Automatisering | UCLL

Afstudeerrichting automatisering

Vanuit de basiskennis verdiep je je in :

  • analoge en digitale regelaars: instelling en programmering
  • industriële sensoren
  • geregelde aandrijvingen en robots
  • fuzzy controllers en toepassingen
  • industriële meetomvormers en -versterkers
  • instrumentatiesystemen en de bediening van computergesimuleerde industriële processen
  • pneumatische, hydraulische en PLC-sturingen

 

Verhaal uitgelicht

Jan Paulus: Stage in AB Inbev Hoegaarden

Jan werd met dit eindwerk genomineerd voor de prijs “Young Talent Electro-Mechanics”. Zijn werk heeft de naam CIP sturing AB Inbev Hoegaarden.

Jan had als opdracht de CIP (Cleaning In Pipes)- sturing aan te passen in de brouwerij van Hoegaarden, één van de vestigingen van het grootste bierbedrijf ter wereld. Het is de sturing die zorgt voor het reinigen van de buisjes waardoor het bier getransporteerd wordt. Het reinigen gebeurt met zuren.

Eenmaal de werking duidelijk was heeft Jan 3 verschillende oplossingen voorgesteld. De gekozen oplossing met ethernet netwerk en visualisatie is in werking. De installatie werkt feilloos en fouten tijdens de CIP worden weergegeven op de visualisatieschermen zodat tijdig ingegrepen kan worden.

Studieprogramma

Let op!

Dit rooster is op de webpagina 'under construction' in de maand januari/februari en geeft op dit moment dus nog het rooster weer van 2023-2024. Er zijn bijgevolg kleine wijzigingen mogelijk. Het rooster in de brochure is wel reeds up to date. Vraag er eentje aan via link helemaal rechtsboven aan de pagina.

Fase 1: fundamenten leggen 

Tijdens de eerste fase van je opleiding krijg je een stevige technische basis in onder meer elektriciteit, mechanica en pneumatica. Hierbij leg je al regelmatig de link met de praktijk. Je krijgt ook enkele ondersteunende vakken zoals toegepaste wetenschappen en rekenkundige technieken. 

Fase 2: uitbreiden, toepassen en verfijnen

Vanaf de tweede fase van je opleiding kies je voor een van onze vier afstudeerrichtingen. Je krijgt een specifieker lessenpakket en legt je meer toe op het gekozen vakgebied.

Fase 3: op eigen benen

Je laatste opleidingsonderdeel bestaat uit een projectstage waarbij je de opgedane kennis en vaardigheden gaat toetsen aan de praktijk in een bedrijf naar keuze.

Lessentabel

Opleidingsfase 1 Openvouwen
Opleidingsfase 2 Openvouwen
Opleidingsfase 3 Openvouwen

Bekijk hier het studieprogramma van afstudeerrichting automatisering in meer detail:

Automatisering, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: