Interactieve harp zet personen met dementie in beweging | UCLL

Ben Luyck zag enkele jaren geleden zijn opa veranderen als gevolg van dementie. Als student Elektronica-ICT leerde hij, dankzij een samenwerking met studenten Verpleegkunde, wat er toen gebeurde. Samen ontwikkelden ze een “interactieve harp” voor personen met dementie. 

Techniek in de Zorg is het beste bewijs van de mooie resultaten die zorgverstrekkers en technologen samen kunnen bereiken. Studenten Verpleegkunde en Elektronica-ICT sloegen de handen in elkaar voor een knap project rond dementie.

Studenten Verpleegkunde Miriam Laaraj, Rob Vanderhallen, Silvy Colemont en Demi Belien voerden het vooronderzoek. “We zochten uit hoe je mensen met dementie kan prikkelen om te bewegen”, vertelt Demi. “In het woonzorgcentrum Toermalien in Genk mochten we onze ideeën uittesten. De observaties hebben we uitgewerkt in onze bachelorproef.” Op basis van deze vaststellingen zette extern designer Roel Vandebeek enkele concepten op papier.

Interactieve harp

Daarna werkten Ben Luyck en Swen Schutters, studenten van het derde jaar Elektronica-ICT, enkele ideeën uit, onder meer een interactieve harp. Het prototype is ondertussen klaar. De harp biedt zowel visuele als auditieve prikkels door het aanbieden van liedjes, klanken van muziekinstrumenten en dierengeluiden. De eerste proeven waren veelbelovend: bewoners kwamen spontaan naar de harp om die uit te proberen. Er werd gezongen en zelfs gedanst.

Dit project verdient een award omdat het echt iets kan veranderen voor mensen.

Roel Vandebeek, designer

Als dementie en elektronica samenkomen

Ben is blij dat hij voor dit project koos. “Het was meer dan alleen elektronica. Je werkt aan iets dat niet in een fabriek terechtkomt waar het geld moet opleveren. Je doet dit om mensen blij te maken.” Ook Rob vond het project een meerwaarde in zijn studie. “Je bent hier niet alleen met verpleegkunde­technieken bezig, maar ook met de mens achter dementie. Verder leer je ook omgaan met anderen. Tof dat we dit in Toermalien konden realiseren, hier wordt veel geïnvesteerd in de bewoners.”

Respect voor elkaar

De samenwerking viel verrassend goed mee, volgens Ben. “Het was een toffe groep. Iedereen wist wat zijn taak was. We respecteerden elkaars mening, zodat we vlot vooruit konden gaan.” Rob was onder de indruk van de studenten Elektronica. “Chique wat die mannen doen. Het oogt simpel, maar toch is het zware kost om het te doen werken.”

Techniek in de zorg

Al enkele jaren trekken UCLL-docenten Bart Jacobs, Inge Smolders, Christl Vrolix en Christian Felique een eu­regionaal project waarbij studenten en leerlingen uit Luik, Heerlen, Leuven, Diepenbeek en Genk elkaar ontmoeten om samen innoverende ideeën rond gezondheidszorg uit te werken. Zo zullen leerlingen van Mosa-RT uit Maaseik de technologie van het prototype van de interactieve harp integreren in het uiteindelijke design.

Voorbeeld van cocreatie

Projectleider Bart Jacobs is trots. Het project werd niet alleen genomineerd voor de MMAward, maar ook voor de CERA-award. Verder mochten de studenten hun project voorstellen bij Flanders DC en Leuven Mindgate. Bart: “Het interdisciplinaire aspect van de samenwerking tussen studenten van verschillende opleidingen, een woonzorgcentrum en een designer maakt dit een prachtig voorbeeld van cocreatie, een aanpak waar onze hogeschool graag op inzet. Vanuit dit project creëren we eveneens geëngageerde wereldburgers die verder kijken dan hun eigen discipline.”

Daar kan Ben in ieder geval van getuigen. Enkele jaren geleden zag hij zijn opa veranderen als gevolg van Alzheimer. “Dankzij de inbreng van de studenten Verpleegkunde kan ik nu beter begrijpen waar mensen met dementie last van hebben en waarop je moet letten in de omgang.”