UCLL start met onderwijsvak ‘protestants-evangelische godsdienst’ | UCLL

Steeds meer vraag naar leerkrachten levensbeschouwelijke vorming

Studenten Lerarenopleiding aan de UCLL kunnen vanaf volgend academiejaar naast onderwijsvakken als biologie, Nederlands en wiskunde ook het vak ‘protestants-evangelische godsdienst’ kiezen. Daarmee leidt de hogeschool op campus Heverlee straks de eerste leerkrachten in deze vorming op, zowel voor het basis- als secundair onderwijs. Steeds meer ouders kiezen vandaag voor protestants-evangelische godsdienstles op school, wat zich vertaalt in 10% meer vraag naar specifiek opgeleide leerkrachten.

Vanaf september 2023 biedt UCLL in haar lerarenopleiding het onderwijsvak ‘protestants-evangelische godsdienst’ aan. Daarmee komt de hogeschool tegemoet aan de groeiende vraag naar nieuwe leerkrachten protestants-evangelische godsdienst en de behoefte aan verdere professionalisering van leerkrachten.

"We zien dat er elk jaar 10% meer leerkrachten protestants-evangelische godsdienstles nodig zijn. We zijn blij dat we een sterke partner hebben gevonden in hogeschool UCLL, aldus Eric Corthauts, voorzitter van het Comité PEGO, de door de overheid erkende instantie voor het Protestants-Evangelisch Godsdienstonderwijs. ​

Een kwaliteitsvolle samenwerking als deze is de kern van onze lerarenopleiding”, zegt Greet Decin, programmadirecteur van de UCLL Lerarenopleiding. “We willen samen opleiden, met alle mogelijke actoren in het onderwijs. PEGO biedt hier de inhoudelijke theoretische expertise en wij zorgen voor alle nodige didactische tools en praktische vaardigheden zodat de leerkrachten sterk voor de klas staan in alle onderwijsnetten.”
 

Alle details van het onderwijsvak protestants-evangelische godsdienst

 

Grootste aanbod levensbeschouwelijke vakken

​De opleiding is gespreid over drie academiejaren. Het vakinhoudelijk theologisch programma wordt gevolgd aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Heverlee en de Faculteit Protestantse Theologie en Religiestudies (FPTR) in Brussel. De algemene vakken, pedagogische vakken, vakdidactiek en stages volgen de studenten aan hogeschool UCLL.

Naast dit nieuwe onderwijsvak kan je aan de Lerarenopleiding ook kiezen voor het onderwijsvak rooms-katholieke godsdienst, islamitische godsdienst of niet-confessionele zedenleer. Daarmee biedt UCLL het grootste aanbod levensbeschouwelijke vakken voor leerkrachten aan.

Als lerarenopleiding kiezen we voluit voor levensbeschouwelijke dialoog in de klas, in de school en in de samenleving. We blijven inzetten op sterke levensbeschouwelijke leerkrachten, omdat ze nuttige ‘leer- en leefstof’ geven in functie van de persoonsvorming van kinderen en jongeren en omdat ze via hun onderwijs meebouwen aan een open en verbindende samenleving.

Greet Decin, programmadirecteur UCLL Lerarenopleiding

Ook interessant