Rechtspraktijk | UCLL

Over de afstudeerrichting Rechtspraktijk

.

Meer dan kennis alleen

Tijdens je opleiding bestudeer je de verschillende takken van het recht en leg je steeds het verband met het dagelijkse leven. Dus niet enkel theorie, maar vooral praktijkgerichte oefeningen en opdrachten. 

Je bent in staat om juridische problemen op te lossen. Ook de brede economische wereld en actualiteit kennen voor jou geen geheimen.

Vind je later een job als paralegal in een bedrijf of bijvoorbeeld bij een advocaat, notaris of rechtbank, dan zal men van jou een degelijke juridische kennis verwachten, maar ook digitale en communicatieve skills. Tijdens de opleiding zal je dan ook ruim de kans krijgen om deze vaardigheden verder te ontwikkelen.

Rechtspraktijk is een zeer gevarieerde en praktijkgerichte opleiding. Het biedt je de kans om je als student te ontplooien en te ontwikkelen voor het beroepsleven.
Isabel Vanhengel

Isabel Vanhengel

Wie je bent

 • Je bent gepassioneerd door het recht en juridische kwesties. 
 • Je ontrafelt graag problemen en cases. 
 • Zowel de juridische wereld als die van het bedrijfsleven trekken je aan. 
 • Je bemiddelt graag bij conflicten. 
 • Je bent geïnteresseerd in de nationale en internationale actualiteit. 
Ik vind Rechtspraktijk boeiend omdat we met een kleine hechte groep in de klas zitten en we in nauw contact staan met de lectoren. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze; ik leer elke dag enorm veel bij.
Shirin Floren

Shirin Floren

Studieprogramma Rechtspraktijk

De concrete invulling van het studieprogramma hangt af van de campus waaraan je onze opleiding volgt. 

Rechtspraktijk is een zeer boeiende studierichting. Je doet veel juridische kennis op, de lectoren zijn heel vriendelijk en geven altijd een duidelijke uitleg. Zeker een aanrader!

Mason Harris

Werken en studeren

Werk je en wil je graag tegelijk je professionele bachelor Rechtspraktijk behalen? Dat kan! Je combineert werken en studeren moeiteloos via 'hybride leren’. Dat is een mengvorm van afstandsonderwijs en contactmomenten in avondonderwijs.

’s Avonds krijg je les van ervaren docenten en experts op campus Proximus in Heverlee. Je verwerkt de leerstof verder zelfstandig en op jouw eigen ritme in afstandsonderwijs

Overschakelen van een andere richting

Heb je eerst iets anders gestudeerd? Het is soms wat zoeken naar welke opleiding jou op het lijf geschreven is. Ontdek of deze studie bij je past. We helpen je ook graag verder met vragen over vrijstellingen. Contacteer de opleidingsverantwoordelijke via e-mail:

Internationaal op jouw maat en tempo

Bij Bedrijfsmanagement werk je vanaf dag 1 aan je internationale en interculturele competenties. Doorheen de drie fases van de opleiding  neem je deel aan talloze internationale ervaringen. 

Niet alleen zal je lessen volgen en projecten uitwerken samen met internationale studenten, je kan ook deelnemen aan een internationale week on campus of op verplaatsing.

Verhalen

Pleitwedstrijd 'Moot Court'

Elk jaar organiseert UCLL of een van onze internationale partnerscholen een pleitwedstrijd. In 2022 vond deze plaats in Madrid. Niet alleen zal je projecten uitwerken met studenten uit andere landen, je kan ook deelnemen aan een internationale week, op jouw vertrouwde campus of op verplaatsing!

De teams werden geselecteerd op basis van hun geschreven besluiten over een opgelegde Europese casusEens geselecteerd mogen ze deelnemen aan de Moot Court. Hier debatteren de studenten in het Engels.

Onze studententeams nemen het op tegen teams van verschillende Europese hogescholen en universiteiten en moeten een internationale jury overtuigen.  Onze studententeams Rechtspraktijk veroverden dit jaar een plek in de halve finale in Madrid. In 2023 vindt de Moot Court plaats in Vilnius.

Bij Rechtspraktijk krijg ik verschillende rechtsvakken en praktijk op een gevarieerde manier. Er is ook aandacht voor het brede economische verhaal, wat maakt dat deze studierichting me de mogelijkheid biedt om alle kanten op te gaan in mijn verdere leven.
Amine Zakir

Amine Zakir

Bezoeken aan het werkveld

Doorheen je opleiding bezoek je ook rechtbanken, parlementen en juridische afdelingen van bedrijvenOok het jaarlijks bezoek aan de Leuvense centrale gevangenis maakt steeds indruk op de laatstejaars Rechtspraktijk.

Campus

De afstudeerrichting Rechtspraktijk is zowel te volgen op Campus Diepenbeek als Campus Proximus, Heverlee. 

Aan de slag


Je kan aan de slag als: 
 • juridisch medewerker in een bedrijf
 • deskundige bij de overheid
 • paralegal in een advocatenkantoor of bij een gerechtsdeurwaarder 
 • notarieel medewerker 
 • griffie (na examens)
 • medewerker in een vastgoedkantoor 
 • juridisch consultant 
 • politieambtenaar
 • juridisch adviseur in een non-profit organisatie

En nadien kan je doorgroeien naar een managementfunctie. Er zijn ook heel wat mogelijkheden om verder te studeren. Kijk daarvoor eens bij onze vervolgopleidingen. 

Ook als palaralegal kan je later doorgroeien in je job. Er zijn carrièrekansen voor jou! Heel wat oud-studenten hebben een job waar ze autonoom aan de slag kunnen.
Rechtspraktijk is voor mij de sleutel tot een leerrijke toekomst, waar het recht niet alleen vanuit theoretisch, maar ook vanuit praktisch oogpunt bestudeerd wordt.
Laura Van Outryve

Laura Van Outryve

Verder studeren 

Verder studeren na je Bachelor Rechtspraktijk? Dan zijn er heel wat mogelijkheden om je verder te specialiseren. 

Bachelor-na-bachelors (banaba's)  

Verkorte tweede bachelor

Na het behalen van je bachelor Rechtspraktijk kan je nog gaan voor een tweede afstudeerrichting Bedrijfsmanagement in verkort traject.

Postgraduaten 

Je kan ook opteren voor een van onze postgraduaten, bijvoorbeeld het postgraduaat Notariële praktijk, Vastgoed, Bemiddeling of Fiscaliteit.

Master na een schakelprogramma 

 • Rechten 
 • Criminologische wetenschappen
 • Handelswetenschappen 

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Je vindt ze in de databank overstapmogelijkheden van de Associatie KU Leuven

Navorming 

Fiscale club  -> Raadpleeg de vele andere opties en de meest recente navormingen

Rechtspraktijk, iets voor jou?

Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Eva Vanspauwen
Opleidingsverantwoordelijke Rechtspraktijk - Diepenbeek