Elektromechanica | UCLL

Bachelor elektromechanica

Als bachelor in de elektromechanica weet je perfect hoe installaties werken dankzij automatisering en de mechanica erachter. Het eerste jaar is hetzelfde voor iedereen. Vanaf het tweede jaar begin je je te specialiseren en kies je voor een afstudeerrichting.

Hardwired voor Elektromechanica?

 • Je haalt graag dingen  uit elkaar om de achterliggende mechanismen te bestuderen. 
 •  Je hebt interesse voor ontwerp, montage, productie of onderhoud.
 •  Een goede theoretische basis schrikt je niet af, maar graag in combinatie met meteen de handen uit de mouwen steken.
 • Motivatie en een gezonde dosis nieuwsgierigheid zitten goed. (Het maakt niet uit of je momenteel BSO, TSO of ASO volgt.)

De troeven

Hands-on leren

Je combineert de theorie meteen met een fikse dosis praktijk. Je krijgt de kans om als student mee te werken aan innovatief onderzoek en baanbrekende projecten. In onze up-to-date elektronicalabo’s maak je gebruik van de nieuwste technieken en materialen.  

Meteen impact maken

Onze studenten krijgen de vrijheid om hun eigen projecten aan  te brengen. Ze werken daarvoor vaak samen met onze experts van onderzoekscel Research & Expertise. Wij werken ook samen met bedrijven om jou optimaal op je toekomstige carrière voor te bereiden. In je laatste opleidingsfase voer je een eindwerkonderzoek uit bij een hightech bedrijf naar keuze.

Sterke technische basis

Tijdens de eerste fase (het eerste ‘jaar’) van je opleiding krijg  je een stevige technische basis in onder meer elektriciteit,  mechanica en ontwerpen. Je krijgt ook enkele ondersteunende vakken zoals toegepaste wetenschappen en rekenkundige  technieken. Daarna kies je voor een afstudeerrichting die het  best past bij waar jij het meest interesse in hebt!

Studieprogramma

Welke vakken je krijgt is op maat van jouw gekozen afstudeerrichting. Bekijk daarom jouw precieze studieprogramma op de pagina van jouw toekomstige afstudeerrichting.

Jouw ideale match?

 • Je haalt graag dingen uit elkaar om de achterliggende mechanismen te bestuderen. 
 • Je hebt interesse voor ontwerp, montage, productie of onderhoud.
 • Een goede theoretische basis schrikt je niet af, maar graag in combinatie met meteen de handen uit de  mouwen steken.
 • Motivatie en een gezonde dosis nieuwsgierigheid zitten goed. 
 • Je ziet een basis in Engels binnen Elektromechanica wel zitten.

Fase 1: fundamenten leggen

Tijdens de eerste fase van je opleiding krijg je een stevige technische basis in onder meer elektriciteit, mechanica en pneumatica. Hierbij leg je al regelmatig de link met de praktijk. Je krijgt ook enkele ondersteunende vakken zoals toegepaste wetenschappen en rekenkundige technieken. 

Fase 2: uitbreiden, toepassen en verfijnen

Vanaf de tweede fase van je opleiding kies je voor een van onze vier afstudeerrichtingen. Je krijgt een specifieker lessenpakket en legt je meer toe op het gekozen vakgebied.

Fase 3: expertise en bedrijfsleven verkennen

In je laatste fase zie je nog extra leerstof, met zeer sterke focus op je afstudeerrichting zodat je klaar bent voor de sprong naar het échte werk. Je laatste opleidingsonderdeel in semester 2 bestaat namelijk uit een projectstage waarbij je de opgedane kennis en vaardigheden gaat toetsen aan de praktijk in een bedrijf naar keuze.

Kies jouw afstudeerrichting

Vanaf het tweede jaar

Studentenprojecten

Lees meer over de ervaringen van onze studenten elektromechanica!

Badkamer voor dementerenden

Yannick Vliegen, bachelor in de Elektromechanica, werkte mee aan de ontwikkeling van een speciale badkamer bij MENOS (Genk), een zorginstelling voor dementerenden. Het was één van de vijf projecten Techniek in de Zorg waarbij studenten van verschillende
disciplines samenwerken aan de opdracht.

“Door samen te werken over de disciplines heen, leer je veel van elkaar. Techniek en gezondheidszorg kunnen perfect samenvloeien.” Ondertussen kreeg Yannick hiervoor de prestigieuze Cera-Award.

Studiereizen

Ook internationale reizen brengen heel wat topervaringen met zich mee. Samen met je medestudenten en je lectoren beleef je de cultuur van een ander land en bezoek je buitenlandse bedrijven. Van welk land droom jij al?

Techniekdag Elektromechanica

Techniekdag

De derdejaarsstudenten Elektromechanica en Onderhoudstechnieken nemen deel aan een Techniekdag, georganiseerd door IMES in Hasselt. Daar komen verschillende items aan bod, zoals projectbegeleiding bij klanten, trillinganalyses, asset management, pneumatiek en veiligheid op de werkvloer.|

Lessen in bedrijven

Als aanvulling op het opleidingsonderdeel Duurzame Energie volgen de studenten ook lessen in verschillende bedrijven.

 • Bij Lambrechts in Genk worden vier namiddagen opleiding georganiseerd over condenserende gasketels, warmtepompen, thermische en fotovoltaïsche zonne energie en ventilatie.
 • Bij Mitsubishi Electric in Duitsland gaat het specifiek over lucht/water–warmtepompen
 • Bij Vasco in Dilsen–Stokkem over vloerverwarming en ventilatie–units (type D). Zo verwerven de studenten niet alleen kennis, maar komen ze rechtstreekst in contact met de praktijkwereld.
 • Bovendien worden er ook lessen gegeven bij Henco (Herentals), Ineos (Geel) en Borealis (Beringen). Hier komen de organisatie van de onderhoudsdienst, plant availability, onderhoudsplannen en condition monitoring aan bod en workshops op lopende revisies.
leercentrum

Duaal leren

Onze studenten elektromechanica krijgen de kans om een alternatief leertraject te volgen bij Siemens. Zo stelt Siemens zijn expertise ten dienste van jonge technische talenten en houden ze hen op hun radar.

Met deze aanpak verhoogt de directe inzetbaarheid van pas afgestudeerden op de arbeidsmarkt. Naast professionele technische vaardigheden, zet de opleiding eveneens in op “social skills”, want ook deze zijn van groot belang om goed te kunnen functioneren in een team!

De hoogtepunten van de opleiding waren ongetwijfeld de projectstage en de buitenlandse studiereis in het laatste jaar.

Jeroen Fossé

Internationale stages

Tijdens de voorbije jaren trokken verschillende studenten energietechnologie via Erasmus naar het buitenland om stages uit te voeren. Omgekeerd kwamen ook buitenlandse studenten naar Campus Diepenbeek voor een stageproject. Er waren al uitwisselingen met Japan, Frankrijk, Spanje, Finland, Denemarken, Tsjechië.

eudres optie - living lab

Living Lab - E3UDRES2

Internationale ervaring @ home! Pak een wicked problem aan; een challenge waar echte mensen mee worstelen en waar nog niemand een oplossing voor vond. Samen met andere studenten uit verschillende Europese landen en opleidingen laat je je creativiteit de vrije loop en creëer je een oplossing voor de challenge.

De oplossingen die we voor de challenges creëren helpen de regio vooruit en maken die future proof. Jij kan als student al het verschil maken!

expertisecentrum sustainable resources werkt samen met studenten energietechnologie

Technieklabo & erkend examencentrum

Ook de opleiding Klimatisering heeft sterke banden met het werkveld. Een aantal lessen theorie en praktijk koeltechnieken vindt plaats op onze campus in Houthalen, Expertisecentrum Sustainable Resources.

Dit is een erkend examencentrum voor het behalen van het certificaat in de koeltechnieken (3de fase van de opleiding) en voor de opleiding tot airco–energiedeskundige. Bovendien bevindt zich hier een labo natuurlijke koelmiddelen, dat uniek is in Europa, met installaties met CO2, Nh3 en propaan.

Aan de slag

Als professionele bachelor in de elektromechanica is je inzetbaarheid in de bedrijfswereld zeer groot:

 • nieuwe, duurzamere technieken (wind, warmtekrachtkoppeling,...)
 • productie- en procesnijverheid
 • nutsvoorzieningen (water, gas, elektriciteit, ...)
 • industriële installaties (hvac, automatisering, ...)
 • studiebureaus (ontwerp, ...)
 • openbare besturen (ministeries, ziekenhuizen, waterzuivering, openbaar vervoer, ...)

Verder studeren

Een Verkort traject, BaNaBa of Postgraduaat

Neem eens een kijkje bij de bachelor-na-bacheloropleidingen en postgraduaten van UC Leuven-Limburg.  Vooral een van de andere afstudeerrichtingen binnen deze opleiding en/of de BaNaBa Advanced Business Management zijn een interessante aanvulling, indien je een eigen technologiebedrijf wil opstarten.

Of een master?

Start je zoektocht in de databank overstapmogelijkheden van de Associatie KU Leuven. 

De opleiding biedt een brede waaier aan mogelijkheden en er zijn veel raakvlakken met de industrie."

Timmy Peereboom

Elektromechanica, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: