze Banaba ABM studenten, die hun diploma behaalden zonder toleranties,¬†¬†in 3 semesters (90 stp) ¬†een master halen aan de VUB (Belgi√ę): namelijk een¬†master in Bedrijfskunde¬†(Nederlandstalige opleiding)¬†of een¬†master in Management¬†(Engelstalige opleiding).

  Een verkorte master in het buitenland

  Je kan ook gaan voor een verkorte buitenlandse master, zonder schakelprogramma of met specifieke vrijstellingen. Ontdek de opties hier!

  Jouw banaba jaar in vogelvlucht

  Een nieuw avontuur

  In het eerste semester volg je lessen gegeven door bedrijfsexperten. Die volg je op onze campus Hertogstraat. Een ding is zeker: je staat er niet alleen voor! Samen met zo'n 300 studenten, opgesplitst in kleine groepen per keuzetraject, begin je aan dit nieuwe avontuur. Spannend, toch?!

  Junior Consulting Project

  Junior Consulting: New York

  In het tweede semester werk je gedurende 4 maanden¬†als ‚Äėjunior consultant‚Äô aan een project. Je wordt hierbij¬†ondersteund door¬†jouw projectbegeleider.¬†Dankzij dit project heb je meteen een¬†mooie werkervaring¬†om aan je cv¬†toe te voegen. Zo trok Jochem Daelman naar New York. Bekijk¬†zijn avontuur!¬†

  Junior Consulting: VRT

  Maarten Dascotte zocht het dichter bij huis. Geniet mee van zijn ervaring bij de VRT.

  Campus Hertogstraat

  Business & Data Analyse, iets voor jou?

  Opleiding te volgen op
  Opleidingstype
  Inge Stas
  Modulemanager Business & Data Analyse
  An Verjans
  Opleidingsverantwoordelijke