Studenten ontwerpen wandelparcours voor mensen met dementie | UCLL

Rosa schuifelt doelloos door de gang. Haar geheugen is gewist. Elke dag hetzelfde lege parcours. Tot ze op een dag op een scherm in de gang een foto ziet. Een lach op haar gezicht verraadt dat ze het beeld herkent. 

Voor Wim, Hakan, Kerim en Kenan was die lach het mooiste resultaat van hun eindwerk. Kerim: “Zij straalde toen ze op ons scherm beelden uit haar jeugd zag, een foto van haar vader, haar trouwfoto …” Niet alleen de vier studenten Elektronica-ICT waren onder de indruk van het effect. Ook de kinderen waren enthousiast om te zien dat hun moeder, ondanks haar vergevorderde dementie, een teken van herkenning gaf. 

Wim, Hakan, Kerim en Kenan begonnen op vraag van het woon- en zorgcentrum Toermalien in Genk aan een drieledige opdracht. Het makkelijkste luik was het ontwerp van een systeem om bewoners met dementie, een chip mee te geven die het mogelijk maakt voor de verpleging om na te gaan waar de bewoner zich bevindt. De chip wordt ergens verstopt in de kleding. Zo krijgt de bewoner meer vrijheid om binnen het zorgcentrum rond te wandelen. En de verzorger kan ondertussen andere zorgtaken op zich nemen.

Maar bewoners moeten ook gestimuleerd worden om te blijven bewegen. “We wilden een belevingsparcours: met de hulp van een paar kiosken kunnen we de bewoners vergasten op foto’s, video en muziek uit hun eigen persoonlijke levenssfeer. De chip die de bewoner meedraagt, geeft aan de kiosk een signaal wanneer de bewoner voorbij wandelt zodat bijv. een oude familiefoto op het scherm verschijnt. Daarom bouwden we ook een applicatie waarmee familieleden van de bewoner die oude foto’s, familiefilmpjes of lievelingsmuziekjes kunnen opladen.”

Het gaat om een belangrijke innovatie voor de bewoners van ons woonzorgcentrum en hun families. Dank je wel.

Ingrid Dreessen, directeur zorgbedrijf ouderenzorg, Genk

De technische installatie konden de studenten uitproberen dankzij de medewerking van een bewoner van Toermalien en haar familie. Ingrid Dreessen, directeur van Toermalien, is alvast enthousiast. “Ongetwijfeld is het een meerwaarde voor de vier studenten dat ze hun project konden ontwikkelen in het echte werkveld. Onze bewoners en hun familie zullen hier zeker wel bij varen. Voor ons personeel betekent het systeem een grote hulp, want onze mensen hebben te weinig tijd om met onze bewoners op wandel te gaan of ze daarbij in het oog te houden.” Toermalien heeft ondertussen een designer onder de arm genomen om de techniek in te passen in mooie kiosken.  

 

Techniek in de zorg

Technology in Healthcare Education is een grensoverschrijdend project waarbij studenten worden opgeleid voor de zorg van de toekomst. UCLL, en met name docent Bart Jacobs, is de trekker van het project. “Het project streeft naar multidisciplinariteit, Euregionale mobiliteit en creatie van technologische zorginnovaties. Elk jaar opnieuw zoeken we naar dergelijke kruisbestuiving. Zo hadden we vorig jaar de samenwerking met Epihunter rond assistieve technologie voor kinderen met epilepsie.

Ook die studenten scoorden met hun project: het won de Moving Minds Award 2017 en werd nadien nog eens beloond met een Cera-award. Voordien hebben we nog die prestigieuze onderscheiding in de wacht gesleept, o.a. met een domotica-gestuurde badkamer voor mensen met dementie.”

Bart zelf werd in 2016 beloond voor zijn inzet met de Cera Senior Award.

Technology In Healthcare Education is een driejarig project en kwam tot stand dankzij de financiële steun van Interreg Euregio Maas-Rijn en de Provincies Limburg, Luik en Nederlands Limburg.