Murat Avci:
"Terug naar school, de beste keuze van mijn leven! Na mijn 7e jaar automechanica te hebben afgerond, ben ik aan de slag gegaan in een autogarage. Vuile handen waren helaas echt niet mijn ding. Ik kreeg een baan aangeboden als jeugdbegeleider in het jeugdhuis waar ik als kind ook naar toe ging. Betaald naar de cinema gaan, betaald tafelvoetballen, het leek de ideale job! Het was echter niet voldoende voor mij.
Ik maakte daarom de keuze om me bij te scholen in elektromechanica in een avondschool. Dit in combinatie met een voltijdse job. Ik zou een diploma halen dat gelijkgesteld zou worden met A1. Maar zelfs hiermee zou het lastig worden om een baan te vinden. Dit gaf de doorslag om over te stappen naar dagonderwijs. Voordat ik aan de hogeschool begon, had ik schrik dat ik er alleen voor zou staan.
Ik had het vooroordeel dat ik een nummer zou worden in een volle aula. Maar ik kan je beloven, als je je best doet, dan steunen de docenten je wanneer je dat nodig hebt. Je kan bovendien een goede band met ze opbouwen. Shout-out naar mevrouw Ann Creemers!
Ik ben met onderscheiding geslaagd voor de PBA Chemie met afstudeerrichting procestechnologie. En ik heb de eer gehad om de prijs voor meest verdienstelijke student in ontvangst te mogen nemen. Ik kan ook met trots zeggen dat ik een job aangeboden kreeg op mijn stage. Ik werk nu voor SABIC in Geleen als chemisch procesoperator met geweldige doorgroeimogelijkheden. Als ik het kan, kan jij het ook!"
Dorien Duysters:
Procestechnicus in de petrochemie? Ook voor vrouwen? Dorien Duysters studeerde na het middelbaar onderwijs TSO Chemie aan UCLL. Ze was vooral geïnteresseerd in chemische scheidingstechnieken en vond de hele opleiding boeiend en interessant. Procesveiligheid was ook één van haar lievelingsvakken en de bedrijfsbezoeken waren echt de moeite waard.
Maar ook de lessen Communicatie en de sollicitatietraining hebben haar goed voorbereid op de arbeidsmarkt, hoewel ze toch nog zenuwachtig was voor het sollicitatiegesprek. Dorien heeft nu een interessante job in de petrochemie, met veel afwisseling. Net zoals tijdens haar studies, is ze hier de enige vrouw. Dat schept geen problemen, behalve dat men geen kleine maat handschoenen in voorraad had, of geen damesfiets beschikbaar, maar gelukkig werden die praktische probleempjes snel opgelost.
Dorien staat haar ‘mannetje’! Dorien kijkt met plezier terug op haar opleiding aan UCLL. Procestechnologie was een kleine groep, daardoor was er ook een hechte band tussen de studenten en er ging nooit iets fout, behalve die keer dat ze tijdens het labo analytische chemie van een kruk donderde. Omdat ze klein is, moest ze altijd op een kruk kruipen om de buret af te lezen, en die keer had ze hoge hakken aan, met alle gevolgen van dien. Gelukkig hebben de mannelijke medestudenten het niet eens gemerkt!
Arnaud Vanhamme:
“Ik begon aan de opleiding Chemie als zij-instromer vanuit de universitaire richting Industriële Ingenieurswetenschappen. ‘Chemie is overal’ wordt vaak gezegd. Het vak boeit me mateloos en biedt talloze mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Tijdens de opleiding gaan we vaak zelfstandig aan de slag: je moet als student zelf op zoek naar oplossingen en antwoorden. Docenten ondersteunen en coachen je tijdens dat proces. Op die manier ontwikkelde ik – in eerste instantie soms met vallen en opstaan – mijn eigen methodiek.
Het leven als student houdt natuurlijk meer in dan enkel studeren: ik speel ook een actieve rol in de studentenraad waar ik de belangen van mijn medestudenten vertegenwoordig. Efficiënt samenwerken is dan ook een echte must.”