Rechtspraktijk | UCLL

Over de afstudeerrichting Rechtspraktijk

.

Jouw ideale match?
 

 • Je bent gepassioneerd door het recht en juridische kwesties. 
 • Je ontrafelt graag problemen en cases. 
 • Zowel de juridische wereld als die van het bedrijfsleven trekken je aan. 
 • Je bemiddelt graag bij conflicten. 
 • Je bent geïnteresseerd in de nationale en internationale actualiteit. 
Rechtspraktijk is een zeer gevarieerde en praktijkgerichte opleiding. Het biedt je de kans om je als student te ontplooien en te ontwikkelen voor het beroepsleven.
Isabel Vanhengel

Isabel Vanhengel

1. Actuele casussen

Recht leeft en groeit; daar willen we je ook op voorbereiden. Je leert juridische problemen op te lossen en kan ze vlot linken aan de economische wereld en actualiteit. Door het verband met het dagelijkse leven bestudeer je alle takken van het hedendaagse recht.

2. Digitale skills

Naast een uitgebreide juridische basis, leer je als toekomstige paralegal ook sterke digitale en communicatieve vaardigheden. Je past theorie meteen toe en verkent probleemoplossend verschillende juridische bronnen in casussen.

3. Internationaal recht

Je gaat niet enkel behind the scenes van rechtspraak in België, maar maakt ook kennis met buitenlandse instellingen en samenswerkingen. Ook teambuildingactiviteiten met je medestudenten zorgen voor een onvergetelijke ervaring waar je als bonus ook nog eens heel veel van bijleert!

Studieprogramma Rechtspraktijk

De concrete invulling van het studieprogramma hangt af van de campus waaraan je onze opleiding volgt. 

Rechtspraktijk is een zeer boeiende studierichting. Je doet veel juridische kennis op, de lectoren zijn heel vriendelijk en geven altijd een duidelijke uitleg. Zeker een aanrader!

Mason Harris

Werken en studeren

Werk je en wil je graag tegelijk je professionele bachelor Rechtspraktijk behalen? Dat kan! Je combineert werken en studeren moeiteloos via 'hybride leren’. Dat is een mengvorm van afstandsonderwijs en contactmomenten in avondonderwijs.

’s Avonds krijg je les van ervaren docenten en experts op campus Proximus in Heverlee. Je verwerkt de leerstof verder zelfstandig en op jouw eigen ritme in afstandsonderwijs

Ik vind Rechtspraktijk boeiend omdat we met een kleine hechte groep in de klas zitten en we in nauw contact staan met de lectoren. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze; ik leer elke dag enorm veel bij.
Shirin Floren

Shirin Floren

Overschakelen van een andere richting

Heb je eerst iets anders gestudeerd? Het is soms wat zoeken naar welke opleiding jou op het lijf geschreven is. Ontdek of deze studie bij je past. We helpen je ook graag verder met vragen over vrijstellingen. Contacteer de opleidingsverantwoordelijke via e-mail:

Internationaal op jouw maat en tempo

Bij Bedrijfsmanagement werk je vanaf dag 1 aan je internationale en interculturele competenties. Doorheen de drie fases van de opleiding  neem je deel aan talloze internationale ervaringen. 

Niet alleen zal je lessen volgen en projecten uitwerken samen met internationale studenten, je kan ook deelnemen aan een internationale week on campus of op verplaatsing.

Verhalen en projecten

Paralegal career event

NIEUW sinds 2024 is ons paralegal career event! Hier ontmoeten onze studenten het werkveld, inclusief grote bedrijven en minder voor de hand liggende namen. Ook van de partij: alumni die hen een interessante terugblik geven en niemand minder dan Hans Van Espen, Procureur des Konings, met keynote rond het thema de rol van het parket ten tijde van conflict.

Pleitwedstrijd 'Moot Court'

Elk jaar organiseert UCLL of een van onze internationale partnerscholen een pleitwedstrijd. De teams werden geselecteerd op basis van hun geschreven besluiten over een opgelegde Europese casus.

Onze studententeams nemen het op tegen teams van verschillende Europese hogescholen en universiteiten en moeten een internationale jury overtuigen.  Onze studententeams Rechtspraktijk verkenden zo het jurisische landschap al in Madrid en Vilnius!

Eigen decreet in het Vlaams Parlement

Writing the law? Je komt er wel héél dicht bij. Onze studenten hebben in het Vlaams Parlement een simulatie gedaan van het voorstel van een decreet (een Vlaamse Wet)! Elke student vertegenwoordigde een van 7 politieke partijen.

Eerst stelde de partijvoorzitter voor wat het decreet inhoudt, vervolgens antwoordde elk partij-team op vragen met weerwoord om af te sluiten met een stemming.  De partijen werden willekeurig toegewezen, waardoor vooral de juridische blik scherp blijft. 

Hof van Justitie

In kader van het opleidingsonderdeel International & European Law bezochten onze studenten the Court of Justice of the European Union te Luxemburg. Tijdens dit bezoek kregen onze studenten de gelegenheid om een zitting van het Hof bij te wonen.  "Het Hof van Justitie van de Europese Unie (...) verzekert de eerbiediging van het recht bij de uitlegging en toepassing van de Verdragen." - Art. 19 VEU

London Lex Week

Naast bezoeken aan Belgische rechtsinstellingen ga je ook internationaal. Doorheen je opleiding ga je dieper in op zowel de rechterlijke als de wetgevende macht in binnen- én buitenland. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze meerdaagse trip naar Londen? Je bezoekt onder andere rechtbanken, een internationaal advocatenkantoor mét internationale stagemogelijkheden, de juridische wijk en het Parlement.

Bij Rechtspraktijk krijg ik verschillende rechtsvakken en praktijk op een gevarieerde manier. Er is ook aandacht voor het brede economische verhaal, wat maakt dat deze studierichting me de mogelijkheid biedt om alle kanten op te gaan in mijn verdere leven.
Amine Zakir

Amine Zakir

Campus

De afstudeerrichting Rechtspraktijk is zowel te volgen op Campus Diepenbeek als Campus Proximus, Heverlee. 

Aan de slag


Je kan aan de slag als: 
 • Paralegal in advocatenkantoor of bij een gerechtsdeurwaarder
 • Juridisch medewerker in een bedrijf
 • Deskundige bij de overheid
 • Notarieel medewerker
 • Griffier (na examens)
 • Medewerker in een vastgoedkantoor
 • Juridisch consulent
 • Politieambtenaar
 • Juridisch adviseur in een non-profit organisatie

En nadien kan je doorgroeien naar een managementfunctie. Er zijn ook heel wat mogelijkheden om verder te studeren. Kijk daarvoor eens bij onze vervolgopleidingen. 

Rechtspraktijk is voor mij de sleutel tot een leerrijke toekomst, waar het recht niet alleen vanuit theoretisch, maar ook vanuit praktisch oogpunt bestudeerd wordt.
Laura Van Outryve

Laura Van Outryve

Verder studeren 

Verder studeren na je Bachelor Rechtspraktijk? Dan zijn er heel wat mogelijkheden om je verder te specialiseren. 

Bachelor-na-bachelors (banaba's)  

Verkorte tweede bachelor

Na het behalen van je bachelor Rechtspraktijk kan je nog gaan voor een tweede afstudeerrichting Bedrijfsmanagement in verkort traject.

Postgraduaten 

Je kan ook opteren voor een van onze postgraduaten, bijvoorbeeld het postgraduaat Notariële praktijk, Vastgoed, Bemiddeling of Fiscaliteit.

Master na een schakelprogramma 

 • Rechten 
 • Criminologische wetenschappen
 • Handelswetenschappen 

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Je vindt ze in de databank overstapmogelijkheden van de Associatie KU Leuven

Navorming 

Fiscale club  -> Raadpleeg de vele andere opties en de meest recente navormingen

Rechtspraktijk, iets voor jou?

Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Eva Vanspauwen
Opleidingsverantwoordelijke Rechtspraktijk - Diepenbeek

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: